Skocz do zawartości

[pedały,bloki] zużycie, luz w trzymaniu buta - czyja wina?

herosa

Rekomendowane odpowiedzi

Na moje niedoświadczone oko nie widać zużycia. Jak możesz to daj jeszcze zdjęcia ale z płaskiego ujęcia, żeby było lepiej widać powierzchnie mające styk z pedałami. Coś jak tutaj: http://www.internet-bikes.com/producten/bikes/shimano_schoenplaatjes_spd_sh51_42806.jpg

ciekawe co sę będzie działo w terenie

Jak nie będziesz próbował ciągnąć pedałów przy skokach, to nie powinno się nic dziać. Zależy jak mocno masz skręcone sprężyny, to przy silnym ciągnięciu można się przypadkowo wypiąć.

Mi się wypięły jedynie przy próbach sprintu, może z raz przy podjeżdżaniu oraz właśnie przy próbach podskakiwania. Tak czy inaczej bilans na plus za ratowanie skóry.

U mnie ani razu się tak nie zdarzyło to co wyżej opisane. Albo masz bloki wielokierunkowe, które do tyłu można wypinać, albo naciskasz mocno na bok podczas pedałowania i skoków. Sprężyny mam na minimum ustawione.

Nie mówię nie z tym naciskaniem. Być może wystarczyłaby korekta ustawienia bloków, bo mam tendencję do skręcania pięty do ramy.

Odnośnie luzów, to chyba od początku miałem góra dół. Nie pamiętam jak przy pierwszych blokach jednokierunkowych było.

Obecnie obie pary mają po około 8000km i luz na pewno jest większy. Łatwość czy płynność wypinania ciężko określić przy obecnym zimowym syfie ;)

Spoko, dzięki za odp.

Dziś dostałem nowe buty SH-M225 (od znajomego) z nowymi blokami i jeździ się o niebo lepiej :D

Ale to raczej dzięki butom... miałem xc30. Bloki w porządku :)

Jak te pedały się wyczerpią, przejdę raczej na Crank Brothers lub inne :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...