Cross90 Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Montowałem przedni błotnik, musiałem wcześniej kupić adapter bo nie było możliwości montażu do mojego roweru. Założyłem wszystkie torby na rower, uchwyt do garmina i uchwyty do bidonów. Rower jest gotowy na sezon🙂 Tak prezentuje się moj stary-nowy rower wyprawowy🙃 po kilku zmianach: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Wysoko wyszedł ten przedni błotnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cross90 Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 (edytowane) @Sansei6 zgadza się, ale próbując go montować na podkowie widelca leżał na oponie, ale generalnie dobrze zrobione te raptory są. Sztwyny plastik, poprzednio miałem jakieś z alieexpress i dużo gorszy materiał był, a zmieniłem je tylko dlatego bo tylni nie nadawał sie do montażu pod bagażnikiem. Edytowane 1 Lutego 2023 przez Cross90 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Tak jak obiecałem koledze @Eathan zajrzałem do łożysk ekstrahowanych ostatnio z Nindzi (Takino 24377RS) . Tak wyglądają po trzech latach kręcenia bez zaglądania do środka. Pewnie za jakiś czas trafią na stół operacyjny. Chwilowo relaksują się w pudełku. Widok od strony kulek (czerwona zaślepka): Widok z drugiej strony (czarna zaślepka): 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 1 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2023 Dzięki, u mnie po sezonie dużo słabiej było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Kwadratura koła, czyli spięcie korby na kwadrat z suportem w mufę suportu ramy i nawinięcie ze spięciem łańcucha. Pozdrow'er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Dzisiaj przez 20km po lasach i polach - wywiało mnie, zmoczyło i obił mnie grad. Ja tej pogody nie rozumiem. Swoją drogą - to sam nie wiem jak się ubierać, jak taka pogoda będzie jak w zapowiedziach: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 (edytowane) Na cebulkę by móc dostosowywać się do sytuacji, rozsunąć suwak, albo nawet coś może zdjąć. No i dostosowywać tempo jazdy do warunków, nie ma sensu kopać się z wiatrem A ja właśnie trochę oczyściłem napęd w rowerze najmłodszego, zeskrobałem wierzchnią warstwę błota i rdzy, dałem odrdzewiacza, jak przez noc odparuje jutro dokończę i nasmaruje. Oczyściłem i psiknąłem też lagi przedniego amortyzatora PTF em czy jakoś tak Edytowane 3 Lutego 2023 przez Sansei6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Dziś popatrzyłem pomyslelem, że śmignę troszke kilometrów. Jednak się nie udało. To rzutem na taśmę złożyłem zamówienie na kilka części rowerowych 😀 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 13 godzin temu, Sansei6 napisał: Na cebulkę by móc dostosowywać się do sytuacji, rozsunąć suwak, albo nawet coś może zdjąć Ja proponuję odwrotnie. Jechać tak, żeby było ciepło (ale nie za ciepło) i włożyć coś, jak się zrobi chłodniej, np. na zjeździe, na wymuszonym postoju itp. Rozpinanie i ściąganie u mnie się nie sprawdza, bo zdążę się upocić a to jest właśnie najgorsze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Nie no na to trzeba reagować wcześniej, zanim się człowiek spoci. Spocenie o tej porze roku to nic dobrego. Jeszcze zależy jak kto jeździ, ja raczej rekreacyjnie i mikrokrajoznawczo, a niektórzy prawie ciągle się ścigają to co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Ja też mikrokrajoznawczo ale mam pagórki to łatwo się spocić pod i zmarznąć z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Spokojnie panowie - znam "zasady" ubierania się na rower Bardziej mnie zastanawia pogoda gdzie w nocy -6 a w dzień +6. Jeśli będzie "suche" powietrze to raczej będę ubierał się na "przejściowo" i lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Ogólnikowo dla Warszawy, u mnie na zachodzie podają mniejsze mrozy nocą. Więc luty zapowiada się przejrzyście za jedwab iście. Z pozdrower'ami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) W którymś temacie sugerowałem, że @Sobek82 nie jest Polakiem, bo dobrze komuś życzył. No i się wydało: jest Niemcem. Edytowane 4 Lutego 2023 przez ChuChu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 Aktualnie przebywam w tym budynku 😉, mieszkam nieopodal. https://maps.app.goo.gl/fyWv4B9EtbzDnKR78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 4 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2023 (edytowane) 8 godzin temu, ChuChu napisał: W którymś temacie sugerowałem, że @Sobek82 nie jest Polakiem, bo dobrze komuś życzył. No i się wydało: jest Niemcem. Tak się składa, że na północnym zachodzie naszego pięknego kraju polskie prognozy pogody się zupełnie nie sprawdzają i bardziej wiarygodne i oddające rzeczywiste warunki są te niemieckie 😁 A ja dzisiaj wybrałem się mtb aby się umęczyć w lesie na pagórkach (po niemieckiej stronie granicy nota bene) i wpadł mi jakiś patyk w tylne koło na zjeździe i wyrwał przewód tylnego hamulca z mocowań na tylnym trójkącie - na szczęście miałem kilka trytytek w podsiodłówce i ogarnąłem temat tak, żeby wrócić do domu Edytowane 4 Lutego 2023 przez Greg1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) Moja żona miała podobną przygodę, co prawda prowadziliśmy rowery w lesie (dzięki mojemu planowaniu