karolzaw96 Napisano 22 Lutego 2015 Napisano 22 Lutego 2015 Jak w temacie. Która z lampek jest najlepsza w przedziale cenowym do 50 zł? Może jakieś inne typy
Szymekk Napisano 22 Lutego 2015 Napisano 22 Lutego 2015 Używaj nawiasów kwadratowych podczas pisania nowych tematów.Z wyżej wymienionych najlepsza jest Sigma Roadster.
karolzaw96 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Napisano 22 Lutego 2015 Przepraszam za nawiasy i dziękuje za szybką odpowiedz. A czy znajdę coś lepszego w takiej cenie?
Szymekk Napisano 22 Lutego 2015 Napisano 22 Lutego 2015 Ewentualnie na wiosnę do Lidla rzucą zestaw lampek, za 20 albo 30zł. Jeżeli w tym roku będą takie same jak w poprzednim to się nie zastanawiaj i bierz. Przednia świeci podobie do Sigmy. Chyba, że lampka potrzebna Ci na teraz .
karolzaw96 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Napisano 22 Lutego 2015 No wielkimi krokami zacznie się sezon, ale jakoś pośpiechu nie ma. Co do zestawu lampek to tylną już posiadam i jestem z niej bardzo zadowolony ( Mactronic WALLe), więc nie wiem czy jest sens brać
Szymekk Napisano 22 Lutego 2015 Napisano 22 Lutego 2015 To raczej nie ma sensu Ewentualnie możesz dozbierać ok. 50zł i kupić polecanego przez połowę tego forum Convoya S3. Ale to już porządny sprzęt, ale również trzeba odpowiedno więcej zapłacić Poczytaj trochę o tej latarce. Jest o niej kilka, jak nie kilkanaście tematów na forum.
karolzaw96 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Napisano 22 Lutego 2015 Jeśli zdecydowałbym się na convoya to który model wybrać? S2, S2+, s6 czy s3, lecz ten ostatni nie jest praktycznie dostępny
Gość forestowy Napisano 22 Lutego 2015 Napisano 22 Lutego 2015 S2+ i S3 to praktycznie to samo. Świeci szerzej niż S2 i dodatkowo można stosować kolimatory. S2 świeci za to dalej. Nie wiem gdzie sprawdzałeś dostępność S3 bo są dostępne bez problemu http://www.aliexpress.com/store/group/Convoy-Flashlights/330416_254412389.html http://www.banggood.com/Convoy-S3-7135+8-3-or-5-Modes-2Groups-LED-Flashlight-18650-p-908984.html
karolzaw96 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Napisano 23 Lutego 2015 W Polsce praktycznie nie dostępny A uchwyty do zamontowania wystarczą "gumowe" producenta czy zainwestować w plastik? I czy jakaś dobra duszyczka mogłaby dać link do tej latarki z olx albo allegro. Wielokrotnie są tam modowane latarki, w których zwykły człowiek nie połapię się która jest najlepsza
Szymekk Napisano 23 Lutego 2015 Napisano 23 Lutego 2015 Co do uchwytu to wystarczy zwykły, standardowy (o taki: http://8led.pl/media/cache/3/3f4c9f9cf144fb4c3629eea36d7ea215.jpg) Co do dostępności Convoya w PL, to są Możesz kupić modowaną na forum swiatelka.pl (sprzedający doradzi co wybrać najlepiej itp.), co chyba jest najlepszą opcją. Jak chcesz nową tanią, to tylko z zagranicznych stron.
karolzaw96 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Napisano 23 Lutego 2015 Zdecydowałem się, że lepiej przygłodować i kupić convoya s2 lub s3. Moje ostatnie pytanie dotyczy modyfikacji. Został mi polecony Dariusz z swiatełek, dogadałem się z nim co do ceny itd. Moje pytanie jest następujące czym różni się jego zestaw: S2+ (obudowa czarna lub grafitowa) z kolimatorem 60x20 - bardzo szeroko, daleko i nie oślepia jadących z naprzeciwka (coś jak lampa w aucie). Fabrycznie jest czarna gumka na włączniku. Na życzenie wymieniam na zieloną fosforyzującą.Dioda barwa neutralna (3C lub 4C), ale mogą być inne, zależy od preferencji - lista w ofercie, wykres barwowy CxCy .Driver z zabezpieczeniem termicznym : 3way , A25 lub extended.Cena z 3way 135zł od tańszych odpowiedników także ppo zmianach: http://olx.pl/oferta/modowana-latarka-convoy-s3-v2-noctigon-xm-l2-t6-3b-680-850lm-gwar-CID767-ID80J8n.html#72906ddef9 http://olx.pl/oferta/edc-rower-latarka-convoy-s2-xm-l2-t6-3b-680-850lm-gw-6-m-cy-modowana-CID767-ID4Lypj.html#8578961fe0 Pozdrawiam
BlackSabbath Napisano 23 Lutego 2015 Napisano 23 Lutego 2015 Zdecydowanie różnicę czyni driver 3way. Kolimator 60x20 jest rzeczywiście bardzo dobry na rower, bo świeci powiedzmy szerzej, ale krócej i z odcięciem (nie oślepia), zdecydowanie odradzam reflektor- to pasuje świetnie do latarek nierowerowych. A tak ogólnie to u Dariusza masz gwarancję dobrego wykonania. Chociaż powiem szczerze, że sam z Chin kupowałem, modowałem i różnic w porównaniu z tą od Darka (też mam) nie odczuwam. Diodę polecam raczej 4C
karolzaw96 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Napisano 23 Lutego 2015 Jestem raczej kompletnym "bananem" w takich kwestiach, więc samodzielna modyfikacja odpada. Czy opłaca się dopłacać prawie 70 zł od kupna nowej fabrycznej s3 lub s2+?
BlackSabbath Napisano 23 Lutego 2015 Napisano 23 Lutego 2015 Powiem tak. Patrząc z punktu widzenia zwykłych latarek - nie. Jeśli chodzi o zastosowanie rowerowe to już nabiera sensu. Zwykłe modowanie "termiczne" raczej każdy by umiał zrobić, mostek sprężynki tym bardziej. Ale już dobierane i montaż kolimatora to trudniejsze zadanie. I jeszcze sprawa drivera. Przydaje mi się na rowerze możliwość wyboru trybu świecenia spośród wielu (tak jest w 3way na przykład), 5/30/100% to za mało. A tam dochodzą jeszcze migacze różne i wiele innych bajerów. Zabezpieczenie termiczne akurat na rowerze nie jest konieczne, chłodzenie i tak jest dobre. Ale świetne są te różne tryby, i to, że jak spada napięcie na aku to driver sam redukuje prąd i efetywniej to działa. A nie tak, że świeci, świeci i nagle miga, że koniec aku. Dlatego polecam jednak Darka. Natomiast jeżeli będziesz chciał kiedyś S2 ale nie na rower to spoko wystarczy kupić latarkę w Chinach i z oryginalnym driverem będzie ok. Cały ten mod to będzie odklejenie diody od piguły, polerowanie podłoża diody oraz piguły, przykręcenie diody na nowej dobrej paście i tyle. Można jeszcze dać pastę na gwint piguły
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.