Sansei6 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Dokładnie mam tak samo, wolę pancerną wytrzymałość kosztem wagi i zastanawiania się czy mi coś padnie w podróży czy nie. Od kilku lat dzięki tym oponom nie wożę już pompki. A na początku dość blisko domu katowałem je po wszystkim ci znalazłem, szkło ostre kamienie, leśne dróżki z możliwym kolcami, nic ich nie ruszało. To teraz jeżdżę na spokojnie. Możliwe, że to ja je polecałem, bo chwalę je wszędzie 😜 Nie gonię za lekkością i szybkością tylko wytrzymałością i to jest dla mnie priorytetem. Nie startuje już w wyścigach, chcę spokojnie i bezpiecznie zawsze dotrzeć do celu 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Dobra dobra już se tak nie słodźta 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 z kolegą, którego Sobek zna po mlecznej gumie, zostaliśmy otoczeni przez lamy… ale to koło Katowic, bliżej Sobka betonowe głowice latają, ale mniej gryzą od komarów i meszek. A zaczął się już czas wzmożonego apetytu krwiopijców… Ale nawet z Maratonem daleko od domu trzeba mieć dętkę w kieszeni, nie mają siatki kewlarowej i szpica ze szkła albo plastyku z reflektorów potrafi pionowo przejść przez całą niebieską wkładkę, szczególnie przy wysokim ciśnieniu . Boczna powierzchnia opony też może być przecięta, w dość nowej oponie się zdarzyło.. Ale to kwestia pecha i czasu, miejsca używania. I też psychologicznie w rowerze użytkowym fajnie mieć Maratony. Szkło pijackie pod mostami i pod kamienicą na Armii Ludowej ( trasa Łazienkowska) było zawsze….. praca-dom, w dni jesienno, zimowe nie widać po czym się jedzie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Dotarłem Pozdrow'er 😘 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) Brawo brawo! a zapłaciłeś : Opłaty. 1) Opłata skarbowa 10 zł – 2) Opłata ewidencyjna 0,50 zł – czy będziesz musiał jechać jeszcze raz ? Panie Fantosobasie rozpoznałem Pana ! Edytowane 6 Czerwca 2023 przez itr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 😉😘 Taki paradoks że po odbiór pojechałem rowerem 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Myślałem, że po kartę rowerową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 6 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 W piątek pykło 2 k w tym roku, a po sobotniej jeździe lekko bolało mnie przedramię, nogi nic W niedzielę odpuściłem - nie było sensu się zmuszać, zresztą raczej na siłę nie jeżdżę, no może mam jakiś tam program przejażdżkowy, ale nic za wszelką cenę. Teraz się czaję na długi łikend, bo w robo łaskawie dali piątek wolny - niby pogoda ma być nie halo, ale z cukru nie jestem, poza tym trzeba się zmobilizować do jak najwcześniejszego wyjazdu, bo rano raczej burz nie będzie W sumie deszcz jest potrzebny, bo jest bardzo sucho/pyliście - po kilku km rower był zakurzony bardziej niż czasami po kilkudziesięciu... PS nie rozumiem niektórych kolegów (nie zdradzę personaliów, ale podpowiem, że zielony Trek 😜) - mieć MTB, i w dobrych warunkach objeżdżać duży las dookoła, zamiast jeździć po nim , no nie czaję, wiem że można wszystkim wszędzie, ale tego chyba nie zrozumiem... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Ja dzisiaj po robocie planowałem jakieś szybkie 50 km zrobić, no i zrobiłem ale szybkie nie było. Najpierw trafiłem na skansen - brama otwarta, nikogo nie ma więc jadę. Objechałem cały dookoła i cieszyłem się, że jestem na rowerze no obszar naprawdę ogromny. Jak już wracałem w kierunku bramy to podchodzi do mnie gość i pyta co ja tu robię, to ja mu, że oglądam sobie a on czy bilet mam, to ja na to jaki bilet, brama otwarta, żadnych informacji, że nie można wjechać to wjechałem. To on żeby z roweru zejść bo tu nie można jeździć i że mnie do kasy zaprowadzi żebym bilet kupił. A ja na to, że żadnych znaków nie ma, że rowerem nie można i że żadnego biletu nie kupię bo jakbym wiedział, że trzeba płacić to bym tu nie wjechał bo nie ma nic interesującego. Poszedłem z nim do bramy z buta żeby już afery nie kręcić ale przy bramie wsiadłem na rowe, powiedziałem "Auf Wiedersehen" i pojechałem - 100 m dalej faktycznie było oznakowane główne wejście i kasy 😁 Ale Niemiec chyba jakiś urok rzucił bo jakieś 15 km dalej przejeżdżałem przez las gdzie droga jakimś gruzem była wysypana, w lesie cień, nie zdjąłem okularów więc nie za bardzo widziałem co jest na ziemi i tylko poczułem jak w coś porządnie przygrzmociłem, chyba jakiś kątownik leżał - oczywiście snake, na szczęście tylko w tylnym kole. Niby wszystko miałem, i łatki, i łyżki do opon, ale zapomniałem że Triban w tylnym kole ma oś z nakrętkami - a do domu 20 km a ja w środku lasu. Po jakimś kilometrze pchania trafiłem na jakąś cywilizację - 2 domy na skraju lasu, przed jednym samochody więc pukam. Otwiera starszy Pan, pytam czy mówi po angielsku bo mój niemiecki cienki bardzo a on, że nie, więc mówię mu "majne farad kaput" i pokazuje mu łatki i nakrętki że nie mam klucza. Gość bezproblemowo dał mi klucze, miskę wody nawet przyniósł żeby znaleźć gdzie dziura - zrehabilitował się za tamtego wrednego ze skansenu 😁 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mulek1985 Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Ja to jednak poj...ny jestem 🤪 Pojechałem prawie 30 km z Poznania do Buku tylko po to, żeby przez ok. 5-10 minut posiedzieć na ławeczce na rynku. 