Tommy200688 Napisano 24 Lutego 2015 Napisano 24 Lutego 2015 Cześć. Poszukuję opon szosowych do mojego sprzętu. Rockrider 5,1 http://scr.hu/104l/c9u07 Często ze znajomym jeździmy głównie po asfalcie i z chęcią polepszyłbym sobie komfort jazdy. Nowa szosówka odpada z braku kasy, a i jeżdżę też po górkach więc wymieniałbym tylko opony. Moglibyście polecić coś ciekawego do mojego roweru? Jest w ogóle opłacalne wymienić opony w moim rowerze? Sezon niebawem czas zacząć więc i sprzęt trzeba odpowiedni dorwać
emcinek Napisano 27 Lutego 2015 Napisano 27 Lutego 2015 Napisz jaką masz obręcz, bo jaka opona to zależy od tego jaka obręcz, a nie jak się rower prezentuje. Co do założeń tematu, to chyba mylisz pojęcia. Z tego co rozumiem chcesz założyć węższe opony, tak? Generalna zasada jest taka: im węższa opona, tym większe ciśnienie, tym twardsza gumka. Założenie węższej opony komfortu nie poprawi, a wręcz przeciwnie, natomiast poprawi ci szybkość, bo zmaleje opór. Pytanie brzmi w jaką oponę celujesz? Tutaj masz jedną z wielu tabelek z zalecanymi szerokościami opon do danej obręczy:
rodszyld69 Napisano 28 Lutego 2015 Napisano 28 Lutego 2015 Moglibyście polecić coś ciekawego do mojego roweru? Szybka i mocna Dureme i najtaniej gdzie znalazłem Jeżdzę na niej w swoim crossie i od czasu do czasu zakładam je do swojego 29er
mklos1 Napisano 28 Lutego 2015 Napisano 28 Lutego 2015 @@Tommy200688, Górki to pojęcie bardzo pojemne. Określ nawierzchnię, bo to jest kluczowe. Skoro zdarza Ci się zjechać z asfaltu, to spróbuj Schwalbe Hurricane. Nie są zbyt wąskie, ale konstrukcyjnie ukierunkowane na szosę.
fibiusz Napisano 28 Lutego 2015 Napisano 28 Lutego 2015 Ujeżdżam Hurricane od ponad roku, jednak również chyba będę szukał czegoś węższego. Jeżeli autor tematu ma RR 5.1 to, o ile kojarzę, seryjnie ma semi slick'i. Pewnie więc szkoda zamieniać jedne na drugie, nawet na trochę lepsze. Proponuję aby autor określił szerokość obręczy na początek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.