zws Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Czy istnieją jakieś szczególnie dobrze uszczelnione łożyska do HT2 ? Swoje zabijam w 1-2 miesiące. Są roztopy, nie unikam błota, po jeździe spłukuję rower wężem ogrodowym i odstawiam. Odkryłem, że w mufie czasem stoi woda, która przedostaje się do łożysk. Ok, otwór w mufie załatwił sprawę, woda już nie stoi, oś już ma sucho, ale łożyska znowu padły. Wniosek taki, że w czasie jazdy albo przy myciu woda dostaje się od zewnątrz pod plastikowe osłonki przy korbach a później do łożyska. Czy znacie jakieś rozwiązania tego problemu ? lepsze łożyska ? lepiej uszczelnione ? inny rodzaj suportu ? Wcześniej miałem na kwadrat, nigdy się nie zatarł, ale wtedy zimą nie jeździłem... Czyszczenie wilgotną szmatą traktuję jako ostateczność, wolałbym lepsze uszczelnienie. Istnieje coś takiego ?
krzych0 Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 A musi być taki czyst? Ja bym po prostu mniej mył, nie kierując strumienia wody bezpośrednio na suport. Jak zaschnie to samo odpadnie
Mod Team Puklus Napisano 2 Marca 2015 Mod Team Napisano 2 Marca 2015 Kup suport accenta, on ma znormalizowane łożyska. Wymień na jakieś naprawdę dobre, drogie i to powinno załatwić sprawę.
MokryxD Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Albo suport Accenta plus japońskie łożyska albo suport CK.
Mod Team sznib Napisano 2 Marca 2015 Mod Team Napisano 2 Marca 2015 W suportach Shimano są beznadziejne łożyska, znane są z tego że szybko padają. Dosć powiedzieć że są uszczelnione z jednej strony tylko, z drugiej są kulki na wierzchu. Jak Puklus radzi, kupić suport Accenta, już na starcie masz dobre łożyska, potem wymieniasz sobie na standardowe 6805 2RS, wybór ogromny, od taniej chińszczyzny do drogich SKFów.
Sagitt77 Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 U mnie akurat odwrotnie - łożyska Accenta padają szybciej niż oryginalne Shimano. Więc różnie to bywa.
dran2 Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Ale właśnie o to chodzi że w suporcie Accenta nie musisz używać łożysk Accenta. Prędzej czy później trafisz na takie które twój styl jazdy wytrzymają.
krism4a1 Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Po delikatnej przeróbce gniazd w Shimano też pasują "znormalizowane" łożyska po kilka naście zł. Ale jestem "za" Accentem, mniej kłopotliwe.
zws Napisano 2 Marca 2015 Autor Napisano 2 Marca 2015 Dzięki za szybki odzew W tym rzecz, że: A musi być taki czyst? <ciach>Jak zaschnie to samo odpadnie Aż taki nie musi, ale w obklejonym źle działają przerzutki, do tego presja środowiska i takie tam Kup suport accenta, on ma znormalizowane łożyska. Wymień na jakieś naprawdę dobre, drogie i to powinno załatwić sprawę. Inne miski (chyba właśnie accenta) mam od czasu, gdy tylko okazało się, że do Shimano nie ma łożysk w lokalnej hurtowni. Poza gniazdami inne jest uszczelnienie od strony osi. W nowym jest gorsze, bo ma kołnierz tylko z jednej strony i plastikowa rurka może się przesunąć w środku i rozszczelnić. W Shimano kołnierz był z obu stron i lepiej to było spasowane. Łożyska kupuję podobno dobre, nie pamiętam teraz nazwy, cena ok. 25-30 zł/szt. Zastanawiałem się raczej nad zakupem 5 kpl chińskich w tej cenie i wymianie co 2 miesiące Same wymiany to nie jest problem, problem jest kiedy chcę wyjechać a okazuje się, że korba nie kręci. albo suport CK. Możesz rozwinąć ? jaki to suport CK ? Prędzej czy później trafisz na takie które twój styl jazdy wytrzymają.
dran2 Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 Chris King. Za jego cenę możesz kupować łożyska za 20-30 zł dożywotnio.
krzych0 Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 A może to nie tylko woda zabija te łożsyka. Ciekawe czy planowanie mufy by pomogło.
Leniu Napisano 2 Marca 2015 Napisano 2 Marca 2015 a może ktoś tutaj za bardzo korbe skręca .. .z tego co pamiętam shimano zaleca coś koło 2Nm? edit: sprawdziłem dokładnie... 0,7 - 1,5 Nm ... w palcach mam więcej
Mod Team Puklus Napisano 2 Marca 2015 Mod Team Napisano 2 Marca 2015 Jeżeli chodzi o ta śrubę dociskającą ramiona do siebie ... to ma być dokręcona lekko, tyle zęby nie było luzu i tyle. Każde mocniejsze skręcenie powoduje uszkodzenie łożysk
zws Napisano 3 Marca 2015 Autor Napisano 3 Marca 2015 Jeszcze jedno pytanie: czy ktoś z Was jeździł z uszkodzonym, obciętym lub spiłowanym plastikowym pierścieniem zabezpieczającym łożysko od zewnątrz ? Tak, by uszczelniacz z łożyska był odsłonięty ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.