amatorspokoju Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 No tak ... ale 50m od przejścia i koło stojącego autobusu musisz spodziewać sie pieszych. Elementarz. Masz szczęście, że jej nie potrąciłeś bo wina by była twoja jak byk. W aucie siedzisz niżej i zawsze patrzysz pod podwozie czy nie ma nóg - w rowerze wyżej więc ta technika nie działa. Jeśli dobrze rozumiem, dziewczę wyszło z autobusu i chciało przejść w niedozwolonym miejscu, wybiegając zza autobusu tak, że w ogóle jej nie było widać. Mam takie sytuacje niemal codziennie w swojej okolicy - cwaniaki wysiadają z autobusu i przebiegają przez dość ruchliwą ulicę wyskakując zza autobusu na samochody, mimo że jakieś 30 metrów dalej jest legalne przejście. Czasem ustawia się tam patrol policji, który tylko czeka na cwaniaków i jak tylko oni sobie przebiegną, od razu dostają mandaciki. Tak więc podejrzewam, że winy raczej nie byłoby po stronie kolegi Sansei6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 (edytowane) Amatorspokoju dobrze rozumiesz to tego typu sytuacja. I pierwszy raz to widziałem, a raczej miałem ta sytuację, jeżdżę tą trasą 10 lat, wszyscy idą do przejścia, nic jej nie dawało takie skrócenie. Po drugiej stronie tylko płot, nie ma sklepu, szkoły nic. Ale smartfon odebrał rozum Edytowane 28 Października 2017 przez Sansei6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Możecie być pewni, że na terenie zabudowanym, koło przejścia i przystanku w razie wypadku dostalibyście zarzut niezachowania ostrożności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Smartfony to zakała dzisiejszych czasów. Ostatnio gość na Veturilo wpakował by mi się pod koła bo jadąc na rowerze ważniejsze było gapienie się w telefon niż zachowanie ostrożności na ścieżce rowerowej. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 28 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Powinien być zakaz używania smartfona podczas jazdy - tak jak jest zakaz podczas jazdy samochodem, co ma uzasadnienie w tym, że jedną ręką w pewnych sytuacjach nie opanujemy pojazdu i stworzymy zagrożenie dla innych i siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
next Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Pojechałem rowerem transportowym na plac po cebulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Powinien być zakaz używania smartfona podczas jazdy - tak jak jest zakaz podczas jazdy samochodem, co ma uzasadnienie w tym, że jedną ręką w pewnych sytuacjach nie opanujemy pojazdu i stworzymy zagrożenie dla innych i siebie.Ciekawe kto i jak by ten zakaz egzekwował. Teraz jest niby zakaz w samochodach i co to zmienia? Mnóstwo ludzi jeździ z telefonem przy uchu, na kolanach, na szybie. Ostatnio jedna by mnie rozjechała bo zamiast na drogę patrzyła w ekran, któregoś innego dnia widziałem gościa który oglądał film na telefonie prowadząc samochód. Czasem mam wrażenie że ludzie kompletnie zgłupieli od telefonów. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 28 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Niby zakaz to jedno, a jego przestrzeganie i egzekwowanie to już trochę inna para kaloszy, ale skoro niektórzy kierowcy dostają za to mandat, to niesforni rowerzyści też powinni, a wprowadzenie zakazu mogłoby niektórych oduczyć tego złego nawyku ( właściwie to bardziej uzależnienie i gdyby mogli to robić przez sen, to pewnie by robili, bo jest to rodzaj psychozy - smartfonozy... ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Stravozy : D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 28 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Jak się ma Stravozę, to raczej nie ma czasu na patrzenie w ekran ( prędzej na szosie ), tylko trzeba zap..., a potem porównuje się wyniki : " Ooo, mam koma na DDR , ale ze mnie zuch "... Ci co się gapią w smartfony pewnie siedzą na " fejsie " - tzn. siedzą na rowerze, ale wydaje im się, że siedzą na " fejsie "... do momentu przydzwonienia w jakiś element miejskiej architektury lub inny obiekt poruszający się - normalnie co za ludzie, nie dają posiedzieć w spokoju na moim najukochańszym " fejsbuniu " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 W którą stronę skręca ta dyskusja? Ktoś tu me ewidentny stravowstręt, fejsbukowstręt....i może... to i dobrze.... Tylko co ma wspólnego z tematem? Bom ciekaw zwyczajnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Ano piszemy o codziennych przygodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 28 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Zaczęło się od tej dziewczyny, która wyszła zza autobusu ( wpatrzona w telefon ) pod koła @ Sansei6 i tak rozwinęło się to w bardziej " maniery na rowerze " ( jest taki temat ) i w sumie tam by to bardziej pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Skończyłem rower mamy Wymieniłem ten cholerny suport na wiankach ( i tak już wsadziłem wcześniej same kulki ) na zwykły kwadrat , w którym przynajmniej nie trzeba co pół roku luzu kasować Założyłem nowy łańcuch i skasowałem luz na sterach. Czasem opłaca się trzymać zdemontowane części , na