zekker Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Jak to jest z naszymi amortyzatorami, mam pecha, nie rozumiem parametrów skoku, czy najnormalniej w świecie producenci nabijają nas w butelkę? Na cztery widelce jakie mam/miałem żaden nie osiągał realnego ugięcia podawanego przez producenta. Moje przybliżone wartości skoków / podane przez producenta [mm]: -RST CT COM II 45/50 -RST Neon Plus 50/60 -RST M29 Air 60/80 -RS Suntour NCX D-LO Air 45/63 Też macie takie doświadczenia? Jest to zależne od producenta, czy raczej modelu? Jeżeli wszyscy tak podają niezależnie do modelu, to dlaczego nikt z tym nie walczy? Jest to jawne wprowadzanie klienta w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 To niskiej klasy widelce i aby ugiąć się o tą deklarowaną wartość to potrzeba dziury, jak lej po bombie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 producenci podają MAXYMALNE możliwe ugięcie. amortyzatory które posiadasz są sprężynowe-ciężko ugiąć sprężynę całkiem do dna, gdy jej siła wzrasta wraz z ugięciem, w końcu nie dociśniesz, nie ma bata.jakbyś dysponował amorkiem powietrznym, to poznałbyś co to prawdziwy i pełny skok, gdyż siłę sprężyny powietrznej (no cisnienei po prostu) dopasowujesz pod siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 24 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 To normalne że podczas zwykłej jazdy amortyzator nie wykorzystuje całego skoku. Max. jest zarezerwowany na bardzo silne dobicie, o ile oczywiście twardość amortyzatora jest prawidłowo dobrana pod wagę rowerzysty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Amortyzatory spreżynowe są właśnie liniowe, w odróżnieniu od powietrznych. Z tego powodu montuje się w nich elastomerową wkładkę która zapobiega dobiciu, i to ona a nie sprężyna kradnie ostatni centymetr skoku. Da się ją scisnąć, ale wymaga to duuużego udeżenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Prosiłbym o troszkę dokładniejsze czytanie. Dwa z tych amortyzatorów są powietrzne i testowałem je na spuszczonym powietrzu. Tak samo ten pierwszy kiedyś testowałem przy wyjętych sprężynach, nic skoku nie doszło. Ten NCX mam dosyć miękko napompowany, bo głównie w mieście jest używany, więc dobicie nie stanowi problemu nawet bez dziury, a zwykłym naparciem całym ciałem. Uderzenie jest dobrze wyczuwalne i towarzyszy mu stłumiony metaliczny dźwięk. To że podczas normalnej jazdy nie wykorzystuje się pełnego skoku jest oczywiste i tego tłumaczyć mi nie musicie. Problem w tym, że dobicie czy nawet pozbycie się sprężyny/powierza nie prowadzi do ugięcia zgodnego z danymi producenta. Stąd pytanie i zbieranie danych dla różnych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 W wypadku powietrznego jest to zwykłe złodziejstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Widelec ma prawdopodobnie jedno tloczysko krotsze niz drugie - jak np w Manitou, ktorego mialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 W wypadku powietrznego jest to zwykłe złodziejstwo.A sprężynowych nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Jeżeli faktycznie tego skoku nie ma i nie robisz gdzieś błędu w pomiarze to oczywiście też. Zastanawia mnie trochę to jakiego masz pecha do tych widelców bo osobiście nigdy się z czymś takim nie spotkałem, a nawet jeśli bym się kiedyś spotkał to od razu by poszedł do zwrotu jako niezgodny z umową i mają dawać dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.