trasy trafiliśmy w sam środek czarnej d...) ale scenariusz ten sam - patyk i przewód wyrwany z mocowania. A to był początek 9-dniowej wyprawy nad morze z naszych prawie-gór. Na szczęście zapasowa trytka załatwiła temat. Ale zawsze wspominam o tej przygodzie w dyskusji o hamulcach hydraulicznych w sakwiarstwie Żeby było bardziej na temat, to wczoraj zmieniłem łańcuch w gravelu szosowo - trenażerowym, w drugim, który śpi snem zimowym łańcuch i trybiki przeczyściłem i zaoliwiłem. Przy okazji sprawdziłem, jak ma się koło z Gestalta z oponką 32 w Cortinie (dobrze) i w drugą stronę - 40 w Gestalcie (źle, nie mieści się, wygląda na to, że 35 to max, zgodnie z opisem producenta; w nowych Gestaltach ponoć miejsca jest na 40): W smoczycy musiałem poobcinać odłażące fragmenty folii - zawsze kupuję folię do oklejania karoserii samochodowych, tym razem wybrałem cieńszą na reflektory. Niestety, nie posłużyło jej wystawianie na zimno i mycie wodą, bo zaczęła odłazić, szczególnie w miejscach gięcia. Wyczyściłem też i przesmarowałem napęd w smoczycy oraz założyłem nowe błotniki - na przód i pod siodło SKSy, a ten B-Twin z przodu, z widelca, przewędrował na tylny trójkąt, co by rura podsiodłowa nie wyglądała na osraną. Edytowane 5 Lutego 2023 przez spidelli 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) Cytat założyłem nowe błotniki - na przód i pod siodło SKSy, a ten B-Twin z przodu, z widelca, przewędrował na tylny trójkąt, co by rura podsiodłowa nie wyglądała na osraną. Naiwniaku, błoto jest starsze od człowieka o jakieś 4 miliardy lat, miało dość czasu, by się dostosować i przetrwać... Z takimi błotnikami nerka to słaby pomysł... Oczywiście herbata z termosa chrzęściła w zębach. Minerały są bardzo ważne dla zdrowia... Edytowane 5 Lutego 2023 przez spidelli 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Ależ mi się dzisiaj fajnie jechało. Nowe tereny, że też wcześniej w tym kierunku nie jeździłem, kilka stopni na minusie, drogi w lasach fajnie zmrożone... można było gnać. Gorzej przy powrocie. Z lasu trzeba było wyjechać na pola, a tam już słonko zrobiło dobrze błotnym szuterkom. Na mieście dzida na myjkę, pucu pucu i zdziwko pod garażem kiedy chciałem dopieścić tarcze hamulcowe. Frontowe koło do góry i... psssssssssssssss. Uszczerbił się był jakiemuś rekinkowi ząbeczek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Ten 🦈 miał ksywkę 🌷 z Harnasia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 5 Lutego 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Co robiłem ? Ano lekko wyglebiłem - zbędne omijanie roślinnego kota a'la kczaczorowe bazie czy cuś, zakończone uślizgiem przodu w koleince z trawką, a potem zaskoczenie, że noga pod kolanem boli, ale chyba rozjeździłem Trochę to dziwne, bo przeważnie jest na odwrót, i zaczyna boleć z opóźnieniem... Grunt, że po częściowo spartolonym serwisie poprawiłem ustawienie klamek i manetek, bo inaczej rama miałaby raczej niewyjściowe kuku (brak blokady sterów, więc kiera obróciła się o 180 stopni)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 5 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2023 Nieźle się jeździło dziś, mrozek lekki, trochę lodu, nawet przebłyski słońca, bez wiatru i trochę z młodymi się udało pokręcić, krótko, może za krótko ale bywa, dobrze nawet i trochę ponad dyszką krętnąć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 Miało być szybko i przyjemnie bez rozkręcania, szybka podmianka, jeszcze po cięciu nacisnąłem dźwignię żeby sprawdzić czy może tylko osłona poszła, dostałem dot'em w twarz 😉 Pozdrow'er Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provayder Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Plan był na min. 50km szosy ale zawiódł sprzęt i trzeba było trasę skracać. Pierwszy raz mi się takie coś przydarzyło, a generalnie jeżdżę cały rok. Dzisiejsze -3'C nie było więc jakimś wielkim wyzwaniem. Na starcie Garmin pokazał 35% baterii, co powinno spokojnie starczyć na 2 godziny jazdy. Po ok. 25min licznik się wyłączył. 2 czy 3 razy takie coś już się wydarzyło ale licznik od razu się włączył (zrobił się restart). Tym razem jednak nie. Uruchomiłem go ręcznie i przy starcie pokazało się 27% baterii, a jak już się system załadował to dostałem komunikat o niskim poziomie baterii (9%) i możliwości przejście w tryb oszczędzania energii. Stwierdziłem, że skracam trasę i jadę dalej na normalnym ekranie. Pół godziny później (55min jazdy) zatrzymałem się na chwilę i jak sprawdziłem, to Garmin pokazywał 0% baterii ale nadal działał. Stwierdziłem, że coś mu się porąbało z odczytem baterii i skoro działa to realnie jest ok. 20%. Po kolejnych 35min Garmin wyłączył się po raz drugi i już nie dało się go uruchomić, mimo, że jak pokazywał się ekran startowy to poziom baterii był 20%. Przy jednej z prób pokazał się ekran z pustą baterią. Generalnie się poddałem, odpaliłem zegarek i resztę trasy pokonałem na zegarku. Oczywiście w domu licznik się uruchomił bez problemu i pokazał 20% baterii. Mam nadzieję, że to był tylko pojedynczy incydent związany z może i niskim stanem baterii i niską temperaturą powietrza, bo właśnie wczoraj skończyła się gwarancja na licznik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi