RR52 Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Witam wszystkich Jako, że sezon się zbliża chciałbym wymienić fabryczne przerzutki (przód C050, tył Altus) na coś lepszego. I tu mam kilka pytań: 1. Czy wszystkie serie Shimano bez problemu współpracują z klamko-manetkami Altus? 2. Czy wymieniać przednią i tylną na tę samą serię (myślałem o Alivio) czy np przód Alivio, a tył np Deore? 3. Czy może zastanowić się nad SRAMami? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Ad 1. Nie. Ale nie masz się czym przejmować. Niekompatybilności zaczynają się pojawiać od 9 rzędowych napędów, ale nie ze wszystkim, na forum jest osobny wątek na temat tych niekompatybilności. Pytanie jakie ty masz te manetki. Nie wiem jak w Polsce z dostępnością, ale na wyspasz grzebiąc po ebayu miałem trzy miesiące temu spory problem ze znalezieniem czegoś pod 8 biegów. Wszystkie nowe produkty, nawet Altusy, były pod 9 rzędów, a to by dla ciebie oznaczało wymianę właściwie całego napędu. Ad 2. To w zasadzie nie ma znaczenia, z tą uwagą że w altusie wewnątrz więcej tworzywa niż aluminium i stali, a to oznacza szybsze zużycie. Manetki alivio takie drogie nie są, więc mógł byś nad ich wymianą również pomyśleć. Ad. 3 Nie mieszaj. Miałem przez jakiś czas manetkę SRAM kompatybilną z shimano. Kompatybilna była, ale minimalne rozciągnięcie linki miałem drastyczne rozreguowanie indeksacji. Kilka tygodni i od nowa trzeba było wszystko ustawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 1. Te przerzutki nad którymi się zastanawiasz będą. 2. Alivio z przodu spoko pod warunkiem że down swing. Top swingi szybko łapią luzy Deore z tyłu to dobra koncepcja, jeśli masz kasetę mniejszą niż 32 to wersje klasyczne, jeśli 32 lub więcej to można wziąć pod uwagę shadow. 3. Nie będą działać z Altusami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jest jeszcze jedna kwestia dotycząca przerzutki przedniej - średnica rury, na której ma być zamontowana...zmierzyłem i w moim rowerze to 12,1 cm - z jakiej wielkości obejmą przerzutkę powinienem wybrać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 średnica rury [...}to 12,1 cm miksz w pluszu! zmierzyłeś obwód nie średnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Coś musiałeś źle mierzyć, nie ma takiej możliwości Zmierz obwód rury podsiodłowej w pobliżu przerzutki. Edit: Widzę Tofi że piszemy symultanicznie, ale obwód to także nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RR52 Napisano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 O matko - jak blondynka ;-) Oczywiście zmierzyłem obwód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 20 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 To zmierz jeszcze raz ten obwód tym razem dokładniej A najlepiej zobacz co jest napisane na twojej przerzutce, info jest po wewnętrznej stronie obejmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.