rodszyld69 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 myśle że w obu rowerach są na tyle dobre żę obojętnie czy wybiore troche lepsze lub gorsze, Hamulce w Romecie są dobre zaś w Kubusiu średnie. słabo się znam z tematyką "koła na sztywnych osiach" może ktoś mi to trochę rozjaśnić jak mi się to wjeździe odczuje albo dłużej wytrzyma czy jak chodzi o większa sztywność połączenia kół z ramą ale da się bez tego jeździć Myślę że 2 blachy mi starczą naprawde żadko uzywałem najmniejszej chodź teraz czy róznica miedzy 38 a 40 będzie mocno odczuwalna? To zależy, ja osobiście odczułem różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Odczułeś różnice w sensie na 40 lepsze do większych prędkości niż 38 czy jeszcze coś ? No te osie to mi akurat bez różnicy, hamulce na pewno mi wystarczą w obu przypadkach teraz tylko co począć ? Myślę że te 40 będzie lepsze na 3 blachach niż te 38, generalnie bardziej widzi mi się ten Cube bardziej lecz w Romecie przemawia do mnie rama hmm... POMOCY ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Odczułeś różnice w sensie na 40 lepsze do większych prędkości niż 38 czy jeszcze coś dla mnie większy blat jest lepszy gdyż jeżdżę z mniejsza kadencją u ciebie odczucia mogą być odwrotne. eneralnie bardziej widzi mi się ten Cube bardziej lecz w Romecie przemawia do mnie rama hmm... Na Romecie będziesz bardziej wyciągnięty i pochylony ale zwrotność ciut lepszą będzie miał Cube. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Właśnie na moim aktualnym rowerze też jestem pochylony i wyciągnięty podobna geo do rometa + mam rogi zamontowane sobie po środku kierownicy coś co uwielbiam i będe stosować w kazdym moim rowerze ewentualnie lemondke ;p szkoda że nie mam opcji żeby usiąść chociarz na jednym z nich albo coś... romet spewnością geo bedzie mi odpowiadac co do cube to pozostaje pytanie aż do momentu kiedy zapewne na niego wsiąde... ewentualnie wsiąść na rower o podobnej geo do Cube i sprawdzić czy to wypali... Bo w romecie fakt może mi 38ząbków robić musze sprawdzić ile mam w swoim teraz.. W swoim rowerze mam 3 blach i najwieksza to 44;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Jeszcze raz spojrzałem na rozmiary ram w w kubusiu i 20" rozmiarowo podchodzi bardziej pod standardową 19". Romet ma 21" czyli 53,5 cm. dla mnie Cube ma zaniżoną rozmiarówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 No tak ale nie ma większego rozmiaru tego roweru, fakt poszukałem na innych stronach wiekszego wyrazniego zdjecia to ta rama w cube wydaje sie mała;p W romecie fajnie ale co jeśli korba mnie zawiedzie ? Cube do mnie przemawia pod względem częściowym a romet podwzględem ramy . Części zawsze można wymienić gdy rama będzie pasować gorzej odwrotnie ;p No ale kupienie nówki i wymiana odrazu na nową korbe troche słaby pomysł;p chyba że w sklpeie by się dogadać i by zamienili odrazu na korbe z 40 czy 42 tamta se zostawili i doliczyli za wymiane czy cos.. o ile w ogóle istnieje taka mozliwosc ale chyba nie chetnie sklep by cos takiego zrobil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 o ile w ogóle istnieje taka mozliwosc ale chyba nie chetnie sklep by cos takiego zrobil Jeżeli przednia zmieniarka da radę obsłużyć większą tarczę, to czemu nie. Zawsze można sobie dodatkowo modyfikować rower przed zakupem. Tylko nie wiem co z gwarancją Ja bym kupił tego Rometa taki jaki jest a później wymienił mu tarcze gdyby zabrakło mi przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Czekam na odpowiedź ze sklepu, prawdopodobnie zdecyduje się na tego rometa myślę masz racje co do "w razie wymiany";p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Dla samej ramy Romet. Tak przynajmniej ja bym zrobił. Są sklepy, które bez problemu idą w "modyfikacje" pewnych części bez utraty jakikolwiek praw gwarancyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 No w tym sklepie za zmiane w romecie korby chcą jakieś 200zł.. A koleś mi odpisał że sam jeździ na Cube przy wzroście 180cm ma rame 19" i jest dla niego idealna i że dla mnie te 20" też będzie a jak chce bardziej pochyła pozycje to zamontowanie mostku 110 było by idealnym rozwiazaniem i wtedy pozycje na tych dwóch rowerach powinny się ścierać niby..+ myśle że bym sobie zamontowal ewentualnie jakś lemondke czy rogi na srodku bo mi sie to bardzo podoba wmoim rowerze cały czas z tego korzystam. Mówicie aby brać tego rometa on do mnie przemawia tylko ze względu na rame, zaś cuba ma lepszy sprzęt i nie trzeba za dużo zmieniac ewentualnie mostek... A jak wy uważacie wiem, że wolicie rometa sprzedawca oczywiście mówi na korzyść tego roweru co on chce akurat sprzedac... A ja niestety niemam opcji zasiąść na tych rowerach przed kupnem A chce podjąć decyzje kupna jutro max pojutrze.. Więc naprawdę liczę na waszą pomoc sami też wiecie że w cube jest pare rzeczy lepszych niż w romecie i czy Cube dałoby sięrzeczywiście konfiguracją mostka czy coś zmienić pozcyję na bardziej pochyła/sportowa ? Napisałem jeszcze do innego sklepu który mi odpisał z ceną za mustanga 4400 to chyba jeszcze ujdzie co nie ? Ja k u nich wyglada wymiana korby To wypowiedz tego kostka z 1.go sklepu: rozmiar 20" powinien być ok - ja mam 180 cm i śmigam na 18" i w teren jest supergórna rura 611 mm ( w mustangu 600 dla 19") a wiec jest gdzieś pomiędzy 19 i 21 - idealnie by było z mostkiem 100 - 110 mmco do porównania sprzętowegoCube to lepsza rama, poza tym widelec i kilka elementów które Pan pewnie zauważył w katalogu - napęd 3x10 a nie 2x10poza tym lepsze piasty, sztyca i kierownica, korba, obie przerzutki no jest tego trochęGeometria w obu modelach jest dość wyważona - nie są to rowery typowo do ścigania - dlatego też pisałem o prawdopodobnym dłuższym mostku - może się przydać by bardziej się rozłożyć i dociążyć przódmustang 21 jest z mostkiem 90mm co daje praktycznie te same wymiary co w cubie rozm. 20co do wymiany korby to trzeba by dopłacić pewnie ze 200 zł Wymiana na dłuższy mostek jest w cenie roweru więc+ dla cuba ... kolejny;p Myślę że może i Wy macie racje że rama tego rometa byłaby może i lepsza ale jakoś tak czuje się bardziej do tego cube teraz a przecierz chodzi tu oto bym kupił rower z którego będe ja zadowolony. Myślę ze po zmianie mostka na dłuższy i zamontowaniu lemondki będzie gites jak sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Trochę się zgubiłem albo nie zauważyłem ile masz wzrostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 186cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 No to gość ma rację co do 20". Na cięższy teren typu nasze góry to przy takim wzroście 19 była by idealna dla tego Rometa. Co do reszty ja się już wypowiedziałem co bym wybrał i dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Tylko chodzi mi oto czy uważasz że zmiana na dłuższy mostek+ ewentualnie lemondka albo patrzmy na razie bez niej pozwoli na trochę lepsza pozycje pochyloną/sportową? coś "ala" romet ? Bo widzisz w romecie będe musiał dopłacić te 200zł za zmiane korby.. A tak tylko mostek+ lemondka która itak chce kupic obojetnie ktory bym rower kupił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Słuchaj nie po to Romet dopracował i sporo poprawił geo właśnie pod kątem "usportowienia" swoich modeli by było specjalnie na co narzekać. Jak ktoś ma "specjalne" wymagania jak Twoje co jest normalne to po zakupie można pewne drobne sprawy skorygować. Czy to ofsetem sztycy, długością, kątem mostków czy nawet kierownicą. Całe życie tak robię i jest mi z tym dobrze. Co do korby do dopytaj za co krzyczą sobie te 2 stówy bo chyba nie za wyminę tego samego modelu tylko z większymi blatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Fakt jutro będe rozmiawiał ze sprzedawca telefonicznie to się spytam jak z tą korbą, bo to że romet ma troszkę gorszy osprzęt akurat w moim przypadku nie gra większej roli bo skoro nie będę jeździł w terenie np. las czy coś czasem się tylko przejade jakąś ścieżką leśna to poco mi xtki i slxy wszedzie.. ten sprzęt nawet nie ędzie miał okazji się wykazać. A na ścieżce rowerowej (kostka) i po mieście jeździć to ten amorek i cała reszta w 100% wystarczy no chyba że się myle to mnie popraw ale wątpie by był potrzebny lepszy amorek albo któraś część, a tak przynajmniej będe mieć na start bardizej sporotowa rame + jeszcze jak bym se dokupił lemondke to w ogóle bajka.. Więc jutro ustale z nim wszystko i dam znać ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 nie będę jeździł w terenie np. las czy coś czasem się tylko przejade jakąś ścieżką leśna to poco mi To po co Ci rower MTB? Do takiej jazdy przeznaczone są rowery crossowe. jeszcze jak bym se dokupił lemondke to w ogóle bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Tak wiem ale przecież pisałem mój pierwszy post zaraz że już były rozważane inne rowery crossy, przełajowe, szosowe.. no wsumie najbardziej to naciskali na 29" xd Ale ja podjąłem decyzję.... więc jak już jestesmy tak blisko wkoncu kupienia tego roweru to proszę nie wracać do samego początku... bo tak to prędzej bede kupował wózek dla dziecka niż rower dla siebie... Szosowe odpadają ze względu że muszę