Skocz do zawartości

[szprychy] Problem z doborem szprych

Houdini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

odnawiam, a w sumie to wymieniam wszystko prócz ramy w dwururce mojej luby i mam ogromny problem z doborem długości szprych. Korzystałem z kalkulatorów dostępnych w necie i na ich podstawie zamówiłem szprychy. Kiedy przyszły i próbowałem zapleść koło okazało się że są za długie. A nawet bym powiedział że bardzo za długie. Szprychy zwróciłem i nie wiem co robić. W serwisie krzyczą 60 zł za dobór długości od koła, chyba nie muszę mówić że to drogo. I dlatego szukam pomocy tutaj. Może ktoś pomoże mi to ogarnąć.

Obręcze(622):

http://www.remerx-rims.com/well-3519-1

Piasty:

http://allegro.pl/piasty-novatec-nt-751sb-nt-802sb-8-9-10s-36h-biale-i5086614948.html

wymiary piast:

przód:

średnica(od otworu do otworu): 38mm

długość całkowita: 100mm

od kołnierza do początku: 16mm

tył:

średnica: 45mm

długość: 136mm

od kołnierza do początku - od storny bębenka: 48mm

od kołnierza do początku - druga strona: 33

średnicy otworów na szptychy chyba 2,5mm

I nie wiem czy ma to znaczenie ale nyple mam długości 14mm.

zaplot na 3 krzyże.

będę wdzięczny za pomoc

Napisano

Kilku, nie pamiętam dokładnie których, ale głównie opierałem się na Sapim. Edytowałem pierwszy post i podałem wymiary piast.

• Mod Team
Napisano

Ja liczyłem wielokrotnie i zawsze długości sie w miarę pokrywały a na pewno były dobre. Używałem głównie zabytkowego spokemana. na pewno sie nie pomyliłeś z wpisywaniem danych ? W erd nie wpisałeś czasem rozmiaru obręczy 599 ??

Napisano

Mi, może niezbyt dokładna miarka pokazuje 593 wewnętrzna średnica. I uśredniając z kalkulatorów wyszło mi że przód 292 a tył 290.

Ale mimo że napisałeś złą średnicę koła, to po napięciu tych 290 wnioskuję że chyba 260 byłyby lepsze.

Pobrałem Spokemana, i co? 289...jak okazało się że 292 na przód są za długie, to wrzuciłem 290 i też jeszcze można by było je skrócić, więc 289 na moje oko też za dużo.

A czy średnica kołnierza powinna być mierzona od otworu do otworu czy od krawędzi do krawędzi? Bo może tu błąd popełniam.

Napisano

Przeliczyłem jeszcze raz dla ERD = 598,15 mm (czyli w Sapimie trzeba wpisać 593,15 bo tam średnica koła = ERD minus 2 razy grubość oczka (tu 2,5 mm)). Wyszło 292 na przód i 290 tył. Dziwne, że wyszły Ci za długie, na pewno dobrze zaplatałeś? Jeżeli piasty mają takie wymiary jak podałeś, to dałbym słowo kolarza że potrzebujesz szprych 292 i 290!

Screen z kalkulatora

Napisano

Też myślałem że robię coś nie tak, więc wziąłem stare koło już zaplecione, rozplotłem i zaplotłem. Sposób działa, więc ponowna próba na nowych. Znowu za długie. Zmierzyłem wymiary starego, wrzuciłem do sapima, idealnie dobrane szprychy. Więc zgłupiałem...

Napisano

Jak porządnie się obudzę i wstanę z łóżka, to zmierzę wszystko jeszcze raz :-) szprychy były na pewno zamówionej długości bo też je kilka razy mierzyłem :-) niestety kupione online więc szybko odesłałem żeby zdążyć przed 2 tyg. Jeszcze myślę o takim sposobie. Zanieść jedno koło, najlepiej tylne do serwisu, poświęcić 6 dyszek, i na podstawie różnicy w długości szprychy na kole i w kalkulatorze dobrać już samemu na przód. A zresztą różnica na kalkulatorze wychodzi ok 2mm, więc też problemu nie powinno być. No ale to już ostateczność :-)

Edit.

Wszystko zamierzone jeszcze raz i nadal wychodzi to samo...tracę nadzieję...

co doradzacie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...