johnydriver Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Witam Mam następujący problem. Nagle stracił moc przedni hamulec tzn. nie można zablokować koła, hamuje bardzo słabo. Wymieniłem w nim płyn, odpowietrzyłem i nic. Zamieniłem klocki na tylne i nic. Zamieniłem tarcze (obie mam 180) i nic. Odtłuściłem tarcze, wypiekłem klocki i nic. Tylny zawsze hamuje idealnie, natomiast przedni ciągle słaby. Co może być przyczyną, jak sobie z tym poradzić?? Proszę o rady!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOSHARTOS Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 jedyne co mi przychodzi do głowy to ewentualne powietrze które nadal jest w systemie, odpowietrzałeś również podciśnieniowo przez klamkę? stracił moc nagle podczas jazdy czy też może pomiędzy używaniem na postoju? czujesz, że klamka produkuje wystarczające ciśnienie a zacisk jakby nie przekazywał tego czy może czujesz, że klamka jest jakas inna.. napisz coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnydriver Napisano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Nie odpowietrzałem podciśnieniowo. Hamulec stracił moc podczas postoju a klamka wg mnie działa jak poprzednio. Wszystko mi wskazuje na słaby zacisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 To jeszcze możesz zamienić miejscami zaciski. Nie bardzo widzę inną możliwość jak dalsze zapowietrzenie układu, jeśli pozostałe elementy całości są ok (klocki, tarcze) to problem powinien zniknąć. Ogólnie patrząc to te heble nie należą do najlepszych, są dosyć humorzaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnydriver Napisano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Powinien... A na czym polega podciśnieniowe odpowietrzanie przez klamkę?? Proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOSHARTOS Napisano 19 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) wyciągasz bąbelki strzykawką w górę, poprzez specjalną końcówkę która wkręca się w miejsce śrubki na klamce - tłoczek powracając uzupełnia stan płynem a bąbelki zostają na górze w strzykawce - możesz też podłączyć płyn od dołu i dodatkowo przeciągnąć układ. tak jak kolega wcześniej napisał, to nie jest najlepszy zestaw , osobiście też nie lubię :-) ale skoro piszesz, że problem raczej w zacisku to może zacznij tam, oglądnij wszystko dobrze jak działa podczas zaciskania hamulca, porównaj z akcją w tylnym kole - może zauważysz jakies różnice w zachowaniu które nasuną Ci coś nowego...spróbuj najpierw z tym odpowietrzeniem Edytowane 19 Lutego 2015 przez LOSHARTOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdanek734 Napisano 21 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Mam podobny problem z tym hamulcem, ale z tyłu. Wyciągnąłem bajka po zimowym postoju, przejechałem się i tylnego hamulca praktycznie brak, na koniec sezonu działał bardzo dobrze. Klamka zapada się głębiej niż w przednim hamulcu, macie jakieś pomysły? Odpowietrzanie, wymiana klocków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Odpowietrz. Sprawdz w jakim stanie sa klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOSHARTOS Napisano 21 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 z niską klamką masz opcję na szybki test na zapowietrzenie, jak w aucie; napompuj hamulec kilkukrotnie i zobacz czy rośnie, jeżeli tak to czy po zostawieniu go w spokoju na chwilę klamka nie jest znów nisko za pierwszym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdanek734 Napisano 21 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Zapomniałem napisać, że hamulce mają nieco ponad 400km przebiegu, organiczne klocki mogą po tak krótkim czasie nadawać się do śmieci? Jutro spróbuję przetrzeć je papierem ściernym i dobrze odtłuścić tarczę. Edytowane 21 Lutego 2015 przez zdanek734 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi