Skocz do zawartości

[do 5500 zł] cross do wszystkiego - ocena kilku modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dołączam się do wątku, mając podobny dylemat. Dodatkowo dorzucam rower Cannondale Quick CX 1. Jestem ciekaw waszych opini tego modelu w porównaniu z wymienionymi rowerami. Ten z kolei ma wynalazek cannondale z centralnym amortyzatorem nad widelcem.

Nie wiem czy ktokolwiek ma jakieś praktyczne doświadczenia z tym rowerkiem, bo zdaje się, że nie jest popularny.

Link pomocniczy:

http://www.cannondalebikes.pl/kola/2014-trekking-urban/trekking/quick-cx/quick-cx-1

Cena katalogowa producenta: 5699 PLN

Mój ewentualny pomysł na ten model to lekki upgrade hamulców (do slx) / korby/tylniej przerzutki (do xt).

Rower już pierwotnej konfiguracji jest ultralekki niewiele ponad 11 kg! w aluminiowej ramie.

Napisano

Nie wiem czy ktokolwiek ma jakieś praktyczne doświadczenia z tym rowerkiem, bo zdaje się, że nie jest popularny.

No ja mam skromne doświadczenie w postaci zaliczenia przejażdżki. Na plus tego roweru można zaliczyć to, że HeadShok jest bardzo lekki i z racji budowy również sztywny. Odpada także problem zbierania się syfu na goleniach. Rower ma fajną, bo ładną i dopracowaną ramę, w której profilowane widełki Save razem z cienką sztycą sprawują się trochę lepiej niż w tył w typowym crossie. Jak dobrze pamiętam to w rozmiarze 19 cali realnie waży ok. 11,8 kg razem ze standardowymi pedałami.

Generalnie rower jest sympatyczny i mi się spodobał, ale cena katalogowa jest zwyczajnie przesadzona. To propozycja skierowana dla kogoś kto po prostu chce mieć Cannondale'a lub szuka sobie czegoś oryginalnego i godzi się za tą oryginalność zapłacić. Biorąc jednak pod uwagę fakt, że Quick w wersji HeadShok (podobnie Bad Boy) jest w ofercie od wielu lat, to wychodzi na to, że znajdują klientów w wystarczającej ilości.

Czy ja bym go kupił? Tak, ale na wyprzedaży rocznika, z konkretnym rabatem.

Napisano

Odpada także problem zbierania się syfu na goleniach.

Za to dopada problem zafajdania brudem mechanizmu pod osłoną, która nie chroni zbyt dobrze nawet gdy jest cała. :)

Widelec wymaga dbania o niego bardziej niż o tradycyjne. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...