majkel86 Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Cześć Wam! Mam pytanko o opony, ponieważ nie jestem znawcą także lepiej kogoś zapytać kto już siedzi w temacie Jaki opony polecacie na szybkie trasy MTB (maratony) (typu Dolsk lub Śrem - jeżeli ktoś tam jeździł), czyli mało wzniesień, ścieżki raczej dobrze ubite. (Fajnie gdyby się też nadały na jakiś wyścig przełajowy ) W tej chwili jeżdżę na Maxxis Ardent 29x2.25 i na błoto oraz miękkie podłoże są jak dla mnie bardzo dobre, ale asfalt i szybkie ścieżki to już ciężko się na nich startuje i jedzie, szerokie więc wiadomo Aha i opony są dętkowe Z góry dzięki Wam za odpowiedzi i porady. Pozdrawiam, Majkel
MokryxD Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Race King, Geax Mezcal (na przód może Saguaro), Maxxis Ikon,
provid Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Przód X-King tył Race King - fajny zestaw na większość tras a przynajmniej na Gogola i Śrem, Kostrzyn itp Mezcal jest szybki ale potrzeba trochę techniki, bo ta opona nie wybacza Możesz jeszcze spróbować Rocket Ron - Racing Ralph - też fajny zestaw
Mod Team sznib Napisano 26 Lutego 2015 Mod Team Napisano 26 Lutego 2015 Z tym że jak continentale to te droższe, "made in Germany" (RaceSport, ProTection). Tańsze wersje z Chin są bardzo badziewne jeśli chodzi o jakość (ścianki to tragedia).
provid Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Ja miałem cały sezon na dętkach i oponach Conti (X-King i Race King) z Made in Indonesia i jakoś nie narzekałem. 3 laczki na cały sezon, to nie tak źle ale żaden na maratonie Edytuje, bo @sznib się czepia
Mod Team sznib Napisano 26 Lutego 2015 Mod Team Napisano 26 Lutego 2015 Tutaj jest mowa o oponach, nie dętkach.
majkel86 Napisano 26 Lutego 2015 Autor Napisano 26 Lutego 2015 Dzięki za info, a jakie rozmiary tych opon? (szerokość)
Mod Team michuuu Napisano 26 Lutego 2015 Mod Team Napisano 26 Lutego 2015 Maxxis ikon, duży balon dobrze sobie radzi na szybkich trasach. Piasku też się nie boi. Opona komfortowa z racji dużej objętości.
wojtas7 Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Ikon w szerokości 2,2 będzie dobrym wyborem. Ew. Saguaro też 2,2.
MartinH Napisano 26 Lutego 2015 Napisano 26 Lutego 2015 Ja na Ikonie zjeździłem cały ubiegły sezon w Beskidach i byłem bardzo zadowolony, na technicznych ściankach pozwalała na wiele, na suche świetna opona. Na obecny sezon zdecydowałem się na set Ardent Race/Ikon. Continental jest fajny, ale tylko wersja wzmocniona, Race Sport poległ u znajomego na trzecim wypadzie w góry Na Schwalbe i Geax'ie nie jeździłem nigdy, jakoś mam zaufanie do Maxxisów
Mod Team sznib Napisano 26 Lutego 2015 Mod Team Napisano 26 Lutego 2015 Continental jest fajny, ale tylko wersja wzmocniona, Race Sport poległ u znajomego na trzecim wypadzie w góry No bo RaceSport jest na maratony, a w góry to trzeba brać ProTection.
majkel86 Napisano 3 Marca 2015 Autor Napisano 3 Marca 2015 Po przejrzeniu powyższych opon i kilku opinii chyba zdecyduję się na zestaw Maxxis Ikon 29x2.2 60tpi. Pytanie tylko czy lepiej drutowa czy zwijana? Różnica w wadze to ok. 70-80g a w cenie ok. 30zł. Czy zwijaną mogę założyć z dętką? (może głupie pytanie ale wolę potwierdzić, bo obecnie mam ardent z drutem )
Mod Team michuuu Napisano 3 Marca 2015 Mod Team Napisano 3 Marca 2015 Czy zwijaną mogę założyć z dętką Nawet bezdętkową możesz założyć z dętką. A zwijana to tylko zwijana, nic poza tym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.