Skocz do zawartości

[pogadajmy] czyli co dziś robiłeś rowerowego - reaktywacja cz. 18

Rekomendowane odpowiedzi

Miała być dziś zwykła zmiana łańcucha i smarowanie, ale chciałem też przednie hamulce podtegulować, podkręcić, bo chciałem by mocniej brały i coś śruba zaczęła się kręcić w miejscu, wyjąłem koło, i tłoczek wpadł do środka, okazało, się że z klocka została już tylko blaszka - podkład... zjechanie niemal do 0.... jakoś mnie zaskoczyło, że jeszcze hamowały a tu już tak...no ale trochę dłubania było, bi tu tak w skrócie opisane 

Piękny, słoneczny, ciepły i bezwietrzny dzień…trzeba było zmarnować na serwis Nexusa.  Który, okazało się, jest dojechany do granicy i trzeba będzie pchać nowe flaki lub koło z OLki.  #zajefajnie

IMG_7942.jpeg

• +1 pomógł 5

A ja nareszcie skończyłem składać Scale'a! Odkąd go rozłożyłem w marcu, na serwis po zimie, leżał porozrzucany w częściach i zabierałem się do niego jak pies do jeża... To coś umyłem, to dokupiłem, to rozebrałem hamulce, jeszcze innym razem przerzutkę i manetkę, ale żeby poskładać wszystko do kupy jakoś się zebrać mogłem. Ale w końcu nadszedł ten dzień! I zdążyłem nawet jeszcze machnąć nim testowo niecałe 50km po okolicznych lasach i pętli "XC". Wracając zgarnąłem jeszcze tarczę z paczkomatu - wczoraj nie przywieźli, więc musiałem demontować z szosy i przełożyć do Scotta.

A, no i najważniejsze! Odebrałem gravelowcowi KOMa na segmencie niedaleko domu! Nie będą mi się tu pałętać łajzy jedne! 😂

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 2
  • Haha 2

W końcu poskładałem elektryka.  Kupiony w sierpniu „bo cena”, musiałem jednak względem oryginału zmienić kierownika i kilka detali.  

Jak skończyłem to stwierdziłem, że trzeba było iść w niebieskie śrubki bo lepiej leżą z diodą silnika…no to dzisiaj wieczorem będę wszystko przemalowywać.  Owijka jakaś stara, docelowo wpadnie czarna, może z niebieskim akcentem typu Supacaz Star Fade.  Ściągnę te błotniki, wrzucę inne gumy ~45c, nie zdecydowałem czy wymienię błotołapy na szersze czy z nich zrezygnuję. 

Pobujam się na nim trochę i niebawem trafi na OLkę…chyba, że ktoś zrzeszony zechce go przygarnąć ;)

IMG_7984.jpeg

IMG_7985.jpeg

IMG_7986.jpeg

IMG_7987.jpeg

IMG_7988.jpeg

IMG_7989.jpeg

IMG_7990.jpeg

• +1 pomógł 4

Poprawiłem śrubki z fioletu na niebieski.  Tak, żeby ładniej wyglądały z diodą ebajka.  Ale że bateria lekko oklapła to dioda świeci już na czerwono a mnie się nie chce znowu prześrubkowywać wszystkiego 🤡

IMG_7995.jpeg

IMG_7996.jpeg

• +1 pomógł 4
  • Haha 3

Modzenia ciąg dalszy.  Mostek na minus, bagaj na front, logo na gumie poprawione dla Charlie Cunningham’a.  Zaczyna mi się niebezpiecznie podobać to urządzenie.  Może to już ten wiek, żeby jeden elektryk na wszelki wypadek tkwił w garażu? 

IMG_8002.jpeg

IMG_8003.jpeg

• +1 pomógł 6