Skocz do zawartości

[naprawa] Reperowanie roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy da się w jakiś sposób z roweru z przerzutkami zrobić bez przerzutek?

Zepsuły mi się, tylnia przerzutke trzymam na drutach, i długo to raczej nie potrzyma.

Napisano

Właśnie rozważałem nad skruceniem łańcucha.. Tylko ile by ta przerzutka kosztowała bo wszystko co było związane z przerzutkami i same przerzutki są na śmietniku dawno.

• Mod Team
Napisano

Zawsze można wywalić przerzutkę i skrócić łańcuch - wtedy zostaje tylko jeden bieg. Nie wiem czy takie rozwiązanie wchodzi w grę.

I niby jak by to miało działać jak w ramie nie ma poziomych haków?

• Mod Team
Napisano

Zawsze można wywalić przerzutkę i skrócić łańcuch

Lepiej zostawić przerzutkę na jednym biegu co by robiła za napinacz.

Napisano

Fakt, lepiej było by z przerzutką, żeby napinała, ale jak zaraz ma się rozlecieć  to lepiej ją wywalić co by się w koło nie wkręciła. Myślę, że haki to nie problem. Co do ceny przerzutek to tourneya xt35 za 40 zł bez problemu dostaniesz.

• Mod Team
Napisano

panowie bez herezji poproszę :D
dwa maratony ukończyłem po tym jak patyk wepchnął tylną przerzutkę między szprychy. Rozwiązanie mocno tymczasowe.

Ustawia się łańcuch na środkowej zębatce z przodu i 5 koronce z tyłu. Wtedy łańcuch zachowuje w miarę równą linię.

Próbowałem też na 6 z tyłu, ale łańcuch już spadał na zjazdach.

Rozwiązanie - kup sobie przerzutkę

Napisano

Tylko że nie mam żadnej przerzutki, ani nic jak wyżej wszystko nie nadawało się już do użytku.

Chciałbym się wyrobić w granicy 50zł.

Czy da się ogarnąć przerzutki w tej cenie?

Napisano

Według mnie, jeśli śednio ogarniasz temat to najlepszym sposobem będzie podskoczenie do jakiegoś pobliskiego serwisu - powinni mieć na stanie jakieś budżetowe części jednak na pewno nie uda się wymienić manetek, linek i przerzutki w cenie 50zł.

Napisano

Według mnie też się nie uda.. nawet jakby udało się komplet używamy w budżecie 50 zł znaleźć to będziesz ten temat musiał odnowić pewnie zaraz po kolejnym sezonie.. Ale załóżmy, że znajdziesz wszystko sam z nasza pomocą (chociaż linka i tak pewnie musi być nowa bo zwykle tnie się ją przy demontażu, gdyż i tak jest sprasowana oraz zgięta mocowaniem w przerzutce a na końcu jest zaprasowana końcówka i nie wyszłaby z przelotek i pancerza), to ktoś musi to zamontować i wyregulować.. są też porady i manualne.. ale temat trzeba czuć, żeby podjąć się samemu operacji / regulacji. 

Moja propozycja to udać się do jakiegoś sklepu i zgłosić zapotrzebowanie na używki w dobrym stanie. Pokazać im rower i niech powiedzą ile to może kosztować. Sezon się zbliża i pewnie niedługo zacznie się fala upgradów w rowerach.. trzeba też pamiętać, że sklepy i pracownie rowerowe nie gromadzą takich rzeczy na potęgę, więc trzeba wcześniej zaklepać towar. 

Napisano

Jak sam wymienisz, to w 50 zł da się zmieścić, choć oczywiście będzie to najnizsza półka. Obejrzyj starą przerzutkę, przy 5 biegowym wolnobiegu pewnie jest mocowana na hak. Czyli możesz kupić np takiego Tourneya:

http://allegro.pl/shimano-tourney-rd-tx50-przerzutka-tylna-hak-i5092219821.html

Z wysyłką masz 24 zł. Gdyby stara przerzutka była mocowana na srubę, to mozesz nawet kupić takiego Altusa (to już porządny sprzęt):

http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-altus-rd-ct95-i5116935354.html

Ew dokupić w rowerowym hak za 2,50 zł:

http://www.######.pl/product-pol-6106-Hak-przerzutki-stalowy.html

Razem 32 zł.

Manetka np:

http://allegro.pl/manetka-shimano-tx-30-prawa-7-rzedowa-wyprzedaz-i5077974676.html

Z przesyłką 16 zł. Linkę masz w komplecie.

0,5m pancerza przerzutkowego za ok 3 zl kup w najblizszym sklepie rowerowym, tylko weź stare pancerze żeby Ci docięli na wymiar. Bo jak nie masz dobrych cążków do pancerzy to sie namęczysz. I dokup końcówki pancerzy (ok 2 zł).

Poskładaj to sam korzystając z poradników w necie. Z narzędzi będziesz potrzebwał klucz nastawny ew imbus. Jak nie masz skuwacza do łańcucha, to mozesz do montazu wyjąć dolne kółko przerzutki. Przednią przerzutkę (jeśli jest) wywal albo zablokuj śrubkami regulacyjnymi na środkowym blacie (jesli masz 3).

Ew. jak pisali inni poszukaj używanych części w serwisach, na bazarach czy złomowiskach.

Napisano

W sumie tylnia przerzutka jest, tylko nie wiem czy będzie chodzić.

Spróbowałbym kupić manetkę, i linke i mógłbym zobaczyć czy będzie chodzić

Jutro zrobie zdjęcia. Ta tylnia przerzutk trzyma się na zaciskach, jest tylko jeden bieg, więc jeżeli łańcuch zmieni zębatkę to już dalej nie pojadę ;p

A przednia w ogóle. była zepsuta. O manetkach nawet nie warto wspominać, wszystko pourywane.

Chyba jeszcze warto dodać że jest to stary rower ( około 8 lat jak się nie mylę. )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...