aferfr Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Witam, Mam kilka szprych do wymiany. Obręcz to Swiss 485d, 32H. Szprychy: DT Swiss Champion Black 1.8mm. Czy ktoś wie jaka jest długość tych szprych? Ewentualnie jak zmierzyć Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Lutego 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 18 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Podaj jaka masz piaste to sprawdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aferfr Napisano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 (edytowane) PIASTA TYŁ: Shimano FH-M529 Disc OBRĘCZ: DT Swiss 485d, 32H Edytowane 19 Lutego 2015 przez aferfr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski1 Napisano 23 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 To ja będę szczelał: z dużym bardzo prawdopodobieństwiem graniczącym z pewnością, będziesz musiał zakupić 16x294 oraz 16x296 i nyple 12mm :), przy założeniu, że ERD tej obręczy to zirka 606mm (wątpię, aby było znacząco mniejsze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 606mm erd jest niemozliwy dla takiej obreczy, Crest mający bardzo mały stozek ma 605mm, a ta obręcz ma duzo większy Moim zdaniem do tego zestawu potrzeba szprych 292mm z obu stron. Jednak pewności nie mam, nie mam tej piasty zmierzonej, a szukajac po sieci wyskoczyly mi rozne pomiary roznych gości gdzie żaden nie jest dla mnie wiarygodny. Zeby mieć pewność musiałbyś jeszcze podać chociaż srednice na której nawiercone są otwory dla szprych Bez konkretnych pomiarów to będzie i tak strzelanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aferfr Napisano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 Teraz zmierzyłem i średnica piasty pomiędzy otworami na szprychy = 6 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 24 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2015 No to 292mm będą prawdopodobnie idealnie pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aferfr Napisano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 Dzięki za sprawdzenie. Sprawdziłem w serwisie i szprycha ma 288mm Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sliski1 Napisano 25 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 (edytowane) 606mm erd jest niemozliwy dla takiej obreczy, Crest mający bardzo mały stozek ma 605mm, a ta obręcz ma duzo większy Moim zdaniem do tego zestawu potrzeba szprych 292mm z obu stron. Jednak pewności nie mam, nie mam tej piasty zmierzonej, a szukajac po sieci wyskoczyly mi rozne pomiary roznych gości gdzie żaden nie jest dla mnie wiarygodny. Zeby mieć pewność musiałbyś jeszcze podać chociaż srednice na której nawiercone są otwory dla szprych Bez konkretnych pomiarów to będzie i tak strzelanie Jak człowiek robi złe założenia początkowe to i wynik gupi. :) Primo wybrałem nie tą pastę, a secundo opierałem się wyłącznie na informacjach choćby z kalkulatora DT, który podaje ERD 606 dla większości obręczy. Zakładam że dodali grubość oczka (ale to także naciągana teoria). Za sianie bzdur przepraszam. Na mój osobisty gust tu będzie realne ERD nie większe niż 603mm. A jeśli tak to wedle najnowszych badań amerykańskich naukowców Dawid ma w sumie rację: 292 podejdą. Ja bym zaryzykował nawet 292/290. Dziwi mnie za to wynik 288mm podany w serwisie. :). Edytowane 25 Lutego 2015 przez Sliski1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aferfr Napisano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2015 2x sprawdzał 0 wychodzi na to że 288mm Nigdzie nie mogę ich znaleźć (Szprycha DT Champion 1.8 czarna 288mm) Czy możecie polecić jakiś sklep co może mieć takie na stanie / ewentualnie sprowadzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aferfr Napisano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2015 Albo polecić jakiś zamiennik. Potrzebuje wymienić (ponacinane przez łańcuch) 5 szprych.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi