Skocz do zawartości

[korba] shimano fc-m540=fc-m521? Jaki suport?

herosa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam kupioną korbę fc-m540 (pozagrupową). Chcę się zapytać, czy ta korba to to samo, co fc-m521, jeśli chodzi o długość suportu.

Na pdfie shimano, dla 47,5 suport 113, dla 50mm - 118. Z kolei dla tej m521 - na centrum rowerowym - zalecany 121.

W poniedziałek ruszam z korbą i rowerem do serwisu. Nie chcę kupować złego suportu :P

Więc jak to jest? 

Napisano

Dzięki, temat przerabiany przeze mnie już kilka razy ;)

Wynika z niego to co mówię, że dedykowany 113 lub 118, do "magicznego K" 126, co jak się ustaliło, jest osłoną łańcucha. Z kolei gościowi pasuje suport 121. (miał 122,5 - też taki mam obecnie). W takim razie nie wiem, czy kupić suport 118 czy 121 - 113 wydaje się za mały, 126 za duży :P

Napęd tył 9s.

Która linia łańcucha jest lepsza? (może trochę absurdalne) - 47,5 czy 50mm?

Napisano

Rodszyld - w takim razie wymierzę kasetę ;)

BikerLight - a ty używasz 118? Tak, wiem, że fajna i lekka, waży mniej niż xt :P Zobaczymy jak z trwałością...

Napisano

@,

Mam BB-ES25 118mm odziedziczony po klockowatej FC-M442, linia łańcucha 50mm.

Z trwałością będzie tak - dasz od 40 do 45Nm przy mokrej śrubie mocującej (mokrej od smaru czy kleju do gwintów, fabrycznie miałem nałożony klej na śrubach) podczas pierwszego montażu i będzie git :yes:

A ramiona hollowtech raczej nie pękają :)

Napisano

Ja też chce kupić BB-ES25, dostanę za 45zł z dostawą. Tylko nad długością się zastanawiam - 118 a 121 to różnica zegarmistrzowska...

Jeżdżę MTB, korzystam z wszystkich przełożeń kasety prócz 3x1, bo przerzutka kiepsko ogarnia (zbyt napięty wózek).

Napisano

Ja także :)

Aczkolwiek temu gościowi z poprzedniego wątku pasuje 121, więc dalej nie jestem pewny. Pomierzę i zapytam jeszcze w serwisie w poniedziałek.

Napisano

U mnie 113 i 118mm nie pozwalało na montaż korby, młynek dochodził do mufy. W ramie 73mm używałem z powodzeniem suportu 126mm

Napisano

Ku mojemu niedowierzaniu, w serwisie powiedzieli mi, że suport najlepszy by był 124mm, ale że takiego nie ma, dali 126. Linia łańcucha jest prawie perfekcyjna, gdyby był ten 124 to by była :) Cóż, gdybym kupił 118 musiałbym zwracać, a 121 nie byłoby tak dobrze :)

Ciekawe, jak on to na oko wymierzył  :whistling: Co do 1mm...

Od razu wszystko działa płynnie i cicho :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...