itr Napisano 25 Października 2023 Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Gdy uda misię widzimisię to zrobię mega drogą szosą renomowaną po renowacji odsłonę tego co zasługuje na miano Diamant czyli model 167. Król z przeszłości. Dziś nielubiany i pogardzany, ze względu na to że z czasów końskiej kupy na kociołbym bruku się wywodzi. ( lata 50, ale poziom lat 40) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Porządki Pozdrow'er 😘 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 (edytowane) @Sobek82 to Ty pies ogrodnika jestes. Nowiuskie opony pocial Edytowane 27 Października 2023 przez JWO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Najpierw szybka runda, żeby zdążyć przed deszczem (okazało się, że zdążyłbym zrobić jeszcze ze dwie takie zanim coś tam zaczęło kropić). I tak - jadłem wcześniej, a w czasie jazdy piłem. Potem narobiłem się co niemiara - wkręciłem wkręt w płytę gk i drewniany stelaż pod nią, żeby na czymś powiesić chiński zestaw wkrętaka precyzyjnego. Był elementem większego zestawu do serwisu urządzeń GSM/komputerów, ale mam zdecydowanie lepszy, więc ten będzie sobie wisiał na "jakbyco". Na koniec przykleiłem prowizorycznie w Oizie osłonę pod łańcuchem, która przymocowana fabrycznie na taśmę dwustronną po kilku myciach częściowo się odkleiła i zahaczała o łańcuch. W przyszłym tygodniu kupię 3M VHB GPH z nadzieją, że wytrzyma dłużej niż oryginał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 (edytowane) No to żem wziął i wymienił... Powiem Państwu Koleżeństwu, że efektu WOW jakoś nie było... Sporo czasu zajęła mi regulacja. Na przerzutce nie ma standardowej baryłki a to z powodu takiego, że jest to grupa MTB i regulację mamy przy manetkach prostej kiery. W Marinie baryłka jest na pancerzu, jakieś 20 cm za zakończeniem owijki. Trzeba się nakręcić i ponaciągać linkę, żeby znaleźć złoty środek. Nawet lekko naginałem wózek na niektórych przełożeniach, bo łańcuch hałasował okropnie. Następny łańcuch jaki kupię, będzie do 10-cio rzędowego napędu. Jest bardziej elastyczny i odrobinę węższy, co przy jednym blacie i dosyć szerokiej kasecie ma kluczowe znaczenie. Podsumowując: póki co jakiejś druzgocącej różnicy między SORĄ a DEORE M592 nie stwierdzam. Może zmienię zdanie po grubszych testach. Czuwaj. Edytowane 27 Października 2023 przez Marinbiker 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 27 Października 2023 Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Ale kasetę zostawiłeś tą samą więc jakbyś nic nie zrobił 😉😘 Jedyna rozsądna opcja to klamkomanetka tiagry 10S i przerzutka grx400 plus goatlink i kaseta 11/42 lub 11/46. Lub oczywiks goatlink do tej deorki i kaseta 11/42 9s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marinbiker Napisano 28 Października 2023 Udostępnij Napisano 28 Października 2023 (edytowane) Nie potrzebuję aż tak miękkich przełożeń. Po płaskim i lekko pagórkowatym wystarczy 40T/11-34 albo 11-36. Chodziło mi bardziej o precyzję działania. Sora jednak, ni z tego ni z owego, potrafiła czasem przeskoczyć sobie na koronkę obok🙂 a na wertepach łańcuch trochę telepie. Wiem, że potrzebuję sprzęgła i GRX 400 już je ma... Nacieszyć się muszę na razie tym, co ulepiłem😉 32 minuty temu, Sobek82 napisał: Lub oczywiks goatlink do tej deorki i kaseta 11/42 9s To fajna opcja. Jeździłeś na takim zestawie w wakacje. Rozważę. Dziękuję😉 Edytowane 28 Października 2023 przez Marinbiker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 3 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Zmieniłem opony. Na dwie raty: wczoraj i dzisiaj. Wczoraj było zdejmowanie już bardzo gravelowych Conti CrossK i RaceK. Powiem wam, że dawno tak dużo do siebie nie mówiłem - chociaż jak się zastanowić, to pewnie na ulicy mnie też usłyszeli. Wszystko byłoby git, w międzyczasie demontowałem każdą oponkę żeby powyciągać kolce i podkleić od środka, ale jakiś czas temu postanowiłem je zalać mlekiem Trezado. Od tak, jako dolewki bez wcześniejszego czochrania po SchwalbeStansie. Finał taki, że jak złapały obręcz, to