Skocz do zawartości

[buty] Sidi Breeze Rain

Cona78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ktoś używa? Jakieś spostrzeżenia?

Jak trzymanie temperatury w porównaniu z letnimi butami?

Czy but jest od spodu wodoszczelny?

Czy szerokość buta jest taka jak w letnich modelach czy też odrobinę szersza tak jak w modelu Diablo Gore?

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Sam sobie odpowiem bo zaryzykowałem i kupiłem.

Są trochę cieplejsze niż myślałem, spodziewałem się prawie letnich butów z cholewką a to są całkiem porządne buty jesienno-zimowe. W zimę na śniegu używam Northwave Celcius i różnicę między nim a modelem Sidi oceniam na jakieś 5-7 stopni. Inaczej mówiąc w Breeze Rain odczucie temperatury będzie porównywalne z NW w warunkach 5-7 stopni chłodniejszych. W BR fajne jest to, że ocieplane wkładki są wymienne i można zamienić na zwykłe, które trochę mniej grzeją stopę od spodu. Jak na moje odczucia temperatury, BR to buty idealne na warunki 0-15C w zależności od użytej skarpety i wkładki. Przy ujemnych temperaturach jazda dłuższa niż 2 godziny kończy się przemarzniętymi palcami. w butach NW jeździłem do -5C nawet 4 godziny i spokojnie dawały radę.

Szerokość BR jest minimalnie większa w stosunku do letnich modeli Sidi i daje ciut miejsca na grubszą skarpetę. Wodoszczelność jak na razie rewelacyjna, od spodu woda wlewa się przez dziurę do mocowania bloków ale nie przedostaje się do wnętrza i nie ma kontaktu ze stopą. Język jest elastyczny, wodoszczelny i na stałe po bokach zszyty z butem więc nie ma możliwości wlania wody od góry, można zanurzyć stopę w kałuży.

Buta niestety nie ma w wersji Vernice, która lepiej sprawdza się w błocie bo nie pozwala tak łatwo się błotu przykleić. Druga wada to bardzo nietrwałe czubki butów, które nie są zabezpieczone gumą tak jak to jest w modelach Five XC czy Drako (Rubber Toe). Pierwsze wychłostanie przez krzaki czy nawet obracanie pedału czubkiem skutkuje śladami na skórze buta. Po dosłownie 2-3 jazdach już widać że buty są na czubkach przytarte i zdecydowałem się przykleić pasek taśmy izolacyjnej żeby zapobiec dalszemu zdzieraniu.

Ogólnie daję 4 na 5. Cena jak zwykle w przypadku Sidi wysoka, ale za to są piękne. Northwave przy nich to jak Sofixy czy Relaksy :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...