qwerty_wroc Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Dołączam się do wątku, mając podobny dylemat. Dodatkowo dorzucam rower Cannondale Quick CX 1. Jestem ciekaw waszych opini tego modelu w porównaniu z wymienionymi rowerami. Ten z kolei ma wynalazek cannondale z centralnym amortyzatorem nad widelcem. Nie wiem czy ktokolwiek ma jakieś praktyczne doświadczenia z tym rowerkiem, bo zdaje się, że nie jest popularny. Link pomocniczy: http://www.cannondalebikes.pl/kola/2014-trekking-urban/trekking/quick-cx/quick-cx-1 Cena katalogowa producenta: 5699 PLN Mój ewentualny pomysł na ten model to lekki upgrade hamulców (do slx) / korby/tylniej przerzutki (do xt). Rower już pierwotnej konfiguracji jest ultralekki niewiele ponad 11 kg! w aluminiowej ramie.
Rulez Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Szkoda przepłacać, no chyba, że dla szpanu ... upgrade do XT, a napęd 9 rzędowy i z przodu Acera
qwerty_wroc Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Jeszcze raz wklejam linka, bo podałem starszy model - co mogło zmylić: http://www.cannondalebikes.pl/rowery/2015-2015-trekking-urban/trekking/quick-cx/quick-cx-1 Bazą jest Deore a kaseta 10 (nie 9).
Rulez Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 To dalej zostaje aluminiowy cross na słabym osprzęcie z dosyć drętwym amortyzatorem.
Pitof Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Nie wiem czy ktokolwiek ma jakieś praktyczne doświadczenia z tym rowerkiem, bo zdaje się, że nie jest popularny. No ja mam skromne doświadczenie w postaci zaliczenia przejażdżki. Na plus tego roweru można zaliczyć to, że HeadShok jest bardzo lekki i z racji budowy również sztywny. Odpada także problem zbierania się syfu na goleniach. Rower ma fajną, bo ładną i dopracowaną ramę, w której profilowane widełki Save razem z cienką sztycą sprawują się trochę lepiej niż w tył w typowym crossie. Jak dobrze pamiętam to w rozmiarze 19 cali realnie waży ok. 11,8 kg razem ze standardowymi pedałami. Generalnie rower jest sympatyczny i mi się spodobał, ale cena katalogowa jest zwyczajnie przesadzona. To propozycja skierowana dla kogoś kto po prostu chce mieć Cannondale'a lub szuka sobie czegoś oryginalnego i godzi się za tą oryginalność zapłacić. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że Quick w wersji HeadShok (podobnie Bad Boy) jest w ofercie od wielu lat, to wychodzi na to, że znajdują klientów w wystarczającej ilości. Czy ja bym go kupił? Tak, ale na wyprzedaży rocznika, z konkretnym rabatem.
tobo Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Odpada także problem zbierania się syfu na goleniach. Za to dopada problem zafajdania brudem mechanizmu pod osłoną, która nie chroni zbyt dobrze nawet gdy jest cała. Widelec wymaga dbania o niego bardziej niż o tradycyjne.
Pitof Napisano 4 Maja 2015 Napisano 4 Maja 2015 Czyli to jednak prawda, że nic w przyrodzie nie ginie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.