Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Byłem na nocniku.  Wieczornej rundzie z lampami a nie kaczce ;)

3e14ecfb-77e9-4f61-bb28-0ff27c57a00f.jpeg

Foto sąsiada z którym nocnikowaliśmy.

• +1 pomógł 3
  • Haha 2
Napisano

Tak tylko piszesz bo pewnie jeździsz z pieluchą a nie na nocnik 🤡

Napisano

A u mnie szosa w opłakanym stanie, stalowa damka i stalowy żużel do odświeżenia:

IMG_9608.jpeg

• +1 pomógł 5
Napisano

Gdy wracając z pracy zorientowałem się, jak jest ciepło, po dojechaniu do domu nawet nie chowałem roweru, tylko wpadłem się przebrać i zrobiłem szybką rundkę na Gruzie napędzany pączkami.

26'S NOT DEAD! jak to napisałem na Stravie. ;)

Musiałem się nieźle nakręcić, żeby zrobić 33,5 km ze średnią ponad 30km/h na takich kółkach. 😁

Aż strach tę szosę składać... :whistling:

• +1 pomógł 2
  • Haha 1
  • Mod Team
Napisano

Ja już jestem za stary i za leniwy na szosę. Poza tym taka GK to jakaś straszna nuda musi być - to już się wolę włóczyć po okolicznych polach i lasach ;) Wydaje mi się, że na szosie byłoby większe ryzyko gleb - szlifów, że nie wspomnę o kompletnie nieakceptowalnej dla mnie pozycji i trzymania kierownicy jak taczki :icon_lol:  Kiedyś na pewnym kanale yt (Punkt Zaczepienia) autor stwierdził, że to bardziej naturalne, bo tak mamy ułożone ręce wzdłuż ciała - wtedy wspomniałem właśnie o taczce :icon_wink:  

EDIT 2 lll   Wczoraj >2.5 g. po mieście, ale z akcentami lekko terenowymi, czyli tzw. Glinki/Glinianki (Park Szczęśliwicki), Fort Rakowiec - jakby wały z fosą (dobry pod przełaja), k. Ruskich (Mauzoleum), i przez parki wzdł. Racławickiej, oraz przez nowy Suwak (teraz park to określenie nieco na wyrost - może kiedyś...). Rower usyfiony jakbym z lasu wrócił - choć delikatnie lokalne laski zaliczyłem :icon_cool:  Praktycznie brak rowerowej "konkurencji" (2 stopnie, mżawka) - tylko dostawcy i kilka babek, dzieciaków + elektryk.

Napisano

Wczoraj było okienko na opryski i walkę z kostką brukową. A wieczorem w ramach relaksu zajrzałem sobie do przerzutki...

20250301-193348net.jpg

a tam...

20250301-195444net.jpg

i wysuszone łożyska kółeczek. Brak zdjęć - zdumienie popijałem odpowiednią dawką złotego napoju i nie było czasu na pstrykanie.

• +1 pomógł 4
Napisano (edytowane)

Na serwisie mi się nie zdarzyło, ale mam podobną ekhm...zabawną...historię.
Parę lat temu w środku lata wybrałem się na rower, upał był niemiłosierny, więc po drodze zajechałem do rodziców przysiąść chwilę w cieniu i odpocząć.
Wpadłem spragniony do kuchni, patrzę na blat - stoi biała Hellena. Pełniutka, jakby specjalnie dla mnie tam stała.
Odkręcam, syknęła, przechylam i biorę ogromnego łyka. Tak samo szybko jak przechyliłem - wypluwałem zawartość jamy ustnej. Okazało się, że mamusia planowała robić nalewkę z aronii, a w butelce po Hellenie postawiła sobie na blacie... czysty spirytus. :))) 
No i tak sobie wracałem tym rowerem do domu - nie dość, że w mordzie Sahara, to jeszcze rura paliła. 🤣

A z tymi przerzutkami Shimano tak już obecnie niestety jest... Po przygodach z zarośniętym rdzą XTRem każdą nową przerzutkę od razu rozkładam i smaruję.

Edytowane przez TheJW
  • Haha 1
  • Mod Team
Napisano

Rura to z drugiej strony, następnego dnia po ostrym kebsie (znam z opowiadań, bo nie lubię ostrego) ;)

Ogólnie, to trzeba uważać - ojciec mojego wujka kilkadziesiąt lat temu wypił chyba ług szklany z oranżadówki, no i niestety...

