michma Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam. Przez zimę w swoim Krossie Earth wymieniłem napęd z 3x9 na 2x10. Na tą chwilę wygląda tak: - korba XT FC-M785 38x24 - przednia przerzutka XT FD-M786-D - kaseta SLX CS-HG81 11-36 - przerzutka tylna XT RD-M781 SGS - manetki XT SL-M780 - łańcuch Campagnolo Veloce 10rz Po założeniu wszystkiego i wyregulowaniu przy przełożeniu 24 - 36 coś mi mocno stuka przy korbie. Stukanie stopniowo zanika przy zmianie biegów z tyłu, aby całkowicie zniknąć na zębatce 21. Na innych przełożeniach w ogóle nie występuje. Tarcie o wózek nie wchodzi w grę, łożyska w suporcie są ok. Długość łańcucha raczej dobrana prawidłowo (metoda najmniejszych zębatek), przerzutki wyregulowane ok, wszystkie wchodzą płynnie. Zaczepianie o linkę lub pancerz też odpada. Nie mam już pomysłów co z tym zrobić, a z tym stukaniem raczej nerwowo nie wytrzymam Tak wygląda całość A to widok przy tym "stukającym" ustawieniu Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej223 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Witam; masz nie wyregulowaną przednią przerzutke ,łancuch przy tym przełozeniu trze o wózek przedniej przerzutki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Różne przełożenia różnie na ramę działają, sprawdź łożyska w ramie przy suporcie, u mnie wyczyszczenie i wysmarowanie łożysk zniwelowało stukanie na niektórych biegach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 A możesz wygenerować stukanie gdy trzymasz ucho przy napędzie, czyli rower ktoś trzyma lub na czymś wisi? Dźwięk jest generowany tylko pod obiazeniem I w czasie jazdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michma Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Dzięki za odpowiedzi. Regulacja przedniej przerzutki nie wchodzi w grę. Na tym wkładzie suportu przejechałem tylko jakieś 1kkm, przed wymianą korby palcem kręciłem łożyskami i niby wszystko ok (wkład Accent BB-EX pro). Stukanie słychać tylko przy kręceniu na stojaku serwisowym. Podczas jazdy nic nie słychać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 To łatwiej zlokalizować usterkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.