benek196 Napisano 28 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Shimano dziś pokazało nową budżetową grupę.Oto zdjęcie jakie wrzucili na swojego fanpage'a: Popularna wśród początkujących Acera w sezonie 2016 odziedziczy rewolucyjne rozwiązania z wyższych grup! Technologia Shadow, szerokie zawiasy w obu przerzutkach, większy prześwit dla tylnej opony i atrakcyjny design - to wszystko również dla rowerów z 29-calowymi kołami! Źródło: https://www.facebook.com/shimanomtb/photos/a.141210282561839.26067.138472649502269/1070155256333999/?type=1&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Nawet Acera w shadow, nieźle. Całkiem dobrze się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 20 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Korby bardzo ładne. Mam nadzieję ze na Octalinka, nie na kwadraciaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Wersja Trekkingowa z korbami 48/36/26 i 44/32/22 (cross?) i jak widać tylne zmieniarki bez Shadow. Oznaczenie korby FC-M3000 jeśli odnieść do nowego Alivio (FC-M4000) sugeruje octalink. Może kwadrat wymarł jednocześnie z 8sp od Acery w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 I teraz można się zastanawiać, co lepsze... deore z 2010 (czy nawet SLX chyba 2009) czy acera 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awerty Napisano 20 Marca 2015 Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) I teraz można się zastanawiać, co lepsze... deore z 2010 (czy nawet SLX chyba 2009) czy acera 2016 deore 2010 moim zdaniem lepsze od starej shadow alivio , albo miałem taki egzemplarz (-; Edytowane 20 Marca 2015 przez awerty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 I teraz można się zastanawiać, co lepsze... deore z 2010 (czy nawet SLX chyba 2009) czy acera 2016 Tu się nie ma co zastanawiać. Wyższe grupy zawsze są lepiej wykonane i lżejsze. To że nowe szpeje grypy Acera ładnie wyglądają i że jest Shadow w zmieniarce nie oznacza od razu że są alternatywą dla wyższych grup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 MIałem w ręku alivio model 2015 i deore 2010 - obydwa mają stalowy wózek, sprężyna pracuje tak samo, ogólnie nie zauważyłem różnic w ich działaniu SLX mam teraz i tu jest dopiero duża różnica w jakości moim zdaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ale nie RD-M662? Inaczej strzelasz sobie w kolano mówiąc o różnicy między SLX, a Deore RD-M592. To nawet nie podobne przerzutki. To dokładnie ta sama konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waler Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ktos kojarzy cene calej grupy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Ale nie RD-M662? Inaczej strzelasz sobie w kolano mówiąc o różnicy między SLX, a Deore RD-M592. To nawet nie podobne przerzutki. To dokładnie ta sama konstrukcja. SLX 662 ma wew. aluminiowy wózek i mocniejszą sprężynę. Konstrukcja ta sama, zgadzam się Edytowane 21 Marca 2015 przez herosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Może kwadrat wymarł jednocześnie z 8sp od Acery w górę? Nie wymarł, nowe korby trekkingowe Alivio są też w wersji na kwadrat. Co do tej korby Acera to wygląda naprawdę nieźle, taki mały agresor Szkoda tylko że prawdopodobnie waży tonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 22 Marca 2015 Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Alivio jest bardzo blisko deore pod względem jakości pracy i zdecydowanie wolałbym nowe alivio niż stare deore. Nowa Acera ma fajny wygląd i wszelkie tanie rowery na pewno zyskają na wylądzie z tym szpejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 22 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Nowa Acera (przerzutki) to największy szajs z jakim miałem do czynienia. Zero jakiejkolwiek sztywności, niezwykle ciężko jest ją dobrze ustawić bo na start ma luzy na pantografie no i na dodatek za grosz nie jest sztywna. Tak się złożyło, że dziś u siebie gościłem dwóch kolegów, również serwisantów i zastali mnie akurat przy regulacji roweru z tymi przerzutkami. Ich reakcją był śmiech i tekst - tego nigdy dobrze nie ustawisz... Fakt - już TX35 jest sztywniejsza. Wnioski wysnuwajcie sami P.S. między nową Acerą a nowym Alivio jest po prostu przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Wg mnie obie są na dnie tej samej przepaści Nowe alivio nie jest w żadnym przypadku blisko w kulturze pracy żadnego deore. Ustawialem kilka nowych napędów alivio i przerzutka zamula przy zmianie biegów działając poprawnie w jednym kierunku. Nowe alivio i acera mają dolny łącznik pantografu z wózkiem wykonany z plastiku. Szit tragiczny. Regulacja do stanu poprawnego trwała dużo dłużej niż jakiejkolwiek deore, zmieniałem linki i pancerze na bdb oraz manetki i nie poprawiło to działania. Współczuję mechanikom w polskich sklepach gdzie będzie to popularny w obsłudze sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 22 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Współczuję mechanikom w polskich sklepach gdzie będzie to popularny w obsłudze sprzęt. już nie współczuj - lepiej polej, bo zapłaczę się na śmierć przy następnym rowerze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bejker Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 Nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić sie z powyższymi opiniami. Dno, dno i jeszcze raz dno. Zakładałem koledze alivio, jakosciowo 2/10. Macalem acere w sklepie-jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vdcmike Napisano 22 Marca 2016 Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 (edytowane) Acera 2016 była dostępna w niemieckich sklepach od połowy ubiegłego roku. Sam kupowałem w rosebikes korbę. Co ciekawe była wtedy i jest do dzisiaj droższa niż odpowoedniki alivio 2015. Fajnie, że tzw. technologie przechodzą z topowych grup coraz niżej ale masę cholerstwo trzyma. Nie ma co liczyć na to, że kiedykolwiek pojawi się w tej grupie hollowtech, tytan czy kompozyty. Dodatkowo przerzutki sprawiają wrażenie jednorazówki. Edytowane 22 Marca 2016 przez vdcmike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Nowe grupy acera i alivio to tylko liczba biegów łączy z deore 590.... Kupując nowy rower dopłacić do zmieniarki deore. Szajs.... plastik fantastik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 23 Marca 2016 Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Prawda jest taka, że te grupy nigdy nie powinny wyjść poza 7-8 sp. Tam jest ich miejsce. Alivio nie powinno nigdy podskoczyć wyżej niż 9 sp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 23 Marca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 dobrze prawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi