herosa Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Muszę kupić suport (najlepiej jak najszybciej). W internecie znajdują się chyba tylko 2 modele suportów z octalink: BB-ES25 - ok. 35zł BB-ES51 - ponad 100zł Różnica wagowa znikoma (306 vs 270). Materiały także +/- takie same. W obydwu komentarze typu "przeznaczone do rekreacyjnej jazdy (nienawidzę takich komentarzy - na altusie też da się wygrać ) Więc jaka jest różnica w tych suportach oprócz różnicy cenowej... Nie ukrywam, że wolałbym wziąć ten tańszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Ten droższy musiał by mi robić .... abym go wsadził do mufy. Chora cena kompletnie nie odzwierciedlająca długości użytkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOSHARTOS Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 według specyfikacji praktycznie kazdy z uzytych materiałów różni oba suporty, 51 ma ponadto kategorię "bezobsługowy", czyli jest dodatkowo uszczelniony i ogólnie lepiej wykonany - na niemieckich stronkach 25 koszt 9e a 51 15e, nie ma tak dużej różnicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikerLight Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Nie wiem co by musiał ten suport robić @, i chyba nie chcę wiedzieć . Ale oprócz wagi różni się jeszcze marginalnie sztywnością jeśli wierzyć starożytnym niemieckim testom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Mi się wydaje że: 1. ES25 ma obie miski plastikowe, a ES51 jedną aluminiową (trudniej zepsuć), 2. ES51 ma powłokę antykorozyjną wewnątrz osi (ES25 nie ma). Myślę że nie warto dopłacać; żeby się one uszczelnieniem różniły albo coś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Wszystkie moje BB-ES25 są czy były "bezobsługowe". Co do szczelności to to jest trochę tak jak z moim wkładem pod HT2. Zwykły Shimanowski pażdzież dolączony do korby wytrzymał połowę przelotu tego z wielowpustu co jest genialnym wynikiem. Wszystko zatem zależy od..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Rozwialiście mi wątpliwości - kupię ES25. Opłaca się bardziej wymieniać ten co rok niż tamten co 3 lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOSHARTOS Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 wiadomo, wkłady octalink do wiecznych nie należą, ew. obsłga taniego modelu i tak nic nie przedłuży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Mój ES25 trzyma się w rowerze od nowości już ponad 4 tys km, a błota nie omijam i łożyska bębenka np. zdążyły rudą "paciają" się zapchać, więc chyba nie jest wcale źle - lepiej niż w piastach. Kręci się jak nowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Mój suport 7420st-s na kwadrat trzyma się od 5k km. Zmieniam tylko dlatego, że zmieniam korbę na octalink. Jutro się dowiem, jaką oś potrzebuję i kupię. A mój rower wrócił z przeglądu od kolegi - wymiana łożysk w piastach, regulacja i nasmarowanie - jakby 10kg z roweru uciekło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.