herosa Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Pd-m540, buty sh-xc30, bloki sm-sh51 Przejechałem na spd 3k km i czuję zauważalną różnicę w stosunku co do nowości. Spróbuję sprecyzować: podczas normalnego kręcenia but trochę lata w górę i w dół, ciut na boki... Regulacje sprężyny nic nie dają - trudniej się wpina i wypina, nic po za tym. Jest to spowodowane zużyciem bloków czy korpusów pedałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Obstawiał bym bloki albo mocowanie bloku w bucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Obstawiam bloki - wydaje mi się, że założenie szimano jest takie aby bloki się zużywały szybciej (miękka stal) a a konstrukcja zatrzasku wolniej (twardsza stal). Odkręć bloki i porównaj ich stan z nowymi na zdjęciach - ale w sumie 3kkm to niewiele - moje mają ponad 10kkm ale luzu w pionie nie czuję luz na boki to normalka i chyba zdrowszy jest dla kolan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 A jakie macie patenty na odkręcenie bloków? W śrubach imbusowych jest masa ziemi, a w jednej... kamień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 cieniutki śrubokręt i żłobisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Śrubokrętem albo małym imbusem wydłubujesz syf - dokładnie musisz to zrobić w przeciwnym razie przy odkręcaniu objedziesz gniazda . Odkręcasz dobrym imbusem , jak ni dy rydy to nabijasz torxa i odkręcasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 jak ni dy rydy to nabijasz torxa i odkręcasz U mnie na pięć prób odkręcenia 4 skończyły się odwiercaniem. Warto przed operacją zaaplikować WD na śruby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Śruby były smarowane przed montażem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Jeżeli pytanie do mnie to nie smarowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Nie, nie były, dlatego dziś się trochę pomęczę i dam zdj... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Jeżeli trzeba by odwiercać to w blachach masz drugi zestaw otworów montażowych więc nie ma tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Bloki wyjęte (1 kamień w śrubce wywiercony). Porównując moje bloki do nowych ze zdjęć w necie, nie widzę ubytków. Metal na kątach nie jest zjechany. Co może być przyczyną? Zdjęcia http://tufotki.pl/rL0hV lepszej jakości niestety nie uzyskam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Popatrz od strony podeszwy. Zewnętrzna strona bloku nie bierze udziału w trzymaniu w pedale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centek Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Żeby zrobić zdjęcia z tej strony chyba nie musiałeś odkręcać bloków jak wyżej - pokaż to od spodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Po 10kkm bloki wymagają większego napięcia sprężyn. Początkowo można jeździć na skręconym do minimum, a teraz przy takim ustawieniu przy jakimkolwiek ruchu blok się wypina. Dodatkowo moje M540 piszczą/skrzypią. Chyba będzie czas rozstać się z Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 24 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Dodatkowo moje M540 piszczą/skrzypią. Suchy smar teflonowy w sprayu i po całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 U mnie na pięć prób odkręcenia 4 skończyły się odwiercaniem. Smar miedziany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Tak sobie czytam ten temat i przypomniało mi isę że mam ten sam problem...tylko że mam nowe buty i bloki Na ostatnią przejażdżkę założyłem nowe buty i od razu poczułem luz góra-dół ... troche dokręciłem sprężyne i olałem temat bo wolałem jeździć. Pedały to: Shimano PD-M520 natomiast nowe bloki to sh56 ... w starych butach mam sh51 i tam nie pamiętam zeby był jakiś luz. Dzisiaj muszę przetestowac stare buty i stare bloki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Zmiana z jednokierunkowych na wielokierunkowe może być powodem? Nigdy nie miałem wielokierunkowych więc nie jestem autorytetem ale wniosek się sam nasuwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Zmiana z jednokierunkowych na wielokierunkowe może być powodem? Nie wiem...to tez moje pierwsze wielokierunkowe. Shimano pisze że nie powinno być żadnych luzów... w sumie to nawet nie wiem czemu kupilem 56 zamiast 51 no cóż...szybkie zakupy przez telefon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Nie wiem...to tez moje pierwsze wielokierunkowe. Ciekawy jestem wrażeń z jazdy na wielokierunkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leniu Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Ciekawy jestem wrażeń z jazdy na wielokierunkowych. Z racji tego że jeździłem po asflacie a jedynym utrudnieniem był śnieg i lód to nawet nie wiedziałem ze mam wielokierunkowe...jednakże nie było żadnych skoków. Buty trzymały się dobrze...na podjazdach też spoko...ciekawe co sę będzie działo w terenie. Precyzując...na asfalcie nie czułem żadnej róznicy i nawet zapomniałem ze to wielokierunkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrewwojownik Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 U mnie po 10tys km nie widać różnicy specjalnie... Mam jeszcze dwie pary butów i po 2-3 tys km, też brak różnic. Bloki jednokierunkowe, pedały 520. Problem był tylko wpierwszym zestawie, ale pomogło dokręcenie wszystkich śrub w pedałach, bo nie wszystkie były fabrycznie dokręcone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 A u mnie zawsze po kilku tys. km bloki Shimano mają luzy. Myślę, że już po przebiegu 2kkm różnica jest znaczna w porównaniu do nowych. Ale olewam to i dopóki but się sam nie wypina to tak jeżdżę. Fakt, trochę denerwujące. Z czasem bloki już się tak wyrabiają, że zdarza się wyrwać nogę z pedału i wtedy już warto kupić nowe. U mnie tak na oko wytrzymują z 7-10 kkm. Ale za to później jaka różnica po zmianie na nowe - but trzyma jak przyklejony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Sorki, nie miałem czasu, by porobić fotki... http://tufotki.pl/cw7JS Czyli mówicie, że po 3-4tys. km już mogły powstać zauważalne ubytki czy luzy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.