Skocz do zawartości

[napęd 2x10] stukanie przy korbie

michma

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przez zimę w swoim Krossie Earth wymieniłem napęd z 3x9 na 2x10. Na tą chwilę wygląda tak:

- korba XT FC-M785 38x24

- przednia przerzutka XT FD-M786-D

- kaseta SLX CS-HG81 11-36

- przerzutka tylna XT RD-M781 SGS

- manetki XT SL-M780

- łańcuch Campagnolo Veloce 10rz

Po założeniu wszystkiego i wyregulowaniu przy przełożeniu 24 - 36 coś mi mocno stuka przy korbie. Stukanie stopniowo zanika przy zmianie biegów z tyłu, aby całkowicie zniknąć na zębatce 21. Na innych przełożeniach w ogóle nie występuje. Tarcie o wózek nie wchodzi w grę, łożyska w suporcie są ok. Długość łańcucha raczej dobrana prawidłowo (metoda najmniejszych zębatek), przerzutki wyregulowane ok, wszystkie wchodzą płynnie. Zaczepianie o linkę lub pancerz też odpada. Nie mam już pomysłów co z tym zrobić, a z tym stukaniem raczej nerwowo nie wytrzymam ;)

Tak wygląda całość

29zpt8n.jpg

A to widok przy tym "stukającym" ustawieniu

2enoyly.jpg

Z góry dzięki za pomoc.

• 2 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedzi.

Regulacja przedniej przerzutki nie wchodzi w grę. Na tym wkładzie suportu przejechałem tylko jakieś 1kkm, przed wymianą korby palcem kręciłem łożyskami i niby wszystko ok (wkład Accent BB-EX pro). Stukanie słychać tylko przy kręceniu na stojaku serwisowym. Podczas jazdy nic nie słychać..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...