TheJW Napisano Poniedziałek o 18:55 Napisano Poniedziałek o 18:55 Godzinę temu, JWO napisał: Jakiś czas temu wysunęła mi się uszczelka kurzowa z droppera. Ostatnio sztyca nie wyjeżdżała do końca, więc korzystając z wolnego zrobiłem service OneUp v2. Po złożeniu działa 😜 Serwis na podłodze w salonie. Czyli żona pojechała na kawkę do mamusi, wystarczyło czasu żeby na spokojnie podłubać i pozbyć się dowodów. 😁 3 Cytuj
spidelli Napisano Poniedziałek o 19:34 Napisano Poniedziałek o 19:34 Muszę sobie sprawić taki klucz. Kupiłem co prawda konkretny bacik ParkToola ze stali, bo poprzedni z g6wnloitu się pogiął w nierównej walce z kasetą, nawiasem, musiał mnie klucz dynamometryczny oszukać i było chyba więcej niż 42 Nm.... 1 Cytuj
TheJW Napisano Poniedziałek o 19:41 Napisano Poniedziałek o 19:41 (edytowane) Ja nakrętkę kasety przykręciłem kluczem dynamo jeden jedyny raz, z ciekawości gdy musiałem kupić taki z większym momentem do zawieszenia fulla. I okazało się, że do tej pory przykręcałem ją o wiele za mocno. Tzn. nigdy nic się nie działo, ale podejrzewam, że ktoś inny mógłby mieć problem z odkręceniem. Na szczęście "ktoś inny" moich rowerów nie dotknie, więc nie ma problemu i nadal kręcę do kliknięcia...w łokciu. 😜 Edytowane Poniedziałek o 19:42 przez TheJW 4 Cytuj
spidelli Napisano Poniedziałek o 19:46 Napisano Poniedziałek o 19:46 Mam klucz do kół samochodowych, te 40 Nm to gdzieś w jego dolnych zakresach. Raczej nie kupiłbym dyn-klucza specjalnie do kasety Ale jak rośnie liczna zastosowań, to i zakup bardziej uzasadniony 1 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Poniedziałek o 20:10 Napisano Poniedziałek o 20:10 19 minut temu, TheJW napisał: i nadal kręcę do kliknięcia...w łokciu. 😜 Dobre to Wczoraj wziąłem się za obadanie sprawy jak to będzie z tymi linkami do droppera w Sensie. Rama jest "dropper ready", ale... musiałem sprawdzić, w sensie podłubać sobie coś w kanciapie. Port na pancerz jest. Pancerz wchodzi elegancko, ale wichajstrem do przeciągania trzeba już troszkę pomanewrować. No i że rama Sensy to nie jakiś tam super hiper wylajtowany karbon, plus jakieś tam wcześniej wepchnięty pancerz i linka przerzutki, to musiałem użyć mocniejszego magnesu - przeciągacz ciągle się gubił. Ostatecznie po kilku zgubach, zwłaszcza w okolicach suportu, udało się wszystko ładnie przeciągnąć. Minus jest taki, że Sensa ma porty tylko z lewej strony więc linka/manetka od droppera idzie na prawą stronę. Konsekwencją jest manetka na górę kiery. Mam taki kaprys, że zanim kliknę droppera, to muszę jeszcze zobaczyć tak mi manetka siądzie. 5 Cytuj
wr81 Napisano Poniedziałek o 20:28 Napisano Poniedziałek o 20:28 1 godzinę temu, smw44199 napisał: Mam ten klucz do kaset. Rewelacja, nie ma kasety której nie da sie odkręcić. W porównaniu do łańcucha inna bajka 😉. Tylko niestety jest dosyć drogi. Przy zakupach online wysyłali mi go z Niemiec Również mam, działa ok jednak rączka mogłaby być wygodniejsza - grubsza a sam klucz minimalnie dłuższy.. Unior spełniający lepiej te wymagania niestety 2x droższy no i nie zapłaci się za niego kuponami z multisport/multikafeterii Z rzeczy zrobionych: Powieszenie platformy Thule, wersja 1.0. Trzyma się ale jeszcze wzmocnię i muszę ustabilizować aby dół się nie odchylał. Niestety to ostatni większy wolny kawałek ściany w jaskini garażowej i musi wisieć w tej pozycji która nie sprzyja wykorzystaniu uchwytu w formie haka holowniczego przykręcanego do ściany. 6 Cytuj