jeździć ścieżka(temat zamkniety prosze nie dopytywać why) przełajowe jakoś nie mogliśmy nic znaleźć ostatecznie cross -nie mam przekonania MTB jeżdże od dziecka uniwersalność terazjeszcze zamiast 26 to 27.5 wrzuce ciensze zdeczka opony zamontuje lemondke wiec bede miał kiero i rower na chwile do lasu a na sciezke lemondka szybka blokada amorka i dzida na pełnej.. Jutro dam znać co ustaliłem w sprawie mustanga z dzikiej doliny;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Twoja kasa i Twoja zabawka. Są wśród nas "dziwolągi", których do pewnych spraw się nie przekona. Sam do nich należę bo mam górala na szosę i to 26er. W las trochę jednak trzeba wjechać aby chociaż od czasu do czasu wideł przypomniał sobie do czego służy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 A właśnie ta korespondencje co tam jest to przy jej wymianie przezupka i manetki tez muszą być wymienione boża kres przełożeń by się zmienił o ile by wsadził 3 blachy bo jak dwie to zależy od pojemności przeRZutki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Twoja kasa i Twoja zabawka. Są wśród nas "dziwolągi", których do pewnych spraw się nie przekona. Sam do nich należę bo mam górala na szosę i to 26er. Wiesz, ja też widziałem na jótóbie filmik ze zjazdu szosą po trasie DH, jak ktoś ma technikę i dobre nerwy to czemu nie Tylko jakby gość tak cały czas próbował, to znaczy że albo pajacuje albo się sprzętowo rozminął ze swoją pasją, tak jak gros "górali z DDRów" Ale oczywiście, jest kasa na zabawkę - nikt nie broni, nawet można się pozastanawiać co kupić najlepszego w tej kwocie i w ramach cierpliwości doradzających, pomimo że nigdy to nie zostanie użyte zgodnie z przeznaczeniem. pkonkolv6, też lubię wypić, ale żeby tak we wtorek z rana..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Wiesz @modrzew ja rozumiem, że cześć z Was dostaje "białej gorączki" na hasło MTB na szosę ale nie sądzisz, że porównanie tego do kolarki i DH jest delikatnie to ujmując nie na miejscu. Za autora tematu się nie wypowiem więc nie wiem czy pajacuje czy nie ale jak idzie o mnie to brzmi to dość komicznie. Jeśli chcesz wiedzieć to mogę Ci dokładne powody mojej decyzji czemu tak i na tym podać tylko nie bardzo wiem co to wniesie do tematu. @pkonkolv6 do tego co chcesz robić nie potrzebujesz korby 3-blatowej. Niech Ci wymienią jak już tak bardzo chcesz na taką z blatem 40T i już. Nie róbmy znowu jaj, że nadal będzie mało. Ale jak znowu tak bardzo chcesz to do 3 rzędowej korby potrzebujesz wymienić też manetkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Nie miałem wypite xd tylko pisałem na tablecie koleżanki i on porpawia wszystko a nie sprawdzilem na co;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pkonkolv6 Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witam po przerwie romecik jest już u mnie jeszcze nie robiłem dłuższych dystansów ale jakoś już czuje że ta korba jest za mała 38t planuje wymiane jej na 42 lub 44t z tego co widze to wymiana przedniej przerzutki wtedy też będzie konieczna wymienie oczywiscie też na korbe 2x. Mam pytanie czy mogę wymienić przednią przerzutkę taką która będzie obsługiwać te 42 albo 44 i wymienić w korbie tylko większą blache a tą mniejszą zostawić ? bo poco całą korbe zaraz wymieniać skoro chce tylko tą wieksza na jeszcze większa;p a tylnia przerzutka chyba bedzie współpracować z 42 albo 44 ? Proszę o pomoc szukałem też na necie znalazłem taką: http://rowertour.com/shimano-fd-m676-slx-2x10-przerzutka-przednia-down-swing-direct-mount.html i do tego wymienić o ile mogę tylko ten jeden blat w korbie na 42 hmm? http://allegro.pl/shimano-tarcza-korby-slx-fc-m660-10-42t-czarna-cr-i4947302437.html taki blat? aktualnie u mnie też jest na 4 śruby tylko czy ta przerzutka ogarnie ten blat oczywiscie bedzie trza wyregulować ją i tylna też będzie okey? Tylna przerzutka da rade? Jak by ktoś nie w temacie to kupiłem ten rower i oni mowa;p: http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_Rline_275_10,10,668,672,14068,2015.html Kurcze coś ciężko znaleźć korbe 2x10 z 42t chyba niema;p takiego zestawu;p jak już są z 3 blachami 42t albo 44t do wyboru ale wolałbym tylko wymienić tą jedną blache o ile uważacie że to zadziała ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Korb 42T na napęd 2x nie ma. Poza tym nie ma moim zdaniem szans na to by przednia zmieniarka obsłużyła taki duży zakres. Blat 40T to i owszem ale nic więcej. Albo to co masz albo wymiana zmieniaki, manetki, korby na taką z 3 blatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.