walkingchair Napisano 4 Marca 2015 Napisano 4 Marca 2015 Witam, Rama w moim obecnym rowerze(Giant XTC 1 2012) jest rozmiaru L i stwierdzam ze ona jest dla mnie za duza(kupilem rower L bo sprzedawca udowadnial ze L jest dla mnie lepsza) jednak mecza mi sie rece i kregosłup mimo nisko ustawionego siodła i najbardziej wysunietego do przodu. mam 1.70 m wzrostu. dlatego mam 2 pytania: chciałbym pojezdzic sobie AM/ENDURO na sztywniaku wiec jaka rame i w jakim rozmiarze mam nabyc? wpadła mi w oko rama Dartmoor Hornet za 500-700 zł -jest ona w rozmiarze 16 i 18 godna polecenia szczególnie jakościowo? jesli mam rure sterowa 1,1/8cala to na tapered sa przejsciowki? oraz na ile byscie wycenili ta rame od Gianta xtc 1 z 2012 roku w rozmiarze L?rower kupilem z 1,5 roku temu link do modelu http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/xtc.1/9163/49285/ ps: długosc nogi od strony wewnetrznej 76 cm a reki 74 od czubka palców do barku pozdrawiam
jasinski21444 Napisano 4 Marca 2015 Napisano 4 Marca 2015 Rama rzeczywiście troche za duża Hornet to dobry wybór ale musisz sobie zdawać sprawe z tego że niewiele części z gianta będzie pasować tj amortyzator do zmiany , obręcze także przydałoby się zmienić jeśli chcesz poszaleć , kierownice przydałoby sie wymienić na szerszą , mostek na krótszy a i jeszcze dokupić suport bo hornet ma mufe bsa a nie bsa .
Mod Team sznib Napisano 4 Marca 2015 Mod Team Napisano 4 Marca 2015 Trochę? Przy 1,70cm łapałby się na Skę. widać sprzedawcy zalegały Lki i wcisnął nieznającemu się klientowi. Co do reszty tematu, tak, są stery z redukcją i można amortyzator z rurą 1 i 1/8 zamontować w ramie z główką tapered, ale zwróć uwagę na to że Hornet ma geo przystosowane do amortyzatorów 130-160mm skoku. Z widłem 100mm będzie wyglądał pokracznie.
walkingchair Napisano 4 Marca 2015 Autor Napisano 4 Marca 2015 Uscislijmy kilka rzeczy: amortyzator ma skok 120 nie 100 mm, kola mam nowe z piastami novateca i z obreczami dartmoor rocket. kierownice mozna szersza kupic. a co do ramy Gianta ile jest ona warta? lepiej wziac Horneta czy cro mo NS bikes?
jasinski21444 Napisano 4 Marca 2015 Napisano 4 Marca 2015 120mm do Horneta to i tak dużo za mało . Ta rama najlepiej jeździ przy 160mm. Jeśli coś z tego miałoby być to widelec do wymiany.
walkingchair Napisano 4 Marca 2015 Autor Napisano 4 Marca 2015 To jakie ramy najlepiej cromoly pasuja do widelca 100-120? macie jakies typy? najlepiej z bardziej plaskim katem główki
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Marca 2015 Mod Team Napisano 4 Marca 2015 Ragley Piglet 2 http://rowerowy.com/sklep/czesci/ramy/enduro-all-mountain/prod/ragley-piglet2 albo On-One 456 ---> http://www.on-one.co.uk/i/q/FROO456E2/on-one-456-evo2-frame Z amorem 120 da Ci kąt główki ramy 67,2st Szacunek... I.
ishi Napisano 4 Marca 2015 Napisano 4 Marca 2015 jesli mam rure sterowa 1,1/8cala to na tapered sa przejsciowki? Jasne, że są. Nie wiem jaka będzie główka w nowej ramie ale Dartmoor ma takie zestawy. Przykładowo pod ZS44/56: http://dartmoor-bikes.com/hardware/headsets/astro
walkingchair Napisano 10 Marca 2015 Autor Napisano 10 Marca 2015 gdzie mozna znalesc dobre przeliczniki rozmiarów ram Ragleya piglet 2 ? jesli rama ma 16 to jest to M czy L?
tobo Napisano 10 Marca 2015 Napisano 10 Marca 2015 A ja napisałbym do centrali Gianta w Europie list. Przedstawiłybym sytuacje - udałeś sie do sprzedawcy zakładając ze poszedłeś do fachowca zorientowanego w kwestii rowerów. Sam nie dysponujesz ani doświadczeniem ani wiedza w tej kwestii, wiec zdałes sie na sugestie sprzedającego - a ten jak sie okazało dobrał Ci rower złe. To skutkuje brakiem przyjemności z jazdy, dolegliwościami oraz ryzykiem jeśli chodzi o bezpieczeństwo - to zaakcentowalbym szczególnie. Sprzedawca wykorzystał Twoja niewiedzę (czy sklep ma szyld autoryzowanego sprzedawcy Gianta?). Napisz ze decydując sie na Gianta brałeś pod uwagę renomę firmy. Jest spora szansa ze uzyskasz satysfakcjonujące rozwiazanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.