Skocz do zawartości

[napęd] Napęd jednorzędowy z napinaczem - jaki będzie najlepszy?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@@IvanMTB a jakie przebiegi robi taki pojedynczy tryb z kasety MTB? Teraz mam z jakiejś taniej kasety pokroju HG30 (był praktycznie niezużyty) i  w połączeniu z tanim 6/7 rzędowym łańcuchem który znalazłem (też nowy) całość leci bardzo szybko, łańcuch naciągam co kilka dni a zębatka powoli znika. A przebieg niewielki, pewnie koło pół tysiąca przekroczone. 

Jak się wrzuci szerszy łańcuch singlespeed nie zje takiej kasetowej zębatki dość szybko? Bo na pewno nie będzie się tak rozciągał jak te sznurki więc agresja względem zębatki od tej strony się zmniejszy. 

• Mod Team
Napisano

@@IvanMTB a jakie przebiegi robi taki pojedynczy tryb z kasety MTB? Teraz mam z jakiejś taniej kasety pokroju HG30 (był praktycznie niezużyty) i  w połączeniu z tanim 6/7 rzędowym łańcuchem który znalazłem (też nowy) całość leci bardzo szybko, łańcuch naciągam co kilka dni a zębatka powoli znika. A przebieg niewielki, pewnie koło pół tysiąca przekroczone. 

Jak się wrzuci szerszy łańcuch singlespeed nie zje takiej kasetowej zębatki dość szybko? Bo na pewno nie będzie się tak rozciągał jak te sznurki więc agresja względem zębatki od tej strony się zmniejszy. 

Tak się składa, że nigdy nie jeździłem na wąskich zębatkach/łańcuchach...

W warunkach szosowych największym przebiegiem mógł sie poszczycić napęd z dedykowaną zębatka 1/8 cala Milwaukee Bicycles -  w dodatku był to naped ostrokolowy, nie tylko jednobiegowy - i jakimśtam łańcuchem KMC pod 1/8. Wymiany dokonałem po jakiś 9 czy 10 tysiącach kaemów.

W cyklu emtebecznym i przy przekładaniu zębatki na bębnie dociągałem do jakiś 5k. Przez przekładanie mam na myśli że przez jakis czas zębatka chodziła "do przodu" a jak już zeby wskazywały zużycie to "do tyłu". Osiągnięte przez przełożenie z lewej strony zębatki na prawą...

Nie ma co sie oszukiwać, naped jednobiegowy w swej prostocie bardzo mocno niszczy komponenty i generalnie na jednobiegowcu w podobnych warunkach osiągniesz niższy przebieg niz na multi-biegowcu.

No ale jeśli to ma być docieranie ponad-stanowych nadwyżek zebatek i jakiśtam łańcuchów to nie przejmowałbym sie specjalnie, tylko jeździl aż do calkowitego zarznięcia i potem podmieniał...

Nie wydaje mi się aby zastosowanie szerszego łańcucha spowodowało przyspieszone zjadanie zębatki...

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...