Skocz do zawartości

[hamulec przód] hayes hfx9 - skracanie przewodu

mane

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem hayesa hfx9 na przód i otrzymałem wersję na tył z dłuuuuugim przewodem. Napisałem do sprzedających (rowerowy.com) co i jak i odpisali mi, że "Od pewnego czasu dystrybutor sprzedaje tylko wersje hamulców z długim przewodem ale w zamian dodawany jest zestaw do skracania przewodów".

W każdym razie mam zamiar skrócić ten przewód, bo jest cholernie długi i przeszkadza w czasie jazdy.

Z instrukcji dołączonej do hamulca nie za wiele kumam. Tak więc was - doświadczonych w tych sprawach prosiłbym o jakieś cenne wzkazówki. Ewentualnie może jakiś opis co i jak zrobić, od czego zacząć, czym przeciąć przewód.

Za wszelkie rady będe wdzięczny.

Pozdro

Ja sam skracalem w shimano Deore 535. Nie jest to takie trudne, trzeba miec tylko nowy zestaw przyłączeniowy przewodu (oliwke). Ja mialem jakies 5cm to nie bawilem sie ze siaganie starej oliwki tylko obciolem przewod. (moim zdanie tak lepiej niz meczyc sie ze sciaganiem) pozniej obciolem ile trzeba i zalozylem nowa oliwke.

Zestaw Przyłączeniowy Przewodu Shimano mozna kupic w cuklotur. Kosztuje 18zl :034: a w probikes 12zl tylko ze chwilowo nie maja.

A przed skracaniem wylać płyn hamulcowy, czy jak najlepiej to zrobić? A czym go skracałeś Johny?

Kurcze, gdyby mój był 10cm za długi to bym to olał, ale to jest jakieś 70-80cm... ;)

edit: zestaw przyłączeniowy to jest takie coś, co 'wchodzi' w przewód i klamkę?

Przed skracaniem spuscilem plyn (tam gdzie sie odpowietrza) Odkrecilem przewod przy zacisku ale mozna tez przy klamce. W przypadku mojego zacisku po odkreceniu trzeba mocno pociagnac zeby go wyciagoc z zacisku. Przewod obciolem jakimis obcegami juz nie pamietam jakimi dokladnie ;) . Nie wiem jak jest w hayes ale w shimano mozna latwo go obciac poniewaz jest z miekiego tworzywa.

A tak wyglada zestaw przylaczeniowy (do shimano)

402.jpg

Kilka godzin zmagań i przewód ma już odpowiednią długość ;)

Ale pojawił się inny problem - hamulec jest teraz zapowietrzony - hamuje lekko dopiero gdy klamkę wcisnę na max, i działa jak spowalniacz...

Podjąłem już dwie próby odpowietrzenia, ale efekt niewielki... a może cos robię źle...

A jakie wy macie na to jakieś sposoby?

Pozdro

Ta czarna część to tzw 'oliwka' i podobno jest jednorazowa...

A w międzyczasie znalazłem temat http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=2521&hl= w którym Napatos dokładnie opisał skracanie, zmiane płynu i odpowietrzanie. Myślę, że jest tam wiele potrzebnych wzkazówek, które przydadzą mi się w dalszej walce z hamulcem ;)

Pozdro

Ja mam zrobione ze strzykawki :D Nic nie trzeb kupowac ,chyba że ktoś cierpi na nadmiar gotówki :D Tylko przy odpowietrzaniu traci się ten.Normlanie to tak jak widać na instrukcji obsługi lecie on do drugiego zbiorniczak,jeśli się go nie ma to lecie na ziemie :D .Myślałem ,żeby kupic taklą plastikową igłe do pompowania piłki i ztego ztobić koncówke którą by się do klamki wkładało.Ale na razie tylko myślałem :D

nie trzeba igły. Proponuję wężyki termokurczliwe. Są takie w elektrycznych. Chodzi rozumiem o to co wsadzić w otworek do klamki żeby płynu nie tracić? No to taki najmniejszy wężyk jak się go przypali i skurczy się o połowę to pasuje idealnie do tego otworka w klamce. Ja mam taki długi że butelka leży 2 metry dalej i nic się nie wylewa:) Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...