Skocz do zawartości

[łańcuch] odpowiednia długość

lobson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

założyłem nowy łańcuch, dobrałem długość wg intrukcji shimano. Mialem kasetę 11-25. Po założeniu i przejażdżce stwierdziłem, że na kasete też już czas, ale łańcuch jest skrócony pod starą kasetę - brakuje pół ogniwa żeby było dokładnie z instrukcją shimano przy nowej kasecie 12-27. Stwierdziłem, że może mogłoby zostać. Nastomiast wychylenie wózka... proszę oceńcie czy należałoby dodać jeszcze jedno ogniwo.

foto:

https://drive.google.com/file/d/0B5M-JexweINFbXF3cW5wNFJQQUs3UUhBNGE1a1IxWUI3eVV3/view?usp=sharing

Napisano

Tak.

Wypadałoby powiesić na czymś rower i pozmieniać biegi, zobaczyć jak łatwo przerzutka przenosi łańcuch na mniejszą koronkę kasety. Jeśli się męczy, łańcuch zawiesza, chrobocze to na pewno przedłużyłbym łańcuch.

Napisano

dodać jedno ogniwo? czy wychylenie tak duże, żeby pokusić się o dwa? Pytam bo nie chce 10 razy rozkuwać i skuwać.

• Mod Team
Napisano

Generalnie jak dasz rade wrzucić 2x1 i bez problemu to działa w każdą stronę, nie ma takiej konieczności, ale na pewno nie zaszkodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...