Veext Napisano 25 Lutego 2015 Napisano 25 Lutego 2015 Witam, Mam problem ze starym rowerem w którym aluminiowa sztyca nie chcę się dać wyjąć z ramy roweru, nawet nie chce drgnąć… Czy może ktoś ma jakiś super "patent" na rozwiązanie tego problemu? Sam próbowałem WD40, zapierałem ramę i próbowałem kluczem hydraulicznym (tak dużą siłą działałem, że rama się "wyginała"), dodatkowo próbowałem młotem udarowym wprowadzić w drgania sztycę aby puściła i nie dało rady... Z góry dzięki za propozycje rozwiązania tego problemu!
sabZIRO Napisano 25 Lutego 2015 Napisano 25 Lutego 2015 można spróbowac podgrzać sztyce... jak ją podgrzejesz to jeszcze bardziej się rozszerzy. Nie wiem ile wd 40 tam poszło, ale ja generalnie w podobnych sytuacjach zawsze używałem takiego preparatu do tzw. trudnych połączeń Ale cóż.. nie masz go, więc wd pozostaje.. spróbuj po prostu lekko rozchylić - np. grybym śrubokrętem mocowania zacisku - i tam napuścić wd 40 w szczelinę.. poczekaj z 10 min.. niech to się tam dobrze spenetruje.. powtórz.. tak ze 2/3 razy i powinno ruszyć.. w końcu tam chyba nikt kleju nie nalał chyba ??
ezios Napisano 25 Lutego 2015 Napisano 25 Lutego 2015 A może młotem, jak zruszysz do dołu to powinno i wrócić. Próbowałeś rozszerzać wycięcie? Lej coś penetrujące i zostaw na noc.
dzanas Napisano 25 Lutego 2015 Napisano 25 Lutego 2015 http://www.forumrowerowe.org/topic/108929-sztycazapieczona-sztyca/ http://bike4-life.blogspot.com/2013/04/wyciaganie-zapieczonej-sztycy-z-ns-bitch.html ...może pomoże
M333 Napisano 27 Lutego 2015 Napisano 27 Lutego 2015 Połączenie aluminium- stal, częste źródło problemów. Można uratować ramę, ze sztycą nic już (raczej) nie zrobisz. 1. wariant, pewniejszy: odcinasz sztyce kilka cm. nad ramą; trójkątnym pilnikiem/wąskim brzeszczotem robisz 2 nacięcia po przeciwległych stronach; następnie wydłubujesz/wybijasz resztki sztycy; trzeba bardzo uważać, żeby podczas cięcia nie zniszczyć ramy 2. wariant: wiercisz otwór np fi10 przelotowy, prostopadle do ścianek sztycy; wkładasz w niego wytrzymały pręt i przy użyciu środków chemicznych próbujesz "rozruszać" to połączenie; zamiast wiercenia można próbować użyć klucza hydraulicznego
firefoks Napisano 27 Lutego 2015 Napisano 27 Lutego 2015 Wariant 1 jest lepszy, bo przy porządnym zapieczeniu wariant 2 będzie nieskuteczny. Można jeszcze wytrawić sztycę kretem (jeśli rama jest stalowa a sztyca aluminiowa) ale trzeba się liczyć z uszkodzeniem lakieru na ramie. Walczyłem z tym kiedyś ponad pół roku
Mod Team michuuu Napisano 27 Lutego 2015 Mod Team Napisano 27 Lutego 2015 2. wariant: wiercisz otwór np fi10 przelotowy, prostopadle do ścianek sztycy; wkładasz w niego wytrzymały pręt i przy użyciu środków chemicznych próbujesz "rozruszać" to połączenie; zamiast wiercenia można próbować użyć klucza hydraulicznego Walczyłem swego czasu z takim problemem. Klucz do rur słusznych rozmiarów. Przez odciętą końcówkę sztycy zalałem całość naftą z nadzieją że rura podsiodłowa nie ma otworów przez które nafta się wyleje.Połączenie sztyca-podsiodłówka było tak szczelne/zapieczone że nafta się nie przesączała. Po dobie takiego moczenia sztyca się poddała. Nie potrafię określić czy słusznych rozmiarów klucz czy nafta. Może jedno i drugie. WD ani inne tego typu preparaty nie pomagały.
firefoks Napisano 27 Lutego 2015 Napisano 27 Lutego 2015 Musiała jednak nie być mocno zapieczona - u mnie moczyła się w nafcie kilka miesięcy ( sic!) i nie puściła. Do tego oczywiście było podgrzewanie ramy/schładzanie sztycy a także moczenie sztycy w roztworze amoniaku, który rzekomo rozpuszcza tlenki aluminium. Bez rezultatu ale podejrzewam,że u mnie proces korozji elektrochemicznej trwał kilkanaście lat...
andybike Napisano 27 Lutego 2015 Napisano 27 Lutego 2015 Cięcie sztycy jest chyba najskuteczniejsze. Ja swoją zalewałem wd40, naftą i dawało to tylko złudną nadzieję. Nawet z pomocą imadła się nie udało, zerwałem tylko śruby którymi było przykręcone imadło do stołu. Jeździłem z zapieczoną i pośrednio problem rozwiązał się sam. Pękła rama , więc wymiana na nową rozwiązała problem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.