jestemdomel Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witam. Posiadam rower kross level a3 (dziś przyszedł nowy) i mam problem z montażem hamulca przedniego. Hamulec tarczowy. Zrobiłem tak, że wyjąłem jakiś plastik z pomiędzy tych klocków, założyłem koło, następnie chciałem wsunąć tarczę między te klocki ale nie mieściła się. To rozkręciłem 2 śrubkami te hamulce, wsadziłem w tarczę i zakręciłem. Problem w tym, że teraz nie hamuje, trze tylko trochę o tarcze, a po naciśnieciu 'miekkiej' klamki hamulca w sumie nic się nie dzieje. Co zrobić teraz? Jestem zielony w tarczówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Co rozumiesz przez "rozkręciłem 2 śrubkami te hamulce, wsadziłem w tarczę i zakręciłem" ? Połówki zacisku rozkręciłeś? Należało rozepchać tłoczki, np. tym dołączonym plastikiem. Teraz masz zapowietrzony hamulec i trzeba odpowietrzyć (w serwisie ~30 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 plastik z pomiędzy tych klocków, założyłem koło, następnie chciałem wsunąć tarczę między te klocki ale nie mieściła się. Możesz mi wyjaśnić jakim cudem po wyjęciu plastiku, który jest grubszy niż tarcza, sama tarcza nie mieściła się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Odkręciłeś te dwie czarne śruby na zacisku? Rozkręciłeś zacisk,aby włożyć klocki.....nic nie kapało? Żaden płyn nie pociekł po palcach? Instrukcji nie dostałeś? Poza tym ,jeśli się na tym nie znasz, to najpierw pytaj, później rób. Musisz podjechać do serwisu ,który sprawdzi,czy dobrze poskręcałeś, czy nie zalałeś klocków i tarcz oraz odpowietrzy układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemdomel Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 (edytowane) @durnykot, tak pociekło, a instrukcję dostałem ale na vbrejki. A nie mogę sam tego sprawdzić? Widziałem na necie jakieś pierdoły do odpowietrzania. Raz się nauczę i będzie cacy. @Schwefel, tak nie mieściły się, dlatego rozkręciłem. Edytowane 23 Lutego 2015 przez jestemdomel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 A nie mogę sam tego sprawdzić? Widziałem na necie jakieś pierdoły do odpowietrzania. Oczywiście,że możesz. Ale najpierw sprawdź,ile za taką usługę weźmie serwis. Zestawy nie są najtańsze,a samo odpowietrzenie też nie jest superłatwe. Sprawdź,czy klocki i tarcze nie są zalane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pentagram1985 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 pewnie są zalane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemdomel Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 @durnykot, a jakiś tutorial mógłbym dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 w engliszu po polskiemu http://dcrowerowe.pl/pobieralnia/instrukcje_serwisowe/Avid_instrukcja_skracanie_odpowietrzanie_PL.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Po polskiemu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jestemdomel Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dzięki Panowie. Ogarnąłem polski filmik, bo z ang trochę kulawo. Tylko mam takie techniczne pytanie. Czy od początku ogarniać wszystko jak na filmie czy najpierw wziąć cały ten 'system' hamulców co kolega @durnykot przedstawił na rysunku i np. wziąć dokładnie wyczyścić wszystko ze smaru wodą do sucha i dopiero później robić jak na filmie? 2. Na filmie jest chyba płyn dot-4, ja posiadam taki w aucie, to jest taki sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Umyć zacisk lepiej po odpowietrzaniu, bo i tak się ubrudzi; chyba że będzie teraz stał kilka dni - wtedy umyj czym prędzej bo DOT jest agresywny dla lakieru i metalowych elementów. Jeżeli posiadasz DOT-4 to go lej, to jest dokładnie to samo co w rowerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 W rowerze dokładnie jest 5.1, ale możesz zalać spokojnie DOT4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi