Dj EGG Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Kaseta shimano hg40 - zebatki 11-34T z przelozeniem megarange, w grupach acera/alivio z jakimi przerzutkami tylnymi bedzie dobrze wspolpracowac? bo z tego co wiem nie wszystkie obsluguja megarange, a niektore niby obsluguja a w praktyce jest inaczej... i czy w ogole oplaca sie kupic taka kasetke? czy lepiej brac hg50 11-30T? czy takie duze przelozenie (34) przydaje sie w praktyce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 To zależy gdzie i jak jeździsz. Ja uważam, że zębatka 34 nie ma sensu szczególnie w Megarange, gdzie jest duży przeskok między tą największą a następną. 30 w zupełności wystarczy nawet na ciężkich podjazdach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dj EGG Napisano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 a ten duzy przeskok to na co ma wplyw? na trwalosc kasety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Nie, po prostu jest to niewygodne jak zmieniasz bieg i od razu jest taka ogromna różnica. Największa zębatka ma 34 zęby a kolejna chyba 28 i właśnie ta różnica jest za duża jak dla mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dj EGG Napisano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 aha. 30 w zupełności wystarczy nawet na ciężkich podjazdach. jak ciezkie? tzn. ile stopni pochylenie? z jakimi przerzutkami tylnymi bedzie dobrze wspolpracowac? bo z tego co wiem nie wszystkie obsluguja megarange, a niektore niby obsluguja a w praktyce jest inaczej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Jakie nachylenie? A skąd ja mam to wiedzieć? Jeden woli jeździć twerdo, drugi miękko. Dla mnie 30 zębów to nawet za dużo. Sam miałem 32 i przy zmianie napędu kupiłem kasetę szosową, gdzie największa zębatka ma 25 zębów i powiedzmy, że mi to wystarcza. Megarange obsłużą chyba wszystkie przerzutki z dużymi kółkami, np. Altus, Acera, Alivio 2006. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dj EGG Napisano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 aha dzieki... a teraz z innej beczki: moglbys uszeregowac kasety wedlug trwalosci: hg30, hg50, pg830, pg850 waga nie ma dla mnie wiekszego znaczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Trwałość kaset ze stajni Shimano jest podobna - czy to HG30, czy HG50, czy też HG70 mają trwałość może nawet i identyczną. Jak jest z kasetami SRAMa to nie mam pojęcia - podejżewam jednak że może być podobnie. A jeżeli chodzi o trwałość SRAM vs SHIMANO - to po opiniach internautów dochodzę do wniosku że pewniejsze w przypadku kaset jest SHIMANO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 21 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Trwałość kaset ze stajni Shimano jest podobna - czy to HG30, czy HG50, czy też HG70 mają trwałość może nawet i identyczną. Uważam, że bzdury wypisujesz. Im większa liczba po HG tym twardsza kaseta powinna być. Fakt, że ta różnica jest niewielka, ale zawsze jest. Co do obsłużenia takiej kasety to alivio raczej nie obsłuży. Ja stawiam na Altus i Acera. Tyle tylko, że Acera jest klasę wyżej od altus-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 obsluza przerzutki z duzymi kolkami, a alivio 2006 takie wlasnie posiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Uważam, że bzdury wypisujesz. Im większa liczba po HG tym twardsza kaseta powinna być. Fakt, że ta różnica jest niewielka, ale zawsze jest. Co do obsłużenia takiej kasety to alivio raczej nie obsłuży. Ja stawiam na Altus i Acera. Tyle tylko, że Acera jest klasę wyżej od altus-a Widzisz Pixon, próbujesz zabłysnąć a wypisujesz coś czego sam nie jesteś pewien. Sprawdziłeś w jakikolwiek sposób twardość tych kaset? Różnią się one przede wszystkim wagą, trwałość będzie podobna - uzależniona od stylu użytkowania. I na jakiej podstawie twierdzisz, że Alivio nie obsłuży takiej kasety? No i Twoje kolejne odkrycie, że Acera jest wyżej od Altusa. W katalogu owszem, bo w rzeczywistości niczym prócz wyglądu to przerzutki się nie różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Uważam, że bzdury wypisujesz. Im większa liczba po HG tym twardsza kaseta powinna być. Fakt, że ta różnica jest niewielka, ale zawsze jest. Bzdury nie bzdury - kolega pytał się o trwałość więc powiedziałem mu jak jest nie opierając się na teorii tylko na życiu. I na jakiej podstawie twierdzisz, że Alivio nie obsłuży takiej kasety? Odi to może być fakt że Alivio (stare) nie obsłuży kasety Megarange - max co to Alivio obsłuży z tyłu to przełożenie 32. Nie wiem jak to nowe Alivio z 2006 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Sebek wiem, dlatego też wyraźnie napisałem Alivio 2006. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.