Skocz do zawartości

[piasta tylna] Potrzebna diagnoza Sachs Super 7/Sram Spectro S7

slaswi3933

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kilka dni temu sprowadziłem sobie z Niemiec starszą "damkę". Rower ma piastę sachs super 7 ( w załącznikach fotki osprzętu)  i mam z nią uporczywy kłopot.

Problem polega na tym, że nie mam biegów w dół od 3 do 1. Czasem gdy zmieniam na jedynkę przy wjeździe pod górkę w piaście coś strzeli/przeskoczy i jedynka się znajdzie - później wszystkie biegi wchodzą. 

Ostatnio zdemontowałem clickboxa i tam w środku w clickboxie był taki brązowy smar (takie jakieś wodniste błoto, bo pierwszy raz taki "smar" widziałem) - z tego co się przyjrzałem na filmikach to tam chyba ma być suchutko prawda? Kolejne moje spostrzeżenie dotyczy linki przy manetce: jest troszeczkę wyciągnięta z manetki, ale nie jest nigdzie pęknięta a cyferki biegów przy zmianie przeskakują jak chcą albo wcale się nie przekręcają.

I moje najważniejsze pytanie do Was Koledzy:
Czy to, że nie mam niskich biegów spowodowane może być uszkodzeniem któregoś z elementów zewnętrznych czy samej piasty?

Z tego co wyczytałem to komponenty z sram spectro s7 powinny być kompatybilne ze starszą piastą sachs super 7 więc manetkę z cliboxem mogę kupić tylko problem w tym, że już też nie chce wywalać za dużo pieniędzy w błoto

Przepraszam za dłuższy post, ale staram się opisać najdokładniej jak potrafię :)
Pozdrawiam

post-182855-0-43032200-1424639186_thumb.jpg

post-182855-0-90450000-1424639186_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam. Mam podobny problem z piastą sachs 7 super. Podobnie jak u kol. Sławka nie dzialają biegi od 1 do 3 pozostale ok. Przy moim rowerze nie ma manetki na linkę tylko taki " cyngiel". W pancerzu znajduje się drut i nie ma możliwości regulacji ( wszystko na sztywno). Może ktoś mi doradzi czy coś się mogło stać niedobrego z piastą czy trzeba wymienić to " ustrojstwo " do zmiany biegów. POZDRAWIAM I CZEKAM NA POMOC.

Napisano

Za biegi 1-3 odpowiada środkowy popychacz, proponował bym sprawdzić jak popychacze  "chodzą". Sprawdził bym również czy "pazurki" w cliboxie zmieniają pozycję po zmianie biegów. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Mam problem z regulacją piasty wielobiegowej Sachs S7. Problem polega na tym że biegi zmieniają się w przedziale 1-4. Gdy wrzucam 5, 6 i 7 bieg nie ma żadnej reakcji, dalej przełożenie jest na poziomie 4 biegu. Czy ktoś wie jak dobrze wyregulować ten sprzęt?

załączam zdjęcia jak zestaw wygląda

Pozdrawiam

post-184842-0-57774600-1428426126_thumb.jpg

post-184842-0-78509500-1428426128_thumb.jpg

Napisano

Po pierwsze regulacja. Jak nie pomoże to wymiana popychacza. Klickboxa nie polecam wymieniać na nowy. te starszej generacji jeszcze można zreanimować (o ile jest popsuty)

Luzu między manetką a pancerzem nie powinno być.

• 2 tygodnie później...
Napisano

skoro cyferki skaczą jak im pasuje=zmielona manetka,
skoro nie ma biegów 1-3, lub 4-7 to wina któregoś z popychaczy, lub złamanego czerwonego plastiku, który musi mieć taki "ząbek" do trzymania jednego z popychaczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...