puścić nie chciały. Ku mojemu przerażeniu odchodziły od rantów po mega perswazji. Dla fun'u opony zabierały ze sobą taśmę. Spowodowało to pierwsze spowolnienie - centymetr po centymetrze, odklejałem opony od rantów asekurując taśmę patyczkami po lodach. I jak już się udało i opony wylądowały w dołku obręczy, jak już miałem banana, że teraz będzie z górki, to... tak się zassały i skleiły StansoTrezadowym glutem, że nie szło ich ruszyć. W pewnym momencie miałem wizję, że będę je chlastał i ściągał po kawału - ot tak, żeby później miej focię jak @Sobek82 powyżej. Po licznych "achach" i "ochach" w końcu zeszły. Dzisiaj zakładanie Vittorii. No bajka. Ciach i ciach i zrobione. Airtank bezrobotny. Pompeczką dymane już przy ok 1,6bara zaczęły się wstrzeliwać. No bajunia. Jakbym miał więcej czasu, to bym powtórzył proces. Tak czy siak, nowe laczki na mokry sezon już mam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 3 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Przygotowanie na zimno/mokry czas... zmiana opon + błotniki... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 4 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 (edytowane) Miały być 4 godziny w lesie na MTB, ale po ostatnim wyścigu stery stoją w miejscu i kierownicę można ruszyć tylko siłą... Przymusowa zmiana planów i "przepakowanie" na szosę. Finalnie wyszła całkiem fajna jazda. Poznałem kilka nowych, fajnych dróg. A przed chwilą wymieniałem obudowę w Garminie 520 Plus, bo jakiś czas temu wypadł przycisk zasilania i chociaż kupiłem nowy model, to nie dawało mi to spokoju. Edytowane 4 Listopada 2023 przez TheJW 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 Dzisiaj próba wydolnościowa: precyzyjne wyznaczenie stref intensywności wysiłku wskazanie właściwych obciążeń treningowych i kierunku treningu konsultacja wyników ze specjalistą fizjologii wysiłku określenie VO2 max. określenie VE max. prędkość/moc progowa (próg przemian tlenowych i przemian beztlenowych) HR na progu tlenowym i progu beztlenowym prędkość/moc maksymalna, HR max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 (edytowane) Zamknąłem dziś sezon czarnym gravelem "szosowym" - udany trip w Góry Sowie. Teraz rower do mycia i na trenażer. Na służbie zostaje drugi gravel na szerszym kapciu (będzie czekał na słoneczne zimowe niedziele) i full - na mniej słoneczne i na wieczorną jazdę po lesie w dni powszednie Vmax wyszedł słabo, bo wiało w mordę. Bez kręcenia korbą prędkość na zjeździe z Przełęczy Jugowskiej mi spadała. No i trochę strach na mokrych liściach Edytowane 12 Listopada 2023 przez spidelli 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Kurcze, nieźle. Ja dziś tylko 33 km na mym MTB kryjąc się po lasach bo nieźle wiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 MTB było wczoraj, po ciemku, zapoznawczo i w deszczu Muszę włożyć z powrotem "zimowe" opony Vee Tire bo strach na Mezcalach na tych liściach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 29 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 (edytowane) A ja wczoraj właśnie założyłem zimowe, mocne koła (oczkowane obręcze Rigida Zac19, 36x DT Alpine) z oponami z kolcami (DIY) bo u mnie już zima i wygląda na to, że śnieg trochę poleży. Tuż przed północą odbyłem też jazdę po tym świeżym puchu i było super. Trochę po łąkach, trochę przez miasto, przedmieścia i trochę po lesie. Lekki mróz (-4 st.C), ale subiektywnie ciepło, bo suche powietrze i bez wiatru. Wyszło 20 km w 1h20min, ale śniegu już miejscami kilkanaście centymetrów, więc opory jazdy spore. Edytowane 29 Listopada 2023 przez marvelo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 1 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2023 Trochę kręcenia na rowerze ale potem u najmłodszego odtłuszczanie tylnego hamulca, czyszczenie i smarowanie napędu. U mnie tylko czyszczenie i smarowanie napędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 15 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2023 Dzisiaj pierwszy raz od operacji zabrałem się porządnie za tematy rowerowe. - Umyłem szosę. W mieszkaniu - pod prysznicem. Potem wyczyściłem napęd, wyszejkowałem łańcuch i nasmarowałem na czysto woskiem przygotowując pod trenażer. - Dzwoniłem do sklepu w sprawie zakupu szosy dla kobity. (ufff....alem się narobił...😰) - Wyciągnąłem z kąta trenażer, odkurzyłem go i zrobiłem serwis - okazało się, że chociaż używany wyłącznie w mieszkaniu, to po zdjęciu bębenka było wewnątrz pełno rdzawego nalotu. Jak już miałem zdjętą kasetę, to i ją na błysk wymyłem. - Wyciągnąłem wiatrak używany z trenażerem, podokręcałem poluzowane śruby i porządnie go wyczyściłem. - Wprowadziłem zmiany w ustawieniach szosy zgodnie z sugestiami chłopaków z wątku, w którym prosiłem o pomoc w tym temacie. - No i w końcu, pierwszy raz od 26 listopada, wsiadłem na rower. Niestety to tylko trenażer, ale lepsze to, niż nic. Teraz nadrabiam zaległości na Forum. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 16 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 Ja kilka dni temu myłem mojego commutera, niby-grawela pod prysznicem w mieszkaniu i później sam na siebie bluzgałem, że byłem tak leniwy, że nie chciało mi sie podjechać dosłownie 400 m do myjni bo rower był cały zasyfiony w błocie po ostatnich tygodniach najpierw jazdy w śniegu i błocie pośniegowym a później jak już śnieg stopnial, w całym tym mokrym syfie, który zalega na ulicach i ścieżkach rowerowych. Zaoszczędziłem 1 EUR na myjnię ale musiałem sprzątać pół łazienki z błota i jeszcze tym błotem zapchał mi sie odpływ i musiałem jakimś Kretem zalewać, żeby wyżarło 😬 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 16 Grudnia 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 Roweru nigdy nie myłem - wystarczy, że wchodziłem w usyfionym ubraniu do wanny, i woda nie chciała spływać, więc jakbym próbował myć rower, to bym pewnie pół mieszkania zalał Dzisiaj miał być asfaltowy przejazd antyubrudzeniowy, ale jakoś spontanicznie znalazłem się w lesie, tyle że pora niezbyt wczesna, więc zmrok mnie gonił, a ja z dwoma lampkami od dawna nie ładowanymi, czyli z migającymi kontrolkami, w terenie z grubsza tylko znanym, bez nawigacji (ze 2 x sprawdzałem na smartfonie gdzie faktycznie jestem, bo teren miejscami pagórkowaty, zakrętów we wszystkie kierunki nie zliczę...) - w sumie jakiś element zaskoczenia, kiedy z pozycji mniej więcej potwierdzonej, znalazłem się potem trochę gdzie indziej 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
forscher Napisano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Co dziś zrobiłem rowerowego? A nic wielkiego... Kupiłem kolejny rower Giant TCR Advanced Pro Disc 1 AR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mulek1985 Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 (edytowane) W poniedziałek odebrałem Trekusia po serwisie amortyzatora, przy okazji wymienione stery na FSA. Ponadto założone nowe błotniki (na czas zimy założyłem jeszcze dodatkowo tylny błotnik SKS X-Blade w kolorze niebieskim - mokry tyłek w czasie jazdy w deszczu to nic przyjemnego niestety 😉). Edytowane 20 Grudnia 2023 przez mulek1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 @mulek1985 to się narobiłeś... szacun! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Ja dzisiaj wszystko podwójnie. Zachęcony możliwościami - umyłem pod prysznicem drugi rower. Z fullem 29" nie było tak łatwo jak z szosą, ale dałem radę. Ubrałem dwie choinki - warsztatową i domową. Chociaż "ubrałem" i "choinki" trochę średnio pasuje. I jeszcze trening machnąłem, dwie traski na Rouvy: płaskie 54km w Holandii i niecałe 5 "rozjazdu" w Yokohamie. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 @TheJW Totalna zeje....za. Będę naśladowcą ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Mówisz o myciu roweru pod prysznicem, jeździe na Rouvy, czy o choince? 😜 Jeśli o choince z roweru, to te Micro LEDy są w KIKu za 25zł (teraz nawet mają na ozdoby 30% rabatu z kartą, więc 17,50zł) - 990cm długości, wystarcza na opierdzielenie roweru w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi