mane Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Kupiłem hayesa hfx9 na przód i otrzymałem wersję na tył z dłuuuuugim przewodem. Napisałem do sprzedających (rowerowy.com) co i jak i odpisali mi, że "Od pewnego czasu dystrybutor sprzedaje tylko wersje hamulców z długim przewodem ale w zamian dodawany jest zestaw do skracania przewodów". W każdym razie mam zamiar skrócić ten przewód, bo jest cholernie długi i przeszkadza w czasie jazdy. Z instrukcji dołączonej do hamulca nie za wiele kumam. Tak więc was - doświadczonych w tych sprawach prosiłbym o jakieś cenne wzkazówki. Ewentualnie może jakiś opis co i jak zrobić, od czego zacząć, czym przeciąć przewód. Za wszelkie rady będe wdzięczny. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Podłacze sie pod temat. Z tym ze mam Shimano ale mysle ze jeden pies mam 90cm kabelek na przod a jest za dlugi o conajmniej 10cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny89 Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Ja sam skracalem w shimano Deore 535. Nie jest to takie trudne, trzeba miec tylko nowy zestaw przyłączeniowy przewodu (oliwke). Ja mialem jakies 5cm to nie bawilem sie ze siaganie starej oliwki tylko obciolem przewod. (moim zdanie tak lepiej niz meczyc sie ze sciaganiem) pozniej obciolem ile trzeba i zalozylem nowa oliwke. Zestaw Przyłączeniowy Przewodu Shimano mozna kupic w cuklotur. Kosztuje 18zl :034: a w probikes 12zl tylko ze chwilowo nie maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mane Napisano 20 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 A przed skracaniem wylać płyn hamulcowy, czy jak najlepiej to zrobić? A czym go skracałeś Johny? Kurcze, gdyby mój był 10cm za długi to bym to olał, ale to jest jakieś 70-80cm... edit: zestaw przyłączeniowy to jest takie coś, co 'wchodzi' w przewód i klamkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny89 Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Przed skracaniem spuscilem plyn (tam gdzie sie odpowietrza) Odkrecilem przewod przy zacisku ale mozna tez przy klamce. W przypadku mojego zacisku po odkreceniu trzeba mocno pociagnac zeby go wyciagoc z zacisku. Przewod obciolem jakimis obcegami juz nie pamietam jakimi dokladnie . Nie wiem jak jest w hayes ale w shimano mozna latwo go obciac poniewaz jest z miekiego tworzywa. A tak wyglada zestaw przylaczeniowy (do shimano) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mane Napisano 20 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Ok Johny, dzięki za wzkazówki. Jutro z rana się tym zajmę. A ten zestaw przylaczeniowy w hayesie wygląda podobnie. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johny89 Napisano 20 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Nie wiem. Poszukaj na www.cyklotur.pl chyba raz tam widzialem do hayesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mane Napisano 20 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 To było zdanie oznajmiające Mam ten zestaw i wyglada podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mane Napisano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Kilka godzin zmagań i przewód ma już odpowiednią długość Ale pojawił się inny problem - hamulec jest teraz zapowietrzony - hamuje lekko dopiero gdy klamkę wcisnę na max, i działa jak spowalniacz... Podjąłem już dwie próby odpowietrzenia, ale efekt niewielki... a może cos robię źle... A jakie wy macie na to jakieś sposoby? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 21 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 te złote ze zdjecia wyzej mam ale tego czarnego nie .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mane Napisano 21 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Ta czarna część to tzw 'oliwka' i podobno jest jednorazowa... A w międzyczasie znalazłem temat http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=2521&hl= w którym Napatos dokładnie opisał skracanie, zmiane płynu i odpowietrzanie. Myślę, że jest tam wiele potrzebnych wzkazówek, które przydadzą mi się w dalszej walce z hamulcem Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Dostałem od syna Hayes (czyt NaPATOSA) skany z gazet jak sie odpowietrza ten hample jakby ktoś chciał pisac na priv .Prześle na poczte tylko podawać adres Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 o, to ja poprosze fylyp_88@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 o o o to i ja bym poprosił! odpowietrzać niby umiem ale skany jakieś na pewno mi się przydadzą a i umiejętność skracania nie zawadzi. z góry dzięki. mbyp22@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 dzięki a jeszcze się spytam, czy taki zestaw trzeba secjalnie kupować, czy można zrobić samemu ze strzykawki i jakiejś rurki od akwarium ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 25 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 Ja mam zrobione ze strzykawki Nic nie trzeb kupowac ,chyba że ktoś cierpi na nadmiar gotówki Tylko przy odpowietrzaniu traci się ten.Normlanie to tak jak widać na instrukcji obsługi lecie on do drugiego zbiorniczak,jeśli się go nie ma to lecie na ziemie .Myślałem ,żeby kupic taklą plastikową igłe do pompowania piłki i ztego ztobić koncówke którą by się do klamki wkładało.Ale na razie tylko myślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajuwookierun Napisano 25 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2006 nie trzeba igły. Proponuję wężyki termokurczliwe. Są takie w elektrycznych. Chodzi rozumiem o to co wsadzić w otworek do klamki żeby płynu nie tracić? No to taki najmniejszy wężyk jak się go przypali i skurczy się o połowę to pasuje idealnie do tego otworka w klamce. Ja mam taki długi że butelka leży 2 metry dalej i nic się nie wylewa:) Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 26 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 A widzisz i problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.