soks Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Cześć, Nie za bardzo wiedziałem gdzie wkleić ten temat... Do rzeczy szperając dziś w necie natknąłem się na http://www.miastadlarowerow.pl/index_wiadomosci.php?dzial=2&kat=9&art=103 konkretnie chodzi mi o punkt 3. Warto wspomnieć, że wbrew obiegowym opiniom nie istnieją żadne naukowe dowody wykazujące jakąkolwiek skuteczność kasku rowerowego. Zawsze miałem dość odmienne zdanie na ten temat. Kurcze jak to jest w rzeczywistości? JA rozumiem , że tamta strona jest raczej nakierowana na miejskie jazdy, ale mimo wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Warto wspomnieć, że wbrew obiegowym opiniom nie istnieją żadne naukowe dowody wykazujące jakąkolwiek skuteczność kasku rowerowego. Co za bzdura. Kask niejednemu zdrowie, a nieraz życie uratował i do tego nie potrzeba żadnych badan. Kto doświadczył, ten wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soks Napisano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 No właśnie. Sam nie miałem (jeszcze, odpukać) aż tak poważnego wypadku (chociaż było blisko), ale też słyszałem historie ze ludzie dzięki kaskowi zdrowie uratowali. Dlatego tak bardzo mnie zdziwił ten wpis na tamtym portalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Ja bym chciał takie badania zobaczyć. Myślę, że działanie ochronne kasku spada bardzo szybko, wraz ze wzrostem prędkości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Kurcze jak to jest w rzeczywistości? JA rozumiem , że tamta strona jest raczej nakierowana na miejskie jazdy, ale mimo wszystko... Z własnego doświadczenia powiem że kask ratuje d..., chciałem powiedzieć głowę W ubiegłym roku miałem wypadek, jechałem za szybko i nie opanowałem roweru czego skutkiem było złamanie kości w łokciu, walka z początkiem przykurczu i pęknięty kask (główka cała) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory34 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Ratuje i to bardzo.Też miałem okazję przetestowac swój kask za szybkie wejscie w zakręt,uciekło przednie koło,wybity bark,operacja,druty,dopiero kończe rehabilitację.Kask peknięty w dwóch miejscach-głowa cała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Wouter Weylandt jechał w kasku na Giro i zginął tragicznie z pękniętą podstawą czaszki. Można by wysnuć wniosek, że kask w ogólnie nie pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 To trochę jak z brakiem naukowych dowodów na teorię ewolucji. Niektórzy za dowód przyjmą dopiero laboratoryjne badania w których 1000 ochotników przywali głową w ścianę przy 30km/h i do tego czasu będą szukali dziury w całym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 5 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Zawsze miałem dość odmienne zdanie na ten temat. Kurcze jak to jest w rzeczywistości? Statystycznie kask nadal pozostaje najskuteczniejszym i najważniejszym elementem ochrony przed wszelkimi urazami głowy i uszkodzeniami mózgu!!! Jak radzisz sobie z j. angielskim, to polecam lekturę. Na pewno Cię zainteresuje: http://www.smf.org/docs/articles/report#A8 Temat zresztą nie raz i nie dwa wałkowany na forum, i to w wielu różnych wątkach. Zawsze znajdziesz zwolenników i przeciwników. Ci drudzy zazwyczaj nigdy nie mieli okazji przekonać się, co to znaczy ochrona głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Można by wysnuć wniosek, że kask w ogólnie nie pomaga. To jak z poduszką powietrzną, może zagrozić zdrowiu, ba... nawet w najbardziej drastycznych przypadkach zabić ale w większości przypadków ratuje życie Sorki za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin69 Napisano 5 Marca 2015 Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Wouter Weylandt jechał w kasku na Giro i zginął tragicznie z pękniętą podstawą czaszki. Można by wysnuć wniosek, że kask w ogólnie nie pomaga. Ze swojej strony dodam, że też jechałem w kasku Giro (uczcijmy go minutą ciszy) i dzięki niemu mogę teraz pisać. Głowa w kasku kontra krawężnik 1:0. Zwracam uwagę na innych rowerzystów i żal mnie ogarnia jak widzę rower i ciuchy z "wyższej półki", a głowa "goła"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soks Napisano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Statystycznie kask nadal pozostaje najskuteczniejszym i najważniejszym elementem ochrony przed wszelkimi urazami głowy i uszkodzeniami mózgu!!! Jak radzisz sobie z j. angielskim, to polecam lekturę. Na pewno Cię zainteresuje: http://www.smf.org/docs/articles/report#A8 Temat zresztą nie raz i nie dwa wałkowany na forum, i to w wielu różnych wątkach. Zawsze znajdziesz zwolenników i przeciwników. Ci drudzy zazwyczaj nigdy nie mieli okazji przekonać się, co to znaczy ochrona głowy. Dzięki. Na pewno poczytam. Dziwi mnie ze ktoś na pro rowerowej stronie mógł napisać takie rzeczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Z kaskiem jest jak z ubezpieczeniem: w 99% się nie przydaje i jest dodatkowym obciążeniem. Jednak Ci, którzy kiedykolwiek skorzystali z tego 1 procenta, nie mają żadnych złudzeń. Reszta robi zakłady czy warto, czy nie warto. Po co o tym gadać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meitner99 Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ja jak odpukać miałbym przywalić głową np w beton wolałbym, żeby pomiędzy głową a betonem jednak był kask niż by go miało nie być. W takim wypadku jego obecnośc jak może zaszkodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.