marcinek1992 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Witam Mój kolega posiada przedni hamulec "Tarczowy" w marketowym rowerze marki Horizon. Ten hamulec mocno piszczy i prawie wogóle nie hamuje, wygląda jak ten: http://allegro.pl/zacisk-plus-tarcza-hamulcowa-tani-i-niezawodny-kpl-i5086922556.html Chcąc zrobić mu mały prezent szukam jakiegoś taniego/używanego ale firmowego hamulca. I teraz mam pare pytań:Czy pseudo "amortyzator"marki zoom (czyt.złoom) wytrzyma większą siłę hamowania innego hamulca? Na jakie firmy się nastawić? Avid? Shimano? Trektro? Teraz ma tarczę na IS 160mm tak więc raczej też tarcza będzie do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poochaty Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Wytrzymać pewnie wytrzyma, choć gwarancji nikt nie da. Ale luzy złapie w moment. A tarczę chcesz zmienić na większą? Wtedy to na pewno nie wytrzyma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Właśnie nie chce dać większej bo się boje że jeszcze szybciej pójdzie na szrot Jutro ewentualnie napisze w dziale kupie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas7 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 w taki rower nie opłaca się inwestować złamanego grosza więc zrezygnuj z tego pomysłu na prezent bo to wyrzucona kasa w błoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrewwojownik Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Ja tak przerabiałem swoją zimówkę z makrokesza, gdzie też tarcze były. Finalnie tyle na to kasy poszło, że taniej byłoby kupić nowy rower, bo w koncu rame coś zaczęło trafiać (hak przerzutki razem z ramą, który jest tak plastyczny ze co chwile się gnie) - teraz do wymiany rama i z oryginału zostanie sztyca+siodło i kierownica tylko... Nawet koła musiałem zmienić, bo mocowanie na tarcze było w jakimś "standardzie"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Looser Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 kup mu lepiej kask Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Gadałem sobie z Jozkiem ostatnio i on miał odczynienia z potężną chińszczyzną, gdzie piasta była liczona w piądziach a tarcza sążniach, w każdym razie i tak to nie pasowało do typowych hamulców ... Obawiam się ze tu może być podobnie i może sie okazać ze do wymiany pójdą także koło i tarcza ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 23 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Do takiego roweru to najlepiej kupić jakieś lepsiejsze Vki, Alivio, Deore na przykład i będzie tanio i dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinek1992 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 epsiejsze Vki, Alivio, Deore na przykład i będzie tanio i dobrze Niestety przód nie ma mocowania na v-ki nawet dziur na pivoty nie ma. Widziałem że ta piasta niby jest na 6 śrub ale czy normalna tarcza będzie pasować tego nie wiem. Kurde będę musiał chyba nad innym prezentem się rozglądać bo hamulce raczej nie wypalą. Chociaż w sumie jak ktoś by mi sprzedał tanio używane hamulce mechaniczne to sprawdziłbym i dałbym wam znać czy coś takiego da rady zamontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.