Gość Napisano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Znowu wyjazd o 6, ale tym razem kompletnie bez sił i koncentracji. Trzeba odpocząć. No i ponownie obserwacje z jazdy. Dużo słyszałem o za szerokich kierownicach szosowych i o tym, że ludzie ustawiają dziwnie nadgarstki z tego powodu. Dzisiaj widziałem na żywo przykład, jak źle można mieć ułożone ręce na kierownicy. Zarówno w dolnym chwycie jak i na manetkach, facet miał praktycznie kąt 90 stopni pomiędzy nadgarstkami a przedramieniem. Przecież nie dość że niewygodne, to na dodatek niebezpieczne. Każdy kiedyś trafi na dziurę, po której aż bolą ręce. W takim ustawieniu, mam wrażenie że może się skończyć gorzej niż na chwilowym bólu. Co ciekawe, nie do końca wynika to z samej szerokości kierownicy, a raczej całej pozycji na rowerze. Ja powinienem mieć kierownicę 36-38 cm, a mam 42 cm żeby mieć nieco lepszą kontrolę w terenie. Mimo to, dłonie mam praktycznie w osi przedramienia. Po prostu ludzie to leniwe kluski, które kupią rower i potem nie chce im się ruszyć/ wymienić czegokolwiek, bo jakoś to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zigfir Napisano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Co prawda nie dziś a od piątku do niedzieli, ale wpadło kilka km. Ze "stadkiem" wybraliśmy się z wizytą do sąsiadów Czechów. W ciągu trzech dni uzbierało się 536,19 km i 3 929 m przewyższeń. Wreszcie była okazja pokręcić w prawdziwych górach, a nie tylko na Zwifcie 😉. Ostatnie 9 km Pradziada zaliczone w 37:44. Dzień I. Dojazd do Zlotych Hor - 237.66km (1,523m) https://www.strava.com/activities/7361623161 Dzień II. Zdobycie szczytu Pradziad - 80.06km (1,759m) https://www.strava.com/activities/7365965482 Dzień III. Powrót - 218.47km (647m) https://www.strava.com/activities/7373358748 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2022 Dziś znów trochę ponad 20 km, ale nadszedł czas na małe czyszczonko naędu i zmianę łańcucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Dzisiaj znowu wyjazd o 6 i znowu ta sama trasa. Jadę sobie DDR, prędkość około 25-30 km/h, prawie że pusto. Dojeżdżam do budynku wyjścia z metra, a tam zza rogu wychodzi babka prosto pod koła. Odskoczyła, ja hamowałem awaryjnie i jakoś się udało. Przeprosiła, zdarza się. No i w tym momencie przestałem mieć wątpliwości, że zakup dwóch tarcz TRP to był niepotrzebny wydatek. Shimano hamują beznadziejnie na hamulcach mechanicznych, więc mam nadzieję że TRP poprawią sytuację. Aktualnie nie są to zbyt bezpieczne hamulce, do jazdy po mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Part 2 Zmieniłem tarcze Shimano na TRP. Pierwsza jazda jutro, ale pierwsze wrażenie na stojaku jest dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2022 Zapomniałeś dodać zapierniczać po mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 3 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Wrzucam tutaj: Dzisiaj widziałem na szosie poziomiaka - pierwszy od chyba 20-30 lat! Nie wiem dlaczego ale sporo radości mi sprawił i ochoty "karnięcia" się takim dziwolągiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 3 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 A widziałeś kiedyś gościa na monocyklu na wielkim kole, zjeżdżającego z leśnego pagórka po korzeniach ? U mnie nic nowego, czyli leśny łikend (46 + 55 km) dwoma rowerami, więc dzisiaj dwa do czyszczenia..., ale dałem radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 3 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Dzisiaj wymiana sztycy, korekta ustawienia siodełka i 70kmów przez łąki, pola i lasy z przerwą na bananowego shejka - Mniam 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cross90 Napisano 3 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2022 Dzisiaj 255 km, rekord życiowy i niesamowita satysfakcja😁Całe szczęście, że w niedziele otwarte są wiejskie sklepiki... bez dodatkowej butelki wody by się nie udało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 (edytowane) @Cross90 7tyś kalorii! Toż to panie 10kg kartofli jak krew w piach! Edytowane 4 Lipca 2022 przez RabbitHood 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 11 godzin temu, Cross90 napisał: Dzisiaj 255 km, rekord życiowy i niesamowita satysfakcja😁Całe szczęście, że w niedziele otwarte są wiejskie sklepiki... bez dodatkowej butelki wody by się nie udało. Zawsze byłem pod wrażeniem, że komuś chce się tyle kręcić. Jak kiedyś wychodziłem na jakieś 4h, to już miałem wrażenie że siedzę na rowerze cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 4 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2022 32 minuty temu, RabbitHood napisał: 7tyś kalorii! To liczenie kalorii to chyba z fusów Popatrzyłem na swoje długie wycieczki 205km - 2500kcal (tu jakoś dziwnie mało) 201km - 4600kcal 165km - 3900kcal 151km - 2200kcal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cross90 Napisano 5 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Wczoraj wymiana łańcucha i rekreacyjnie 30 km, dziś miała być setka, a wyszło tylko 77km i ucieczka przed nadciągającym deszczem☹️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 6 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2022 Środowa ustawka MTB. Udało się pobić kilka osobistych rekordów na segmentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 A ja waśnie wymieniłem łańcuch. I zastanawiam się czy jutro jechać. Wprawdzie zdarzyło mi się jechać 160km przy 38 stopniach, ale byłem dwa lata młodszy 😜 Jak nie urok to przemarsz wojsk radzieckich, jak żyć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cross90 Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 @JWO zamieniam się z Tobą!! U mnie dzisiaj 17°C i marne 27 km bo deszcz co chwile😐 dramat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 W sobotę wymieniłem hamulce w MTB na Shimano SLX. Wczoraj dwie szybkie rundy na trasie XC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 Zrobiłem serwis przerzutek - sprzęgło i kółeczka. Wymieniłem też ułamaną dźwignię sprzęgła. Wokół tego tematu chodziłem prawie rok. Kilka miesięcy zajęło kupienie (w Chinach) tej części. Potem bałem się zacząć żeby nie zostać bez roweru. A okazuje się, że wymiana to bułka z masłem. Do tego dobre czyszczenie i smarowanie łańcucha i nirvana - napęd działa jak sterowany myślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 19 godzin temu, Cross90 napisał: zamieniam się z Tobą!! Mówisz i masz: 41 stopni w Polsce. Kret podał konkretną datę - WP Teleshow U mnie rano było tylko 32, więc przyjechałem na rowerze. Teraz jest 39, a do domu 40km 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) 9 godzin temu, Wojcio napisał: Zrobiłem serwis przerzutek - sprzęgło i kółeczka. Wymieniłem też ułamaną dźwignię sprzęgła. Wokół tego tematu chodziłem prawie rok. Kilka miesięcy zajęło kupienie (w Chinach) tej części. Potem bałem się zacząć żeby nie zostać bez roweru. A okazuje się, że wymiana to bułka z masłem. Do tego dobre czyszczenie i smarowanie łańcucha i nirvana - napęd działa jak sterowany myślą. Ogólnie serwis sprzęgła jest zaskakująco łatwy. Kiedyś też zabierałem się za to ze strachem w oczach, a to wybitnie prosty mechanizm. Chociaż zawsze tak jest, że ten pierwszy raz jest nieco stresujący. @JWO ja tam lubię ciepło, a nawet bardzo ciepło. Natomiast pomiędzy bardzo ciepło, a upałem nie do wytrzymania jest cienka granica Chociaż, wolę iść na rower o 19 i wypocić się jak prosiak, niż o 16 ubrany w kurtkę i z zasłoniętą twarzą, bo jest ledwo 17 stopni. Chociaż te upały ostatnio mnie nieco wykończyły, całkiem dosłownie. Klimatyzacja to fajna rzecz, ale jak wchodzi się z 40 do 20 stopni, to potem ma się tydzień wolnego. Angina. Nie ma to jak gorączka 38.6 stopnia w środku lata... Edytowane 12 Lipca 2022 przez skom25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Odpowietrzyłem hamulce po sobotnim montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Środowa ustawka na trasie MTB XC. Był ogień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Pojeżdżone ze strasznie silnym wmordewindem, ale było przyjemnie ciepło, potem czyszczonko łańcucha i dopompowywanie kół... naprawdę mocno wiało ale było tak przyjemnie ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Po całym dniu deszczu, pod wieczór, skoczyliśmy do znajomej gospodyni po mleko i twaróg. Jakoś wyszło 30km i 450m podjazdu. Odkryliśmy drogę, która już zapomniała, że jest drogą, była na koniec dnia trochę zalana - bywa tak na wsi - ale piękna. Zachodziło słońce nad łąkami. Pasące się byki dodały mi 200 watów na podjeździe, zanim nie zauważyłem, że mają wymiona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi