Skocz do zawartości

[support] jak odróżnić? na co wymienić?

Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

ostatnio zaczęło coś trzeszczeć/strzelać z okolic korby/suportu przy mocnym nacisku,

po odwiedzeniu 2 serwisów, w których nie dowiedziałem się niczego (null), zauważyłem że oś suportu jest krzywa, i w związku z tym moje pytanie:

czy wykrzywienie osi może być przyczyną takich odgłosów?

skąd mam wiedzieć jaki mam suport? producent podaje tylko 'shimano cartridge', czy to jest suport zintegrowany czy nie?

na co ewentualnie mogę go wymienić

rower to kelly's quartz '05

Nie wierze żeby Ci w serwisie nie powiedzieli nic na temat takich dźwięków. Może jakoś dziwnie formułowałes pytania :P . Jak dochodzą Cię zgrzyty czy inne dziwne odgłosy to jest najczęściej uszkodzony suport i trzeba go wymienić. Jak to nowy rower to apewne masz tak zwany pakiet i całosć wymieniasz. Ceny są już od 20 zł. Ale najlepiej kupić jakiegoś kinexa troszke droższego ale za to dłużej pożyje. A co do wymierów..to wyjmij zmierz i kup nowy. Albo oddaje do serwisu rowerowego i się nie przejmuj wymiarami ;)

Nie wierze żeby Ci w serwisie nie powiedzieli nic na temat takich dźwięków.

powiedzieli,

w jednym stwierdzili że to pewnie pedały/korba, po dokręceniu i przejechaniu 50 m znowu zaczęło trzeszczeć

w drugim mi powiedzieli że to na pewno rama jest zwalona, bo oni mieli taki sam rower i się okazało że to rama jest gdzieś pęknięta, ponoć niewidocznie

ja natomiast widzę bez najmniejszego problemu że oś suportu jest krzywa

ma oddac do serwisu, gdzie nie wiedzieli co sie dzieje?

poszukaj lepszego serwisu.

w moim mieście wolę już nie odwiedzać kolejnych serwisów, bo po objechaniu 3 rower wyglądał jak po ataku terrorystycznym i kompletnie nie nadawał się do jazdy (rozregulowane przerzutki, zerwany łańcuch, porysowana rama).

to się chyba nadaje do 'Usterki'...

ponawiam moje pytanie, jaki suport mi polecacie, konkretne modele, tylko nie jakieś badziewne

i jak ewentualnie mam sprawdzić kompatybilność suportu z moją ramą, czy przypadkiem nię będę musiał wymieniać korby (na kwadrat) po zastosowaniu lepszego suportu

z góry dzięki za pomoc

No korby wymieniać nie musisz..poprostu kup suport również na kwadrat ;) . Ja polecam osobiście suporty kinexa. Ale jaki konkretnie to sam musisz się rozejrzeć..no i duzo zalezy od tego jaką gotówką dysponujesz. Ale jeśli nie masz odpowiednich narzędzi to sam go nie wymienisz. Czyli tak czy siak musisz go dać do jakiegoś serwisu..no albo kupić odpowiednie klucze. Do wymiany będą Ci potrzebne 2 klucze: Ściągacz do korb i klucz do suportu. Koszt obydwu wyniesie cie jakieś 50 zł. Nie jest to mało..ale nie jest tez strasznie dużo a klucze te się bardzo przydają.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...