przykład suport który trafił do tego roweru pochodził z demontażu z mojego ramblera gdy wymieniałem u siebie napęd Pasował bez żadnych przeróbek , także jedynym wydatkiem był łańcuch a rower jeździ znacznie lepiej , nic nie strzela ani nie hałasuje jak to miało miejsce wcześniej Za to kupa roboty z tym była , ale to swoją drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 28 Października 2017 Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Wymiana haka, jednak nie dało się naprostować i zmieniłem łańcuch na "zimowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Dziś niesamowita wlaka z wiatrem, normalnie mozan siebyło o niego opierac jak wiało z boku, a jak wmordewind, to prawie jakby się waliło w ścianę... do techo rano deszcz i to taki już prawie zmrożony...ale roboczy standard zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 No, dziś upał trochę zelżał, do tego powiało, myślałem, że mnie z mostu zwieje : D Ale po południu wyszło słońce i nawet fajnie sie jeździło. Szutry nad Wisłą puste : ) I tak prawie 40 km wpadło. Chyba trzeba pomysleć o długich spodniach na rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 30 Października 2017 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) Chyba sobie jaja robisz - w krótkich przy 4 stopniach ( na szczęście na plusie ) Prawie mnie namówiłeś na te szutry ( jeśli dobrze się domyślam, to będzie coś około 2,5 km ). Edytowane 30 Października 2017 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Mnie dziś rano zainspirował rowerzysta za oknem bo miałem chwilę zwątpienia czy wziąć rower czy samochód. Wziąłem rower i było koszmarnie. Jeszcze dodatkowo coś mnie wstrzymywało z tyłu, po powrocie do domu okazało się że tarcza hamulca obciera na maksa. Wyregulowałem ale dalej mam bicie na oponie więc trzeba będzie jeszcze to poprawić. Co do jeżdżenia przy 3 stopniach (tyle było rano) w krótkich gaciach, to szkoda mi kolan, łatwo przeziębić, trudno później wyleczyć. Razem dziś wpadło 20 ale przyjemności z tego nie miałem żadnej. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuczy Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 No, dziś upał trochę zelżał, do tego powiało, myślałem, że mnie z mostu zwieje : D Ale po południu wyszło słońce i nawet fajnie sie jeździło. Szutry nad Wisłą puste : ) I tak prawie 40 km wpadło. Chyba trzeba pomysleć o długich spodniach na rower. Hartowanie siebie- spoko sprawa. Ale co na to stawy? Kolan nie popsujesz od takiego wiania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Chyba Was wkg trochę wkręcił, jak z tym upałem co zelżał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrink Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Na otwartym terenie wiało jak diabli. Szkła w okularach prawie wgniotło do środka. W lesie pośmigałem po szutrówkach przeciwpożarowych. Piękne kolory w lesie, bo kilka razy słoneczko prześwietlało liście. Kilka potężnych świerków złamanych jak zapałki walało się w poprzek drogi. Przetestowałem rękawice z dalekiego wschodu. Rewelacja za kilkanaście złotych, nie tylko w stosunku do ceny. 42 km wyszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalr75 Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 @Sansei - może wkręcił się temat warty pochylenia, widziałem dziś gościa w krótkich gaciach i wciąż uważam że szkoda kolan. @Shrink - pokaż linka do tych rękawic. Wysłane z mojego LG-M320 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shrink Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 http://s.aliexpress.com/IRzeUFRb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 30 Października 2017 Udostępnij Napisano 30 Października 2017 (edytowane) Chyba sobie jaja robisz - w krótkich przy 4 stopniach ( na szczęście na plusie ) Dopiero zabrałem się za wyszukiwanie spodni, to trudniejsze niż dobranie błotników : / Na razie umówiłem się na oglądanie http://www.roweroweklimaty.pl/spodnie-endura-singletrack-ii-e8038 i http://www.sportset.pl/spodnie-luzne/1099-endura-spodnie-hummvee-.html. Chce takie, żeby zakładać je na bieliznę z pampersami zamiast letnich spodenek. To się może i przydadzą do czegoś innego niż tylko rower. Prawie mnie namówiłeś na te szutry ( jeśli dobrze się domyślam, to będzie coś około 2,5 km ). To zależy o których szutrach mówisz. Właściwie od Mostu Łazienkowskiego do Trasy Toruńskiej po wschodniej stronie jest non-stop szuter i super się jedzie. To około 7 km. A 2,5 km to (jak dla mnie) świetna, kreta ścieżka - singiel, właściwie dublet, bo dwa rowery się miną od Trasy Toruńskeij do Mostu Gdańskiego tuż przy Wiśle. A jak chcesz więcej szutrów to od Trasy Toruńskiej trochę kluczenia i masz 10km w jedna i 10 km w druga nad kanałem Zerańskim. Hartowanie siebie- spoko sprawa. Ale co na to stawy? Kolan nie popsujesz od takiego wiania? No przecież ja tą temperaturą nie zarządzam, słońce wyszło to sobie pojechałem. Szkoci i kobiety cały rok chodzą w spódniczkach i jakoś żyją : ) Nogi pracują więc jakoś najmniej marzną. Edytowane 30 Października 2017 przez wkg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi