PanRowerek Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam. Mam pytanie. Mianowicie czy macie jakieś swoje sposoby, albo chociaż znacie jakieś sposoby aby zmierzyć rozmiar ramy w rowerze? Gdyż posiadam stary rower, papiery gdzieś mi się zapodziały, a chciałbym dowiedzieć się jaki ma rozmiar ramy. Możliwe iż temat ten przyda się także innym. Więc od razu dzięki wszystkim którzy włożą swój wkład w merytoryczną część tej dyskusji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Zmierz rurę podsiodłową od środka suportu do końca rury. Podziel przez cale i będziesz miał rozmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Dzięki. Wielkie dzięki @Sagitt77 za wypowiedź, jak znajdę chwilę to wypróbuję twój sposób. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wooyek Napisano 2 Marca 2015 Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Prawidłowo jest tak jak Sagitt77 napisał ("center to top"), ale niektórzy producenci mierzą od osi suportu do osi górnej rury (C-C): Więc jeśli chcesz np. znaleźć szczegóły geometrii w danym rozmiarze, warto się wcześniej upewnić, jak dany producent mierzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Siemka. Do rzeczy, według schematu który podał @Wooyek: Seat Tube Length C-C = 45cm : 2,54cm ≈ 17,72 cali Seat Tube Lenght C-T = 48,5cm : 2,54cm ≈ 19,09 cali Top Tube Leght C-C = 55cm : 2,54cm ≈ 21,65 cali (1cal = 2,54cm) Jeśli się pomyliłem to wybaczcie i jak możecie to poprawcie mnie. Który z przeze mnie obliczonych parametrów to rozmiar ramy? Na stronie producenta nic nie mogę o tym znaleźć. Producent zasada-rowery (www.zasada-rowery.pl), marka "MAXIM", jest to rower górski (inaczej chyba mówi się mtb). Dzięki i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_wro Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Dla rowerów górskich standardowo rozmiar ramy to Seat Tube Lenght C-T. W tym konkretnym przypadku będzie to więc 19 cali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Rozmiaru górnej rury nie przelicza się na cale, poza tym dosyć krótka ta rama jak na 19" - 55 cm - widać, że to stary rower ... Producenci traktują wymiar seat tube C-C jako dodatkową informację, nie określa on rozmiaru ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Siemka. :-) Co do roweru to fakt ma swoje lata (6-10 lat, dokładnie nie pamiętam). Urosłem przez ten czas, ale jeździ mi się na nim nadal fajnie i wygodnie. Mając około 178-182 cm wzrostu i wagę około 70kg, rower może być za mały? Acha ma koła 26 cali. Niestety na razie nie dam rady nic nowego kupić. Pozdrawiam. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Za mały (w sensie za krótka rama) to zależy od preferencji, dla mnie zdecydowanie był by za krótki. Koła 26" nie mają tu nic do rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Cześć. :-) Wiem że koła tu nic nie mają do rzeczy , ale dodałem rozmiar kół jako informację dodatkową. :-) Rama fakt, wydaje mi się za krótka, ale się przyzwyczaiłem. :-D Pozdrawiam. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.