Skocz do zawartości

[piasta/kaseta]dziwny dźwięk

KoBeNH27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas ostatniego czyszczenia odkryłem, że tylne koło złapało luzy. Dokręciłem lekko nakrętki przy piaście i luzy znikły. Zadowolony zabrałem się do smarowania łańcucha. Po zakończeniu wkraplania oleju w ogniwa zacząłem kręcić korbą by wniknął on szybciej do wewnątrz łańcucha. Wtedy usłyszałem dziwne tykanie/stuk (w piaście lub kasecie) w równych odstępach czasu. Słychać go kiedy kręci się jedynie koło, przy przyspieszaniu, ale najgłośniej gdy kaseta kręci się trochę wolniej niż koło.

Przypuszczam że może to być nie nasmarowana piasta lub element kasety ale nie jestem pewien.

Na cykloze jestem „chory” stosunkowo niedługo i sprawy techniczne nie są moją najmocniejszą stroną.

Zamieszczam dodatkowo nagranie z telefonu jednak jest złej jakości, cicho i ciężko coś usłyszeć (najwyraźniej jest około 12 sekundy). Takie tyk..tyk..tyk..tyk...

http://rapidshare.de/files/26341238/rec.wav.html 655 kB

Na rowerze wykręciłem 1500 km w większości po szosie bez katowania sprzętu.

Pozdrawiam Piotrek.

Napisano

Słychać nawet jak nakrętka jest luźno. :025:

BTW Nakrętkę da się odkręcić tylko od strony kasety. Z drugiej jest nie do ruszenia.

Napisano

sama nakrętka jest do kontrowania. poniżej niej jest konus z bieżnią i to od jego ustawienia faktycznie zależy czy masz luz czy zbyt skręcone łożyska.jak dokręciłeś nakrętke konus się przesunął. ale jak ją odkręcasz to zostaje na swoim miejscu. Rozumiesz ?

Napisano

Wiem. Znalazłem źródło problemu.

Piasta złapała luzy od strony kasety.

jak dokręciłeś nakrętke konus się przesunął. ale jak ją odkręcasz to zostaje na swoim miejscu.

Dokładnie. Jednak z powodu braku odpowiednich narzędzi nie dostane się do konusa w środku kasety i nie zablokuje go. Trzeba udać się do serwisu :D.

THX za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...