Skocz do zawartości

[Shimano, przerzutki] wymiana fabrycznego osprzętu

RR52

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jako, że sezon się zbliża chciałbym wymienić fabryczne przerzutki (przód C050, tył  Altus) na coś lepszego.

I tu mam kilka pytań:

1. Czy wszystkie serie Shimano bez problemu współpracują z klamko-manetkami Altus?

2. Czy wymieniać przednią i tylną na tę samą serię (myślałem o Alivio) czy np przód Alivio, a tył np Deore?

3. Czy może zastanowić się nad SRAMami?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Ad 1.

Nie. Ale nie masz się czym przejmować. Niekompatybilności zaczynają się pojawiać od 9 rzędowych napędów, ale nie ze wszystkim, na forum jest osobny wątek na temat tych niekompatybilności. Pytanie jakie ty masz te manetki. Nie wiem jak w Polsce z dostępnością, ale na wyspasz grzebiąc po ebayu miałem trzy miesiące temu spory problem ze znalezieniem czegoś pod 8 biegów. Wszystkie nowe produkty, nawet Altusy, były pod 9 rzędów, a to by dla ciebie oznaczało wymianę właściwie całego napędu.

Ad 2.

To w zasadzie nie ma znaczenia, z tą uwagą że w altusie wewnątrz więcej tworzywa niż aluminium i stali, a to oznacza szybsze zużycie. Manetki alivio takie drogie nie są, więc mógł byś nad ich wymianą również pomyśleć.

Ad. 3

Nie mieszaj. Miałem przez jakiś czas manetkę SRAM kompatybilną z shimano. Kompatybilna była, ale minimalne rozciągnięcie linki miałem drastyczne rozreguowanie indeksacji. Kilka tygodni i od nowa trzeba było wszystko ustawiać.

1. Te przerzutki nad którymi się zastanawiasz będą.

2. Alivio z przodu spoko pod warunkiem że down swing. Top swingi szybko łapią luzy ;) Deore z tyłu to dobra koncepcja, jeśli masz kasetę mniejszą niż 32 to wersje klasyczne, jeśli 32 lub więcej to można wziąć pod uwagę shadow.

3. Nie będą działać z Altusami.

Dzięki wielkie za odpowiedzi.

Jest jeszcze jedna kwestia dotycząca przerzutki przedniej - średnica rury, na której ma być zamontowana...zmierzyłem i w moim rowerze to 12,1 cm - z jakiej wielkości obejmą przerzutkę powinienem wybrać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...