😜 A na serio, to po prostu coraz częściej robię po 50-60 km za jednym razem. Skutek jest taki, że od 23 marca zrobiłem już 1800 km. 😁 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Enduro Trails Bielsko-Biała. Super. Rockendrolla, Cygan, Twister, Sahaira i Gondola. Wszyscy zadowoleni. Spotkałem na Koziej kolegę, który jakieś 30 lat temu pożyczył mi na weekend fulla - wtedy to coś jak rower atomowy, też nadal jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Za mlecyk 57c G-one Pozdrow'er 😘 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Wczoraj poszła 100-ka, ale po 70 zaczęło mnie odcinać, chociaż dobrze jadłem i piłem. Wciąż męczy mnie katar, nie jestem w 100% zdrowy. No cóż, wkrótce powinno przejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 @teotymlatasz na tej korbie z zębatką 32t? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 (edytowane) @Sobek82 Tak, ale mam tak słabe nogi, że brakuje mi najwyżej na zjazdach, których za wiele nie mam. Średnia z wczorajszego przejazdu to 18,2 km/h, czyli prędkość plebejska, jak ktoś określił 😅 Gdy jestem w pełni zdrowy, to średnie mam w okolicach 20 km/h +/- 0,5 km/h. Raczej minus, niż plus. Edytowane 9 Czerwca 2023 przez teotym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 @teotymnie kcem się tutej wy mądżadź ale jak widzę twojego rock rajdera i twoje przebiegi, oraz to że jeździsz po wawie krojąc setki kaemów, pierwsze co bym zmienił. Koła 28" z oponką 47c, wejdą bez problemu. Sztywny widelec alu z AC 470mm. Korba z blatem 36t, jak popieścisz to się zmieścisz. To byłby wtedy przecinak, nie przycinek😉 Pozdrow'er😘 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 @Sobek82 Prędzej kupię nowy rower 😉 W obecnym muszę zajeździć opony, kasetę, ewentualnie jeszcze widelec - wtedy pomyślę o zmianie, bo będę miał pretekst. Póki co sprawuje się dobrze, a że jest ciężej, niż na lekkim, pochylonym, bez sakw itd. - no trudno, przecież m.in. po to jeżdżę, żeby się zmęczyć 😅 Poza tym grube opony, przy ciśnieniu 2,5 atm, całkiem przyjemnie amortyzują i nieźle radzą sobie z piachem. Co zyskam na asfalcie, to stracę na gorszych drogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Fajne podejście, zajechać opony, napęd, żeby wymienić rower na podobny, nie wspominam o uginaczu bo on jest zajechany od nowości 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Ja też już jestem zajechany, więc nie będę się pakował w drogi sprzęt, bo natury nie oszukam 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Czerwca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 No i chyba ja też się zajechałem - nie no, może nie jest tak źle, ale coś mi dzisiaj strzeliło w kolanie, i to przed jazdą Także czuję, że pojeździłem... Chyba jakieś zmęczenie materiału, a może już pesel Dziwne, bo żadnego dynamicznego przeciążenia nie było, po prostu nagle zabolało, potem rozruszałem i na rower (44 km w 2 g. po lesie) - podczas jazdy OK, ale po już niekoniecznie (zwłaszcza jak siedzę, to kolano boli, i lepiej nie kucać). Urazów sobie nie przypominam, bo przydzwonienia w kaloryfer z miesiąc temu nie liczę (chyba, że to bomba z opóźnionym zapłonem). Siłowo raczej nie jeżdżę (wiadomo, że czasem się coś przepchnie) - średnie obroty 80 -85 Także tego... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Mi ostatnio coś przeskoczyło w kolanie jak dokręciłem, żeby zdążyć na zielonym 🤣 Ale dzisiaj nie czuję, więc albo jest OK, albo martwica kolana 😅 Jeździć, obserwować 😆 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Po za ucieczką przed burzą po pracy, to późniejszym popołudniem trochę zakupów w rowerowym dla młodego. Potem przejażdżka po zakupy inne, a wieczorkiem trochę czyszczenia u młodego łańcucha i smarowanie, wymiana nóżki, montaż nowego oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Burza??? Oj, przygarnął bym jakąś bardzo. Dzisiaj szybki prysznic skociszcza po ostatnich piacho-szutrach, wymiana bateri w speed-czujniku i wizyta mobilnego serwisu. Majster siłą brzu...bicka uszczuplił mi napęd o kilka gramów. Może wrzuci fotę..., hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Na szczęście największe opady byłem akurat w pracy, na balkonie potem widziałem jak mi kwiaty podtopiła. Teraz będą się przetaczać burze przez różne rejony Polski, może i do Ciebie dotrą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Byłem u tego jegomościa @CoolBreezeOnew innej sprawie, wystarczyła chwila, dotyk, przeszywający wzrok, zakręcenie korbą i musiałem działać, to było silniejsze ode mnie, zawsze mam przy sobie m17 crankbrothers'a to łańcuch się skrócił. W serwisie założyli prawdopodobnie całej długości łańcuch bez skracania. To ja we własnej osobie 😀 Pozdrow'er 😘 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi