Skocz do zawartości

[łańcuch] nowy łańuch 9s

seba29er

Rekomendowane odpowiedzi

Ok dzięki chłopaki za pomoc. Z drugiej strony z ciekawości bym sprawdził ile wytrzyma ten obecny HG53.

Mam jeszcze do was 3 pytania. Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj.

W moim poprzednim rowerze miałem każdy skok przerzutki przypisany danej liczbie, teraz mam manetki Deore XT gdzie nie ma cyfr, a jedynie czerwona kreseczka poruszająca się po całej skali. Wygląda to tak:

http://zapodaj.net/9...e42d11.jpg.html

I mam teraz pytanie (proszę się nie śmiać).

Te kreseczki dzielące cały zakres ruchu tej czerwonej kreseczki wyznaczają jakby granicę w jakich powinna pracować przerzutka ?

Tzn. Jeśli na prawej przerzutce czerwona kreska "wskakuje" mi na środkowe pole to na lewej już powinienem wbić 2 bieg (środkowe pole) ?

Druga sprawa. Przerzutka ustawiona na "jedynce" z tyłu, na "blacie pokazuje mi coś takiego.

http://zapodaj.net/94ea5ba372837.jpg.html

Co w dalszym przypadku skutkuje tym, że przy 8 biegu czerwona kreska jest już na samym końcu i po wbiciu 9 już nie ma gdzie przeskoczyć.

Czy można to zgrać ze sobą ? Domyślam się, że można tylko jak ?

Trzecia sprawa. Przy czyszczeniu łańcucha zauważyłem, że jeden sworzeń wygląda inaczej.

Zobaczcie na zdjęciu poniżej.

http://zapodaj.net/c35bd318007c3.jpg.html

Dlaczego to tak wygląda ? W tym miejscu należy rozkuwać łańcuch ?

Nie przejmuj się tymi polami i jeździj jak chcesz. Szkoły są różne. Jedni będą krzyczeć, że nie może być zbyt dużych przekosów łańcucha, a zwłaszcza karygodne jest używanie skrajnych przełożeń typu młynek z przodu + najmniejsza z tyłu. Z drugiej strony coraz popularniejsze są napędy dwu- i jednorzędowe, gdzie "latasz" łańcuchem po całej kasecie i też jest dobrze, przy obecnej jakości komponentów trudno powiedzieć czy to bardzo skraca ich żywotność.

Panowie, która śrubka widoczna na zdjęciu z linku poniżej to literka H, a która L ?

http://zapodaj.net/649e9ac79d058.jpg.html

Nie ma oznaczeń na korpusie, ale wstępnie przyjąłem że ta od góry to H (najmniejsza zębatka), a ta niżej to L (największa zębatka).

Pytam ponieważ zacząłem mieć wątpliwości. Gdy zacząłem nimi kręcić pogorszyłem sytuację i niestety tak już zostało.

Miałem łańcuch z przodu na środkowej zębatce.

Jeśli przerzutka tylna jest dobrze ustawiona to czy przy takim ustawieniu z przodu, wózek powinien mi bez problemu "łapać" wszystkie zębatki z tyłu (1-9) ?

Najprosciej mówiąc czy przykładowo mając z przodu 2, powinien mi z tyłu złapać 9 bieg czy dopiero po zmianie z przodu na 3 jest to możliwe ?

Pytam ponieważ na początku przerzutka z tyłu skakała mi z 7 od razu na 9 i w drodze powrotnej było to samo, a po kalibracji ni chu chu nie chciał łańcuch wskoczyć na 9 bieg.

Te śrubki nie są od regulacji tylko od ograniczenia maksymalnego wychylenia przerzutki - po poprawnym wyregulowaniu można je wykręcić i wyrzucić i wszystko nadal powinno pięknie działać. Przerzutka powinna być wyregulowana tak, żeby wszystkie biegi dało się wrzucić z dowolnej zębatki z przodu.

Oj tam przesada - hiperbola :teehee:

No zakres pracy blokuje się śrubami - to jest skrajne wychylenie. Dokładność skoku ustawia się poprzez naprężenie linki tylko i wyłącznie. Nawet na logikę biorąc to śruby te nie mogą w żaden sposób wpływać na przeskok z zębatki 7 na 8 np.

Po pierwsze musisz ustawić ponownie zakres wychylenia, bo w życiu nie wskoczy na właściwy bieg, jeżeli zmniejszyłeś zakres i Naciąg trochę baryłką linkę. Na YouTube są znakomite filmy instruktażowe dla domowych majsterkowiczów

Ok dzięki za pomoc. Teorii już mam pełną głowę, jutro czas na praktykę, ale mam jeszcze jedno pytanie. Przy poprawnej pracy tylnej przerzutki powinna ona w całym swoimi zakresie chodzić bez żadnych problemów, stukow, szelestu itd ? Zakres pracy jest dość spory więc boję się trochę, ze jesli na 1 biegu będzie chodzić płynnie i cichutko to na 9 już będzie jakiś szmer. Bo jeśli z przodu będę miał w tym czasie "wbita" jedynkę to łańcuch będzie dość mocno skrzyżowany i stąd moje obawy. Być może będę próbował ustawić wszystko perfekcyjnie,a tymczasem może jest to niemożliwe przy ustawieniu przedniej przerzutki tylko na jednej z tarcz ?

Kieruj się raczej gładkością i płynnością skakania łańcucha po kasecie, a nie kulturą jego pracy na przekosie, bo ta może być znacznie upośledzona.

Ja akurat jestem z tej starej szkoły unikania przekosów jak ognia i wierzę, że są w piekle specjalne kotły dla ludzi mordujących napęd na 3x1 :devil: To ma tylko wskakiwać, a używać się tego nie powinno, więc po cóż sobie głowę zawracać szumem?

W teorii zakresy -wszystkie - powinny działać. To, że nie krzyżuje się pewnych przełożeń ze względu na przekosy, to jeszcze co innego. Jest jakiś procent konfiguracji, które nie pozwalają fizycznie ustawić wszystkich kombinacji

Przyszła mi dzisiaj spinka connexa. Po spięciu jej na sucho (nie na łańcuchu) jest strasznie luźna, chyba nie tak powinno to wyglądać nie ?

Na sucho nie ma znaczenia, jak zamontujesz na łańcuchu jak rodszyld69 pokazał, czyli spinka "smutna" pomiędzy kółeczkiem napinającym a zębatką korby wszystko się będzie ładnie trzymać.

Ok dzieki chłopaki. Jutro montaż na łańcuchu więc mam nadzieję, że będzie ok.

Trochę spanikowałem bo po wyjęciu spinki z pudełka i spięciu jej, można powiedzieć że rozpina ją siła grawitacji po obróceniu spinki do pionu :)

Właśnie wróciłem z piwnicy i chciałem wam jeszcze raz bardzo podziękować za pomoc i wszystkie rady.

Przerzutka chodzi tak, że w serwisie jej tak nawet nie ustawili :) Duże znaczenie miała również regulacja śrubki, która jest odpowiada za odległość górnej zębatki przerzutki od kasety.

Była wkręcona na maxa i była spora odległość między nią, a kasetą. Ściągnąłem też łańcuch, wyszejkowałem i leży teraz na stole i naciąga olej :) Jutro go wytrę do sucha i założę spinkę.

Mam nadzieję, że nie będzie żadnych problemów.

Ps. Może i głupie pytanie. Nie przyjrzałem się dokładnie łańcuchowi ale czy ma znaczenie jak go założę ?

Wiem, że spinka connexa którą zastosuję będzie musiała być tym brzuszkiem skierowana na zewnątrz zębatek, a jak jest z łańcuchem ? Ma on "górę" i "dół" ?

Lepiej zapytać 2 razy niż popełnić jakiś błąd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...