Skocz do zawartości

[opony] opony i dętki do starego Simsona

Gulliver13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Wygrzebałem z garażu stary rower dziadka- przedwojennego Simsona (podobny do tego z linka http://mz.net.pl/2012/01/21/stary-rower-simson/ ) . Naturalnie stał dość długi czas i wymaga renowacji więc rozbiję pytania po poszczególnych działach ;) Tutaj zapytam o opony i dętki- obecnie ma sparciałe opony w rozmiarze 28x1 3/4. Dętki oczywiście do wymiany. W domu znalazłem takie dętki: 

-26X1,7/2,2

-700X18-25

-29"X1.75-2.125

Pytanie pierwsze: który rozmiar dętki będzie najlepszy dla rozmiaru opony 28x1 3/4?

Pytanie drugie: czy kupić nowe opony w takim rozmiarze czy warto założyć coś innego? Co do stylu to marzą mi się klasyczne oponki z kremowym paskiem po boku.

Dzięki za pomoc!

Napisano

Możesz wsadzić zarówno 700x18, jak i 29"x1.75-2.125. Tę 26 może być już trudno :) Opony wypada wymienić, w końcu chodzi o bezpieczeństwo. Potrzebujesz opon 700xcoś tam, np. 700x40 (gdzie 40 to szerokość opony w mm). Pierwsza z brzegu: Rubena V84 GRIPPER. Wybór zależy od tego, czy ważna jest dla Ciebie cena, przyczepność, komfort czy szybkość nowej opony.

Napisano

Możesz wsadzić zarówno 700x18, jak i 29"x1.75-2.125.
To ciekawe, ta 700x18 nie będzie za wąska przy obecnej oponie? Niby mogę ją dopompować by wypełniła oponę ale czy nie pęknie przy byle przeszkodzie? A ta 29 nie będzie za luźna, w sensie czy nie zrobią się zakładki?

Co do cechy nowej opony- ważne żeby była :) A tak na poważnie to będę szukał czegoś godzącego dobrą jakość z dobrą ceną. Rower będzie służył okazjonalnie do "lanszenia się", do codziennej jazdy mam mtb ;) Ale nim to się stanie to jeszcze czeka mnie piaskowanie, malowanie, szukanie zębatki, łańcucha...

Napisano

Dętki 700 i 29" różnią się tylko "objętością", średnica jest ta sama. Dętka 700x18 jest wąska, ale do opony 700x25, nawet 700x30 można ją pakować, rozciągnie się :) Jak zamierzasz założyć szerszą oponkę to możesz wykorzystać dętkę 29". Idź najlepiej do sklepu rowerowego i poproś o pokazanie opon 700, wybierz którąś ładną i już :teehee: Aha, zapomniałem. Jakie tam masz wentyle przy aktualnych dętkach w Simsonie? Jak presta to musisz dętki właśnie z tym zaworem mieć, a jak schrader to wejdą oba rodzaje.

Napisano

Dzięki za odpowiedź! :) Szczerze mówiąc to nie pamiętam jaki tam jest zaworek, wydaje mi się że klasyczny rowerowy. Sprawdzę to wieczorem.

Tak jak mówiłem- zaworek klasycznie rowerowy typu dunlop.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...