• +1 pomógł 1
  • Zmieszany 1
Napisano

Ja dzisiaj testowałem: nowe buty zimowe Rogelli (temperatura 1-2°C, mżawka i zimny wiatr więc warunki odpowiednie), nowe siodełko z Ali i dętki TPU.

No i niestety z dętkami TPU to się raczej nie polubię - po przejechaniu około 30 km flak z tyłu. Powietrza było dużo, akurat jechałem po asfalcie, fakt, że kiepskim i dziurawym ale asfalcie bez szkieł czy innych niespodzianek. Było zimno i mokro więc nie chciało mi się kleić dętki więc postanowiłem założyć zapas ale okazało się, że zapas ma wentyl samochodowy więc kupa, musiałem kleić. Chyba coś kiepsko skleiłem bo powietrze dalej powoli uchodziło ale jakoś dojechałem te 6 czy 7 kilometrów do domu dopompowując po drodze ze 4 czy 5 razy.

Buty też mnie trochę rozczarowały, bo szczerze mówiąc myślałem, że będzie trochę w nich cieplej. W sumie, razem z klejeniem dętki wyszło 2 godziny 20 minut i pod koniec odczuwałem lekki chłodek w palce mimo, że miałem zimowe skarpety, fakt, że nie jakieś mocno grube ale też nie jakieś cienkie

• +1 pomógł 1
Napisano

Z drobnym poślizgiem w końcu sie zebrałem i przekonwertowałem rower syna starszego.  Suntour XCT i 2x8 Altus/Acera - > Recon Silver + 1x10  deore M4100/M5120:

Przed :

image.thumb.jpeg.ad73d35938a252797962c93f3821a046.jpeg

Po:

image.thumb.jpeg.9509895204b8d578194c5942c4c8f8de.jpeg

Masa 14.23->12.95kg (Talon 27.5 rozmiar S).

image.jpeg

• +1 pomógł 5
Napisano (edytowane)

No i teraz to wygląda jak rower, a nie jakaś popierdółka! ;) *

Jak samopoczucie? Długo tam siedziałeś? Sądząc po zdjęciach w międzyczasie znacznie wzrósł poziom promieniowania. 😁 Nie wyrosła Ci żadna nadmiarowa kończyna?

*

Edytowane przez TheJW
  • Haha 1
Napisano

Teraz pacze i nie wiem skąd się wzięły 3 zdjęcia zamiast 2... Rozpuszczalnika, benzynki i nic innego nie piłem... Palone też nie było, nawet w piecu (w KRK nie wolno, zresztą nie mam nawet kominka). Efekt na 2 zdjęciu chyba od lampy ściennej dodatkowej - włączyłem później albo inny kąt.

P.S. Odblaski na kołach do redukcji jak mi przyjdą czarne odblaskowe wycinanki https://allegro.pl/oferta/odblaski-na-obrecze-rowerowe-czarne-naklejki-8szt-13187199498

Napisano

@wr81 Coś zepsułeś bo Talon tak wychodził z fabryki                                                                                                            Sobka😉

DSC09425.thumb.png.5c54e2fc9758e3863658048fc5f15f55.png

DSC09427.thumb.png.7e7c785564da9371d72ce7f18f95b927.png

Pozdrow'er😘

• +1 pomógł 3
Napisano
12 godzin temu, CoolBreezeOne napisał:

usuń opis z poprzedniego postu. Wrzuć tylko dwa zdjęcia "przed" i "po" z dopiskiem "znajdź x różnic" - będzie weselej ;) 

Za późno na edycję... Mam jeszcze jeden rower do "dostosowania" - jak nie zapomnę to spróbujemy :)

11 godzin temu, Sobek82 napisał:

Coś zepsułeś bo Talon tak wychodził z fabryki                                                                                                            Sobka😉

Hmmm..  Po prawdzie to "okazyjnie nabyte w zagranicznym sklepie" klamkomanetki gravelove walają się na półce... ale dziecku tego nie robię ;)

Przy okazji:  Te Kendy to w jakim rozmiarze są?

• +1 pomógł 1