Skocz do zawartości

[oświetlenie] Emos 3W vs Falcon Eye FN3-1L vS sigma roadster

karolzaw96

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ewentualnie na wiosnę do Lidla rzucą zestaw lampek, za 20 albo 30zł. Jeżeli w tym roku będą takie same jak w poprzednim to się nie zastanawiaj i bierz. Przednia świeci podobie do Sigmy.

Chyba, że lampka potrzebna Ci na teraz ;).

Napisano

No wielkimi krokami zacznie się sezon, ale jakoś pośpiechu nie ma. Co do zestawu lampek to tylną już posiadam i jestem z niej bardzo zadowolony ( Mactronic WALLe), więc nie wiem czy jest sens brać :)

Napisano

To raczej nie ma sensu :woot:

Ewentualnie możesz dozbierać ok. 50zł i kupić polecanego przez połowę tego forum Convoya S3. Ale to już porządny sprzęt, ale również trzeba odpowiedno więcej zapłacić ;) Poczytaj trochę o tej latarce. Jest o niej kilka, jak nie kilkanaście tematów na forum.

Napisano

W Polsce praktycznie nie dostępny :) A uchwyty do zamontowania wystarczą "gumowe" producenta czy zainwestować w plastik?

I czy jakaś dobra duszyczka mogłaby dać link do tej latarki z olx albo allegro. Wielokrotnie są tam modowane latarki, w których zwykły człowiek nie połapię się która jest najlepsza :)

Napisano

Zdecydowałem się, że lepiej przygłodować i kupić convoya s2 lub s3.  Moje ostatnie pytanie dotyczy modyfikacji. Został mi polecony Dariusz z swiatełek, dogadałem się z nim co do ceny itd. Moje pytanie jest następujące czym różni się jego zestaw:

S2+ (obudowa czarna lub grafitowa) z kolimatorem 60x20 - bardzo szeroko, daleko i nie oślepia jadących z naprzeciwka (coś jak lampa w aucie).

Fabrycznie jest czarna gumka na włączniku. Na życzenie wymieniam na zieloną fosforyzującą.
Dioda barwa neutralna (3C lub 4C), ale mogą być inne, zależy od preferencji - lista w ofercie, wykres barwowy CxCy .
Driver z zabezpieczeniem termicznym : 3way , A25 lub extended.
Cena z 3way 135zł

od tańszych odpowiedników także ppo zmianach:

http://olx.pl/oferta/modowana-latarka-convoy-s3-v2-noctigon-xm-l2-t6-3b-680-850lm-gwar-CID767-ID80J8n.html#72906ddef9

http://olx.pl/oferta/edc-rower-latarka-convoy-s2-xm-l2-t6-3b-680-850lm-gw-6-m-cy-modowana-CID767-ID4Lypj.html#8578961fe0

Pozdrawiam 

Napisano

Zdecydowanie różnicę czyni driver 3way. Kolimator 60x20 jest rzeczywiście bardzo dobry na rower, bo świeci powiedzmy szerzej, ale krócej i z odcięciem (nie oślepia), zdecydowanie odradzam reflektor- to pasuje świetnie do latarek nierowerowych.

A tak ogólnie to u Dariusza masz gwarancję dobrego wykonania. Chociaż powiem szczerze, że sam z Chin kupowałem, modowałem i różnic w porównaniu z tą od Darka (też mam) nie odczuwam. Diodę polecam raczej 4C

Napisano

Jestem raczej kompletnym "bananem" w takich kwestiach, więc samodzielna modyfikacja odpada. Czy opłaca się dopłacać prawie 70 zł od kupna nowej fabrycznej s3 lub s2+? 

Napisano

Powiem tak. Patrząc z punktu widzenia zwykłych latarek - nie. Jeśli chodzi o zastosowanie rowerowe to już nabiera sensu. Zwykłe modowanie "termiczne" raczej każdy by umiał zrobić, mostek sprężynki tym bardziej. Ale już dobierane i montaż kolimatora to trudniejsze zadanie. I jeszcze sprawa drivera. Przydaje mi się na rowerze możliwość wyboru trybu świecenia spośród wielu (tak jest w 3way na przykład), 5/30/100% to za mało. A tam dochodzą jeszcze migacze różne i wiele innych bajerów. Zabezpieczenie termiczne akurat na rowerze nie jest konieczne, chłodzenie i tak jest dobre. Ale świetne są te różne tryby, i to, że jak spada napięcie na aku to driver sam redukuje prąd i efetywniej to działa. A nie tak, że świeci, świeci i nagle miga, że koniec aku.

Dlatego polecam jednak Darka. Natomiast jeżeli będziesz chciał kiedyś S2 ale nie na rower to spoko wystarczy kupić latarkę w Chinach i z oryginalnym driverem będzie ok. Cały ten mod to będzie odklejenie diody od piguły, polerowanie podłoża diody oraz piguły, przykręcenie diody na nowej dobrej paście i tyle. Można jeszcze dać pastę na gwint piguły

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...