Skocz do zawartości

[napęd] przerabianie napędu na 2x9

BarTrek26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

zamierzam przerobić mój napęd z 3x9 na 2x9 i mam wątpliwości jak to wykonać. Moje pytanie brzmi jak to wykonać, ponieważ mam dwie opcje, a konkretnych informacji nie znalazłem na ten temat.

1) odkręcić z korby trzyrzędowej jeden blat (środkowy lub największy, oczywiście potem zmieniając ilość ząbków w nowym blacie) i czy wtedy będzie wszystko bez problemów chodziło, czy łańcuch nie będzie spadał, i czy o ile da się tak zrobić to czy blat musi być jakiś specjalny wtedy? 

2) kupić korbę 2x10 i czy wtedy będzie ona kompatybilna z kasetą dziewięcio rzędową? czy to że jest dedykowana pod 2x10 bd przeszkadzać czy nie?

Pomijam sprawę kupna nowej manetki i przerzutki przedniej, bo to oczywiste. 

Pozdrawiam

Napisano

Nie musisz kupować nowej korby. Odkręcasz największy i środkowy blat. środkowy zastępujesz nowym zgodnie z osobistymi preferencjami. Największy zastepujesz podkładkami albo rockringiem bo śruby są za długie aby chwycić tylko jedną zębatkę. Musisz jeszcze oczywiście zmienić ustawienie przerzutki i ograniczyć śrubą zakres ruchu do tylko dwóch pozycji.

• Mod Team
Napisano

Pomijam sprawę kupna nowej manetki i przerzutki przedniej, bo to oczywiste.

Zarówno manetka jak i przerzutka ze 3sp bez problemu śmigają z dwoma blatami z przodu.

Napisano

Radziłbym Ci pozostać przy przebudowie posiadanej kobry. Nie wiem jakie zębatki chciałbyś posiadać w nowej korbie ale najodpowiedniejsze byłyby zestawy np. 38/24, 38/26, 40/28. To też zależy od terenu w jakim będziesz najczęściej jeździł. Na allegro.pl można kupić niedrogie zębatki Shimano Alivio. Z lepszych można kupić zębatki Specialites Chinook ale to już spory wydatek.

A więc, demontujesz wszystkie zębatki. Następnie montujesz mniejszą w miejsce najmniejszej, a większą w miejsce średniej. Do montażu mniejszej wykorzystasz śruby od najmniejszej zębatki, tu nie ma zmian. Natomiast do montażu większej możesz oczywiście użyć starych śrub i kominków z pomocą podkładek ale nie zawsze się to udaje i wygląda nieelegancko. Radzę Ci zakupić krótsze śruby z krótszymi kominkami. Chyba, że będziesz montował zębatkę Specialites. One są grubsze i można je przykręcić długimi śrubami.

Przerzutkę przednią powinieneś obniżyć tak aby zachować właściwy dystans prowadnika od większej zębatki. Przerzutka przednia 3x9 powinna działać chyba, że masz 29era. Wtedy prowadnik po obniżeniu może haczyć o rurę łańcuchową. W takim przypadku warto kupić przerzutkę 2x10.

Rady, które tutaj przedstawiłem stosowałem już w swoich rowerach więc są sprawdzone. Jak masz jakieś pytania to pisz na priv.

Napisano

Dziękuję za konkretne informacje, są bardzo użyteczne :) Właśnie chodzi mi bardziej o to przerabianie bez kupna nowej korby, ponieważ taniej to wyjdzie, a po prostu nie byłem pewien czy idzie coś takiego wykonać. Ale skoro idzie bez problemów to zrobić, nawet bez kupna przerzutki o manetki to biore sie do roboty :)

Napisano

Gdzie można sprawdzić jakie są dostępne zębatki o średnicy otworów 96mm?

napisze coś więcej :)

Posiadam M612 (40-30-22) i z tege co czuję to wolałbym napęd 2x9 niż mój obecny 3x9.

Pomyslałem ze zamienie na szybko 30 na 36, 22 zostawie i tanim kosztem mam 2x9 ...niestety nie mogę znaleźć zębatki 36 o takiej średnicy :(

Napisano

Jesteś pewien że to 96?

W dokumentacji shimano jest napisane że M612 ma 96mm (blat i średnia) a M615 104mm (największa)

no nic...trzeba pisać i szukać

dzięki

Napisano

Ja przy przerabianiu korby na 2 blaty nie mogłem dostać u siebie krótszych kominów dlatego zeszlifowałem stare tak żeby były krótsze, sprawdziło się dobrze. Wszystko zostało z napędu 3 rzędowego, odkręciłem tylko największy blat, środkowy zmieniłem na 36T, obniżyłem i przyblokowałem przerzutkę. zdarza mi się czasami że zaciągnie łańcuch przy wrzucaniu na większy blat (mam 22\36) i już mam porysowaną ramę przy korbie. Zastanawiam się czy można coś z tym zrobić? Może włożyć jeszcze podkładkę pod suport żeby odsunąć korbę od ramy?

Napisano

Jesteś pewien że to 96? Wszędzie piszą że 104. Googluj 96 BCD.

Środkowa 30T to jest 96, niestety ;) Nie da się zrobić klasycznej zębatki 30z przy rozstawie śrub 104 (istnieje Octaramp 30T, ale ze zintegrowanymi kominami, no i ~$55/szt.).

Napisano

Ja przy przerabianiu korby na 2 blaty nie mogłem dostać u siebie krótszych kominów dlatego zeszlifowałem stare tak żeby były krótsze, sprawdziło się dobrze. Wszystko zostało z napędu 3 rzędowego, odkręciłem tylko największy blat, środkowy zmieniłem na 36T, obniżyłem i przyblokowałem przerzutkę. zdarza mi się czasami że zaciągnie łańcuch przy wrzucaniu na większy blat (mam 22\36) i już mam porysowaną ramę przy korbie. Zastanawiam się czy można coś z tym zrobić? Może włożyć jeszcze podkładkę pod suport żeby odsunąć korbę od ramy?

Ten sam efekt da Ci mocniejsze ograniczenie wychylenia prowadnika przerzutki śrubą regulacyjną. Jak to nie pomoże to będziesz musiał zaopatrzyć się w rockring. Jaką masz przerzutkę przednią? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...