Sobek82 Napisano 19 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Chciołek coś zrobić i żem zrobił, ryszta na ZFOR Pozdrow'er 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Popsułem klamkę BR-M7100. Oczywiście na własne życzenie. Sprawdzając nowy stojak zauważyłem, że po wymianie tarcz, klocków i odpowietrzeniu ociera tarcza. Postanowiłem wyregulować. Nie bardzo się dało, wsadziłem blaszkę do regulacji. Potem kombinowałem dalej i na koniec zapomniałem o blaszce, za mocno wcisnąłem klamkę. Olej poszedł w miejscu oznaczonym strzałką. Wygląda na to, że poszło na dobre, bo ciśnienie spadło do zera. Próba uzupełnienia oleju w układzie nic nie zmienia. Olej się wylewa przy naciśnięciu klamki. To co pękło nie jest sprzedawane jako część zamienna (jak dobrze pamiętam). Jednym słowem będą zakupy 😏 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Membrana pękła. Wyjmij ją i zobacz jak wygląda. Podrzuć zdjęcie lub porównaj w sieci - jeśli jest taka sama jak w M8000 to może Cię poratuję. A jak nie, to uratuje Cię uszkodzona klamka za grosze z OLX czy allegro. Edytowane 21 Lutego 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 @TheJW a jak to wyjąć? Szukałem filmiku ale nie trafiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 @TheJW to jest ten element https://a.aliexpress.com/_EvHTYWV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 1 godzinę temu, Eathan napisał: Popsułem klamkę BR-M7100 Nie popsułeś. Po prostu masz plan na opuszenie "wątpliwej" grupy SLX i wskoczyć w prawilne XT Poniżej masz rozpiskę co i jak: https://si.shimano.com/pl/ev/BL-M7100-4595 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 @CoolBreezeOne czyli to jest ten element 8-9. To jest montowane na wcisk? Na żadnym filmie nie znalazłem jak to wyjąć. Wszyscy jadą tylko klamkę i tłoczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Jak miałeś angielski w szkole, to dasz radę : https://mtbengineer.blogspot.com/2021/07/fixing-shimano-master-cylinder-end-cap.html Edyta +1 (toszku podobne): https://www.mtbr.com/threads/2011-xtr-m985-brakes-leaking.750869/page-2#post-15084949 A ja dzisiaj dostałem info od mojego Foxowego serwisanta, że mam tłumik do reanimacji. Ehhh. Dostał zielone światło. Edytowane 21 Lutego 2023 przez CoolBreezeOne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 dzięki @CoolBreezeOne. Co do foxa ostatnio mnie to szarpnęło. Współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 O tutaj jest film i część https://www.amazon.com/EXNAVI-levers-Diaphragm-Components-Shimano/dp/B0B9K8W2MN czyli to uniwersalne dla slx,xt, xtr. Cena tego elementu to 50% ceny nowej klamki 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 🙃Ale badziew, że nie można było tego zrobić w formie nakrętki na torx. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 @Sobek82 masz rację. Nakrętka i potem wymienny element. Przecież ta membrana to jakiś groszowy koszty. A cena to 80-90 na Ali. Shimano wcale nie sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Wpisałem frazę ''zalałem hamulce hydrauliczne ludwikiem" ale niczego nie znalazłem Stare tego nie miały, tą zaznaczoną śrubkę można gdzieś dostać, widzę też że jest mniejsza niż w xt. Pozdrow'er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 @Eathan to dokładnie ten element z linku do AliExpress. Jeśli chodzi o de/montaż - na schemacie od @CoolBreezeOne jest to część oznaczona numerem 8. Musisz wykręcić (nie zawsze trzeba do końca, to działa na zasadzie śrubki trzymającej linkę w blokadzie widelca) śrubkę blokującą (nr 10), a następnie podważyć i wyjąć zaślepkę (nr 9). Potem możesz już wyjąć membranę z wnętrza klamki. Nie pamiętam, czy trzeba wykręcać śrubę do odpowietrzania, więc na wszelki wypadek to zrób przed montażem nowej. Interesująca Cię część to Y1XK9801T. Jeśli jest taka sama jak w M8000, to możemy się dogadać, bo mam klamkę z ułamaną obejmą przeznaczoną na części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 @TheJW dzięki za potwierdzenie. Zacznę od tego patentu opisanego pod linkami od @CoolBreezeOne. Mowa o kleju cianoakrylowym. Jak to nie zadziała to się zgłoszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Szybką pentelkę ale zanim wyjechałem, złamałem przeszczepem, wsiadając assaver.🙃 Pozdrow'er 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 @TheJW i @CoolBreezeOne dla wprawy rozebrałem starą klamkę M8000, która również cierpiała na tę samą przypadłość co obecna. Tyle, że wtedy poszło przy resecie klocków. Demontaż tego kondonika to banalna sprawa. Aż dziw bierze, że Shimano nie sprzedaję tego jako części zamiennej. Rozebranie reszty to też prosty temat. Przy okazji ciekawy pomysł na biznes => https://pl.aliexpress.com/item/1005004644676654.html Gość kupuje nowe klamki, rozbiera na części. Wiadomo już skąd są takie ceny Same prowadniczki do klamki + kondonik to więcej niż cena klamki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 23 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2023 Powoli wchodzę w tryb remontowo-budowalany (na zewnątrz), więc czasu dla roweru tak jakby mniej. Plizzz, niech będzie jeszcze zima. Po robotach, na koniec dnia, odebrałem foxiaka z serwisu. Poza standardowym serwisem doszła reanimacja tłumika. Sprawdzone "na sucho" - działa. Jutro zamknę się w warsztacie i zainstaluje do ramy. Przy okazji powalczę z przednią przerzutką. Znowu mi psikusa robiła na ostatniej jeździe. Niby działała, ale jak przyszło co do czego, to nie zrzucała. Trzeba było ją butem lekko szturchnąć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Zepsułem zębatkę Narrow Wide do korby Shimano M7000. Z nudów obrałem ten czarny plastik okalający zębatkę bo chciałem zobaczyć co ma pod spodem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 W którym miejscu, gdzie jest zepsucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Zepsucie tej zębatki jest w takim sensie że został obrany plastik otaczający zębatkę, a sama zębatka była i jest dobra bo nadal zamierzam na takiej oskubanej jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Uff to nie zepsułeś a odelżyłeś. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Sto razy lepiej wygląda niż oryginał. Dużo roboty z taki skubaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 Pewnie mały śrubokręt płaski, trochę wiary we własne możliwości i gotowe.😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 25 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) No właśnie mały śrubokręt to za mało. Zębatkę na stalowym wysięgniku wsadziłem na chwlę do kotła energetycznego i w kilkuset stopniach opaliłem ten plastik, pozostałe zwęglone resztki oskrobałem nożem. A tak wygląda po zamontowaniu na korbie SLX 7000. Edytowane 25 Lutego 2023 przez leejoonidas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi