frigodaw Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Jakie klocki półmetaliczne do Shimano M615 (tarcze RT-66 160mm)? Zależy mi na cichości pracy, modulacji i sile hamowania. No i gdyby jeszcze nie kosztowały majątku to byłoby super. Okładziny do trekkinga, maksymalna waga około 115kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 a czmu półmetaliki? w ostatnim bike-u jest fajny test klocków, polecam lekturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 A2Z Blue lub Eco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Zależy mi na cichości pracy, modulacji i sile hamowania http://www.mtb33.pl/black-mountain-shimano-xtr-m985-xt-m785-p-95.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) a czmu półmetaliki? w ostatnim bike-u jest fajny test klocków, polecam lekturę Do mojego stylu jazdy nie potrzebuję niczego lepszego. http://www.mtb33.pl/...-m785-p-95.html Ciut za drogie. Liczyłem maksymalnie 40zł za okładziny na 1 hebel. Edytowane 1 Marca 2015 przez frigodaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 W takim razie najlepsze będą A2Z jakie polecał Jasiński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Po co Ci w ogóle taki klocki, przecież kupiłeś nowy komplet, seryjne Ci w tym trekingu nie wystarczają?? Dotarły się w ogóle już ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 @elton29 Zrobiłem na nich już jakieś 300km i wszystko było ok do czasu ostatniego serwisu u mechanika. Przednie klocki są zatłuszczone i gotowanie ani ścieranie papierem nie pomogło. Pozostaje tylko wymiana i znalezienie bardziej profesjonalnego serwisu. Gdzie można te klocki nabyć? Wersja az 635 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 No nie gadaj że musisz je wymienić, wyrównać je powinieneś ja są jakieś zadziory czy podobne historie, kładziesz papier na stole, na czymś równym i twardym, Przetrzesz parę razy aż zrównasz potem przecierasz benzyna ekstrakcyjną tarczę też i montujesz ale musisz ustawić zacisk równo i tłoczki powinny się równo wysuwać z każdej strony, przykręcasz i sprawdzasz czy jak wciskasz klamkę to tarcza się nie wygina znaczyło by to że jeszcze musisz ustawić zacisk w linii. Jeśli wszystko wykonasz poprawnie nie ma prawa nie działać skutecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Kolega napisał że klocki zachorowały w czasie wizyty u mechanika. Moim zdaniem to on powinien je wyleczyć przez wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) @elton ale waćpan pieprzysz bzdury @frigo allegro.pl/klocki-a2z-polmetaliczne-shimano-xtr-xt-slx-2011-i5076395494.html Edytowane 1 Marca 2015 przez jasinski21444 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Mechanik mówił "że takie dostał" co jest zadziwiające, bo jego serwis był na drugim końcu miasta a wczasie jazdy do niego wszystko było ok. Obniżył mi o parę groszy cenę ale i tak muszę dopłacić do interesu. Co do reanimacji. Z racji że są to klocki żywiczne nie wsadziłem ich do piekarnika. Zamiast tego wsadziłem je do gara z wodą i gotowałem kilka minut. Po wyschnięciu papier ścierny. Tarczę wyczyściłem benzyną ekstrakcyjną. Efekt dalej mizerny, piszczy jak cholera i jedynie służy jako "zwalniacz" a nie hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Jeżeli masz chwilę czasu, to spróbuj je włożyć na minutkę do NITRO, po czym szybko zanim odparuje nad kuchenkę i trzymasz tak chwile (po 2-3min). Mi tak udało się odratować żywiczne klocki do stanu prawie jak nowe. Żeby nie nabijać kolejnego postu. @modrzew Jeżeli te żywice po takim zabiegu ratunkowym (zostały zalane olejem mineralnym Shimano) są w stanie postawić 29er'a na koło na tarczy 160 to chyba tragedii nie ma Edytowane 1 Marca 2015 przez MokryxD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 @elton ale waćpan pieprzysz bzdury @frigo allegro.pl/klocki-a2z-polmetaliczne-shimano-xtr-xt-slx-2011-i5076395494.html Dlaczego bzdury, próbuję to zrozumieć, nigdy nie miałem takich problemów jak wykonałem powyższe czynności ale wiem że czasami jak zacisk jest źle ustawiony może być problem z reszta to nie jest jakaś kosmiczna technologia żeby Sobie z tym nie poradzić, jest pewni coś jeszcze co zrobił albo czego nie o czy nie wiemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Elton, gość ma czymś zapaćkane klocki po wizycie u "mechanika", co to ma wspólnego z tym co piszesz? Jak ma organiczne to praktycznie kaplica, chyba że ten sposób od MokryxD da radę, ale "prawie" to może być jak w pewnej reklamie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Dlaczego bzdury, próbuję to zrozumieć, nigdy nie miałem takich problemów jak wykonałem powyższe czynności ale wiem że czasami jak zacisk jest źle ustawiony może być problem z reszta to nie jest jakaś kosmiczna technologia żeby Sobie z tym nie poradzić, jest pewni coś jeszcze co zrobił albo czego nie o czy nie wiemy. My wiemy że ma zafajdane klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) Wiesz no jeśli i czyścił i gotował i odtłuścił te klocki co powinno już dawno załatwić sprawę można dodatkowo sprawdzić ustawienia zacisku bo cholera wie co robił ten serwisant i jeśli to nie pomoże to dopiero brać się za wymianę ale już na jego koszt, klocki z 300 km szkoda wywalić. Ciężko mi jakoś ogarnąć czy mogą być uwalone, ja bym to chyba na razie złożył, wszystko ustawił i pojeździł, po używał jeszcze może "dojdą do Siebie" Edytowane 1 Marca 2015 przez elton29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Gotować można zupę. Ziemniaki żeby zmiękły. Woda wyciąga z jedzenia pewne składniki ale nie syf z klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 (edytowane) A próbowałeś faktycznie odratować organiki czy tylko teoretyzujesz? Mi się np. nie udało pomimo odprawiania nad nimi różnych czarów marów, a jak mają "prawie działać" albo "kiedyś dojść do siebie" to lepiej kupić nowe. W końcu to hamulce i od nich zależy bezpieczeństwo w wielu sytuacjach, a za pożałowane 100zł nowych zębów sobie nie wstawisz. Przekoszony zacisk najwyżej będzie wyginał tarczę przy hamowaniu, ale nie będzie powodem aż tak kiepskiego hamowania. Edytowane 1 Marca 2015 przez modrzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frigodaw Napisano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Gotowanie polecił mi ktoś z innego forum, u niego ponoć pomogło. U mnie początkowo pomogło, dało się postawić rower na przednim kole, potem po kilku wypadach wróciło do normy, czyli zaś nic nie wyszło . W samym zacisku nic nie grzebałem, ale wyregulowałem jeszcze raz hamulec i bez zmian. Ogólnie od czasu do czasu słyszę dźwięk jakby drobiny z okładzin tarły o tarczę. Nie stawia to żadnego oporu (zauważalnego) tylko hałasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elton29 Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Miałem różne klocki i w różnych warunkach ich używałem, czasem się smarem uwaliły, czasem płynem hamulcowym a innym razem po maratonie w Rembertowie miały spore wżery od błota, które sięgało do kostek, więc jeśli piszę że dany sposób działa to dlatego ze przetestowałem go w praktyce a nie teoretyzuję. Brałem kloce, przecierałem go papierem o gradacji 400 potem benzyną ekstrakcyjną i po temacie, tarcze też przecierałem tylko benzyną i to wystarczyło, nie wiem jakim syfem muszą być uwalone klocki żeby benzyna czy tym bardziej nitro Sobie z tym nie poradziło. Przyznam że o gotowaniu pierwsze słyszę, tłuszcz się raczej w wodzie nie rozpuści. A z tym wybijaniem zębów to z deka przesadziłeś, nie wieżę że jak dobrze odtłuści klocki i tarczę to nie będzie mu dział ten hebel prawidłowo nie popadajmy w paranoję... Kup pół-metaliki a2z jak nie dajesz Sobie z tym rady, na pewno będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 U mnie wystarczyło popopuszczenie oleju przez zacisk i klocki poszły do piachu. Niby "na oko" wyglądały ok po operacjach o których piszesz, ale po założeniu czuć było że to nie to. Po kilkudziesięciu kilometrach znowu gorzej i wygląd wrócił do stanu sprzed reanimacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 1 Marca 2015 Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Gotowanie polecił mi ktoś z innego forum, u niego ponoć pomogło. U mnie początkowo pomogło, dało się postawić rower na przednim kole, potem po kilku wypadach wróciło do normy, czyli zaś nic nie wyszło . W samym zacisku nic nie grzebałem, ale wyregulowałem jeszcze raz hamulec i bez zmian. Ogólnie od czasu do czasu słyszę dźwięk jakby drobiny z okładzin tarły o tarczę. Nie stawia to żadnego oporu (zauważalnego) tylko hałasuje. Mnie interesuje jak mechanik wykręcił się sianem. Skoro hamulce były przed serwisem sprawne a po serwisie nie to co powiedział? Może pochwal ten serwis tu a następnie zaproś gościa do dyskusji. Przerzucanie na klienta odpowiedzialności za własne partactwo świadczy dobrze o tym kto to zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 U mnie początkowo pomogło, dało się postawić rower na przednim kole, potem po kilku wypadach wróciło do normy, czyli zaś nic nie wyszło . Z jakiego powodu dawałeś heble na serwis? z tego co piszesz to objawy jakby zacisk popuszczał olej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 1 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Pełno jest takich tematów na forum - proszę poszukać!@Tobo - da się wygotować klocki vide temat "hamulec nie hamuje - dlaczego?" Vide zupa z klocków. W Norwegii po prostu takich patentów jeszcze nie znacie Temat zamykam. P.S. jedź do tego mechanika i powiedz że nie obchodzi Cię to, ale rower ma hamować jak przed serwisem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi