Adrian5322 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Witam posiadam licznik rowerowy taki typowy z allegro 28fukncji bla bla bla i chciałbym ustawić go dobrze na koło 17" a dokładnie na oponie jest 120/70-17 i nie mogę nigdzie znaleźć kodu pod to macie może pomysły jaki kod ustawić aby był chociaż zbiżony do prędkości aktualnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Serio nie chcesz skorzystac z opcji "szukaj"? To zmierz obwod kola w mm. Bylo opisywane wiele razy dla wielu rozmiarow kola. A dla 17" musisz wynik pomnozyc przez 17, potem calosc podzielic przez 34 i wynik pomnozyc przez 2 (bo sa dwa kola). I to co wyjdzie wpisz do licznika. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian5322 Napisano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Dzięki wilekie Mam jeszcze jedno małe "ale" wybacz . Chodzi mi o to ze po co mnożyć przez 2 skoro prędkość sensor zczytuje prędkość tylko z 1 przedniego koła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Zmierz obwód koła w milimetrach i wprowadź wynik do licznika. Ot cały magiczny kod . Opcji szukaj Ci się nie chciało sprawdzić, wyniku obliczeń kolegi bbc też nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Dzięki wilekie Mam jeszcze jedno małe "ale" wybacz . Chodzi mi o to ze po co mnożyć przez 2 skoro prędkość sensor zczytuje prędkość tylko z 1 przedniego koła ? 17x2/37=1 I w tym wszystkim zastanowiło Cię tylko to, że rower ma dwa koła? Przepraszam, za żart. Tak jak napisał @@chudeusz09, niezależnie od rozmiaru koła wpisujesz jego obwód. Jak go dokładnie zmierzyć to już sobie poszukaj bo było kilka fajnych propozycji na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OdiLV4 Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Postaw rower na prostej drodze, zaznacz mazakiem kreskę na oponie i na ziemi, przejedz do przodu by kreska na oponie znów była prostopadła do podłoża i postaw na ziemi drugą kreskę. Zmierz odległość między kreskami, zamień na milimetry i wpisz do licznika. Po sprawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi