kartonick Napisano 21 Lutego 2015 Napisano 21 Lutego 2015 witam!posiadam krossika level a6 z 2013, chciałbym założyć na nim grubsze oponki ale nie do końca wiem jak się za to zabrać, poza średnicą koła nie ogarniam tych wszystkich wartości moja obręcz to WTB SpeedDisc i19 32H i siedzi w nim teraz rapid rob 2.1 chciałbym włożyć coś o grubości 2.4 lub nawet 2.5 rozumiem, że i19 to szerokość obręczy, jak dobrać oponę gdy na większości aukcji nei jest podane pod jaką obręcz sprzedawane są opony? i jeszcze jedno pewnie niezmiernie głupie pytanie ale.. czy w moją obręcz można włożyć oponę bezdętkową lub czy w oponę bezdętkową można mimo wszystko włożyć dętkę?
rodszyld69 Napisano 21 Lutego 2015 Napisano 21 Lutego 2015 chciałbym włożyć coś o grubości 2.4 lub nawet 2.5 A sprawdziłeś czy w tylne widełki zmieści się takiej szerokości opona
kartonick Napisano 21 Lutego 2015 Autor Napisano 21 Lutego 2015 włożyłem dla porównania oponę 2.4 ze starego roweru i wygląda to tak. wydaje się że jest jeszcze trochę zapasu
rodszyld69 Napisano 21 Lutego 2015 Napisano 21 Lutego 2015 rozumiem, że i19 to szerokość obręczy, jak dobrać oponę gdy na większości aukcji nei jest podane pod jaką obręcz sprzedawane są opony? http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ czy w moją obręcz można włożyć oponę bezdętkową
kartonick Napisano 21 Lutego 2015 Autor Napisano 21 Lutego 2015 to jedyna tabela która się zachowała czy w takim razie 19c oznacza to samo co i19 na mojej obręczy a tire section width to nie średnica opony a jej szerokość? i dzięki za te filmy, świetna sprawa i jak to się ma do etrto?? czy wystarczy, że znajdę odpowiednią oponę o tym samym oznaczeniu co obecnie założona?
rodszyld69 Napisano 21 Lutego 2015 Napisano 21 Lutego 2015 czy w takim razie 19c oznacza to samo co i19 Tak szerokośc wewnętrzna wynosi 19 mm tire section width to nie średnica opony a jej szerokość? Tak. i jak to się ma do etrto?? czy wystarczy, że znajdę odpowiednią oponę o tym samym oznaczeniu co obecnie założona? http://www.cyklotur.com/centrum-pomocy/o-produktach---porady/a,jak-nalezy-odczytywac-rozmiar-opon-obreczy-i-detek,42.html
beskid Napisano 21 Lutego 2015 Napisano 21 Lutego 2015 To co chcesz zrobić robisz na własną odpowiedzialność i sam musisz pomierzyć co i jak. Widełki to jeden problem a łańcuch to drugi. Wiesz ile luzu ma łańcuch przy przełożeniu 1x1??. Według mnie 19-cie wew i guma aż tak szeroka bo 2,4/5" to jednak trochę za dużo.
djzatorze Napisano 21 Lutego 2015 Napisano 21 Lutego 2015 Po pierwsze to zmień obręcze, jak Ci za wąsko. Już teraz laczek 2.1 na obręczy szerokiej na 19 mm jest tak na pograniczu tzw. żarówki (ke?). Obręcz 24-26 mm na tej samej oponie, którą masz, da przynajmniej 4 mm szerszy ślad oponki Laczek 2.4 to Ci tam raczej nie wejdzie, chyba że na tej wąskiej rafce 19 mm, ale wtedy trakcja będzie... gorsza niż teraz
kartonick Napisano 21 Lutego 2015 Autor Napisano 21 Lutego 2015 kurcze przekonaliście mnie, między łańcuchem a oponą mam jeszcze spory zapas przy przełożeniu 1x1 ale faktycznie obrazek jest bardzo wymowny. czas więc szukać nowych kółek dzięki bardzo!
Mod Team mrmorty Napisano 21 Lutego 2015 Mod Team Napisano 21 Lutego 2015 po pierwsze ten temat:http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ po drugie Twoje lenistwo bo temat przyklejony i rzuca się w oczy; po trzecie rowerowa ortografia - nie ma czegoś takiego jak grubsza opona tylko szersza! Jeśli chcesz grubszą oponę to sobie załóż oponę od traktora!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.