kazafaza Napisano Poniedziałek o 20:33 Napisano Poniedziałek o 20:33 Dokonałem rewizji w szafie i usunąłem pajęczyny zalegające na fantach do podchwycenia przez chcących... 4 Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Poniedziałek o 20:38 Napisano Poniedziałek o 20:38 @wr81, grzejnik w kanciapie rowerowej? - marzenie. W mojej poprzedni właściciel miał kotłownię i zapewne jak walił wungiel do starego kopciucha to było cieplutko. Nastałem ja, kopciucha oddałem na złom, kotłownie ogarnąłem i mam kanciapę. Fajna jest, ale jak mam tam zimą posiedzieć, to wcześniej odpalam mobilny piecyk gazowy. Kilka stopni więcej i milej się pracuje. Ale plan już jest: następna "zima" zostanie stłamszona ogrzewaniem z chińskiego Webasto 2 Cytuj
wr81 Napisano Poniedziałek o 20:56 Napisano Poniedziałek o 20:56 @CoolBreezeOne Grzejnik jest i to dość duży ale prawie zawsze zakręcony (tu jest Kraków tu się oszczędza..). Kanciapa to garaż w bryle domu (klocka z pocz. lat 70tych)w którym za "naszych czasów" ani jednego dnia nie stał samochód.. Temperatura dzisiaj wynosi w tym miejscu wynosi 15 stopni. Na pewno dużo dała wymiana bramy garażowej z uchylnej na dwuskrzydłową - znacznie szczelniejszą. Cytuj
JWO Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 12 godzin temu, TheJW napisał: Czyli żona pojechała na kawkę do mamusi, Nie moze narzekac, bo ma taki sam dropper do servisu Cytuj
Eathan Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu W dniu 6.01.2025 o 02:18, pecio napisał: @TheJW ten zmyślny klucz "dwuzakresowy" 😁 do kaset to sam popełniłeś ? Polecam z całego serca. Jest bardzo wygodny i praktyczny. Bacik już dawno u mnie wyleciał. PS W podobnym stylu mają jeszcze klucz do HT2 => https://www.decathlon.pl/p/klucz-decathlon-do-suportu-hollowtech-ii/_/R-p-170396 3 Cytuj
smw44199 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu No właśnie, musze sobie kupić. Dzięki za link. Cytuj
revolta Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu Mam lekki luz na piascie tylnego koła sztywna oś 12x142 ( pierwsza moją piastą z sztywną osią ) zdjąłem koło zdjąłem kasetę i nic tam nie widziałem 👀 co można skręcić żeby skasować luz 😎 Cytuj
marcin_ostrów Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Pewnie łożyska powiedziały papa. Co to za piasta ? Cytuj
revolta Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Na stronie gianta Giant, łożyska stożkowe, tarcza na 6 śrub, oś przelotowa 12mm Piasta giant S -X2 Tylko tyle znalazłem na stronie gianta revolt 2 z roku 2022 Cytuj
TheJW Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) Jak sztywna oś, to i zapewne łożyska "maszynowe". Jak łożyska "maszynowe", to nic nie skręcisz, nic nie skontrujesz, któreś najwidoczniej padło i trza je wymienić. 🤷🏻♂️ Edytowane 5 godzin temu przez TheJW Cytuj
revolta Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Czyli trzeba się tam dostać , najlepiej wymienić dwa , pewnie takie łożyska nie są drogie , Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi