Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, JWO napisał:

Jakiś czas temu wysunęła mi się uszczelka kurzowa z droppera. Ostatnio sztyca nie wyjeżdżała do końca, więc korzystając z wolnego zrobiłem service OneUp v2. Po złożeniu działa 😜

IMG_2454.thumb.jpeg.a19420d93f5e870837c0b6b1c0b142ee.jpegIMG_2455.thumb.jpeg.24d20e8634072df02efe193f12a5a05c.jpeg

Serwis na podłodze w salonie. Czyli żona pojechała na kawkę do mamusi, wystarczyło czasu żeby na spokojnie podłubać i pozbyć się dowodów. 😁

• Haha 3
Napisano

Muszę sobie sprawić taki klucz. Kupiłem co prawda konkretny bacik ParkToola ze stali, bo poprzedni z g6wnloitu się pogiął w nierównej walce z kasetą, nawiasem, musiał mnie klucz dynamometryczny oszukać i było chyba więcej niż 42 Nm....

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Ja nakrętkę kasety przykręciłem kluczem dynamo jeden jedyny raz, z ciekawości gdy musiałem kupić taki z większym momentem do zawieszenia fulla. I okazało się, że do tej pory przykręcałem ją o wiele za mocno. Tzn. nigdy nic się nie działo, ale podejrzewam, że ktoś inny mógłby mieć problem z odkręceniem. Na szczęście "ktoś inny" moich rowerów nie dotknie, więc nie ma problemu i nadal kręcę do kliknięcia...w łokciu. 😜

Edytowane przez TheJW
  • Haha 4
Napisano

Mam klucz do kół samochodowych, te 40 Nm to gdzieś w jego dolnych zakresach. Raczej nie kupiłbym dyn-klucza specjalnie do kasety :) Ale jak rośnie liczna zastosowań, to i zakup bardziej uzasadniony :) 

• +1 pomógł 1
Napisano
19 minut temu, TheJW napisał:

i nadal kręcę do kliknięcia...w łokciu. 😜

Dobre to :) 

Wczoraj wziąłem się za obadanie sprawy jak to będzie z tymi linkami do droppera w Sensie. Rama jest "dropper ready", ale... musiałem sprawdzić, w sensie podłubać sobie coś w kanciapie. Port na pancerz jest. Pancerz wchodzi elegancko, ale wichajstrem do przeciągania trzeba już troszkę pomanewrować. No i że rama Sensy to nie jakiś tam super hiper wylajtowany karbon, plus jakieś tam wcześniej wepchnięty pancerz i linka przerzutki, to musiałem użyć mocniejszego magnesu - przeciągacz ciągle się gubił.

20250104-173204net.jpg

20250104-174621net.jpg

Ostatecznie po kilku zgubach, zwłaszcza w okolicach suportu, udało się wszystko ładnie przeciągnąć. Minus jest taki, że Sensa ma porty tylko z lewej strony więc linka/manetka od droppera idzie na prawą stronę. Konsekwencją jest manetka na górę kiery. Mam taki kaprys, że zanim kliknę droppera, to muszę jeszcze zobaczyć tak mi manetka siądzie. 

• +1 pomógł 5
Napisano
1 godzinę temu, smw44199 napisał:

Mam ten klucz do kaset. Rewelacja, nie ma kasety której nie da sie odkręcić. W porównaniu do łańcucha inna bajka 😉. Tylko niestety jest dosyć drogi. Przy zakupach online wysyłali mi go z Niemiec

Również mam, działa ok jednak rączka mogłaby być wygodniejsza - grubsza a sam klucz minimalnie dłuższy.. Unior spełniający lepiej te wymagania niestety 2x droższy no i nie zapłaci się za niego kuponami z multisport/multikafeterii ;)

Z rzeczy zrobionych:  Powieszenie platformy Thule, wersja 1.0. Trzyma się ale jeszcze wzmocnię i muszę ustabilizować aby dół się nie odchylał. Niestety to ostatni większy wolny kawałek ściany w jaskini garażowej i musi wisieć w tej pozycji która nie sprzyja wykorzystaniu uchwytu w formie haka holowniczego przykręcanego do ściany.

image.thumb.png.5ecc689cb2034766988fe0e3358827ed.png

• +1 pomógł 6
Napisano

Dokonałem rewizji w szafie i usunąłem pajęczyny zalegające na fantach do podchwycenia przez chcących...

• +1 pomógł 4
Napisano

@wr81, grzejnik w kanciapie rowerowej? - marzenie. W mojej poprzedni właściciel miał kotłownię i zapewne jak walił wungiel do starego kopciucha to było cieplutko. Nastałem ja, kopciucha oddałem na złom, kotłownie ogarnąłem i mam kanciapę. Fajna jest, ale jak mam tam zimą posiedzieć, to wcześniej odpalam mobilny piecyk gazowy. Kilka stopni więcej i milej się pracuje. Ale plan już jest: następna "zima" zostanie stłamszona ogrzewaniem z chińskiego Webasto ;) 

• +1 pomógł 2
Napisano

@CoolBreezeOne Grzejnik jest i to dość duży  ale prawie zawsze zakręcony (tu jest Kraków tu się oszczędza..). Kanciapa to garaż w bryle domu (klocka z pocz. lat 70tych)w którym za "naszych czasów" ani jednego dnia nie stał samochód.. Temperatura dzisiaj wynosi w tym miejscu wynosi 15 stopni. Na pewno dużo dała wymiana bramy garażowej z uchylnej na dwuskrzydłową - znacznie szczelniejszą.

Napisano
12 godzin temu, TheJW napisał:

Czyli żona pojechała na kawkę do mamusi,

Nie moze narzekac, bo ma taki sam dropper do servisu :D 

Napisano

Mam lekki luz na piascie tylnego koła sztywna oś 12x142 ( pierwsza moją piastą z sztywną osią ) zdjąłem koło zdjąłem kasetę i nic tam nie widziałem 👀 co można skręcić żeby skasować luz 😎 

d2eb516f-0e4a-4ec9-b50f-36008393dc65.jpeg

e363265b-44c7-439c-8669-3454aaf92d16.jpeg

Napisano

Na stronie gianta 

Giant, łożyska stożkowe, tarcza na 6 śrub, oś przelotowa 12mm

Piasta giant S -X2 

Tylko tyle znalazłem na stronie gianta 

revolt 2 z roku 2022 

Napisano (edytowane)

Jak sztywna oś, to i zapewne łożyska "maszynowe". Jak łożyska "maszynowe", to nic nie skręcisz, nic nie skontrujesz, któreś najwidoczniej padło i trza je wymienić. 🤷🏻‍♂️

Edytowane przez TheJW