Skocz do zawartości

[amor do xc]Pomoc w wyborze

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chcę zakupić amorek do roweru z kołami 29 cali. Musi być tapered i z osią 15 mm. Przegladając oferty znalazłem takie dwie ciekawe opcje (odwieczna walka fox vs rocks shox): http://www.ebay.pl/itm/Fox-32-Float-CTD-O-C-Tapered-Federgabel-schwarz-QR15-120mm-Federweg-29-Zoll-/351305628502?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item51cb727b56 i http://www.merlincycles.com/rockshox-reba-rl-forks-29er-65842.html (po doliczeniu rabatu ten rock shox jest po 1476). Dodam że Rock Shox model 2013 a Fox 2014. Duża różnica w wadze na niekorzyść foxa oraz koszty serwisowe. Ceny dość zbliżone. Co wybrać? Może jakaś inna propozycja w tym budżecie?

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Amsy są ok, ta to zwykły 4 zawias. jest dość ciężka, ma mufe press fit i koło na oś12mm. Ale niewiele ponad 1000zł to faktycznie niewiele.

Napisano

Witam tak jak kolega wyżej napisał Epicon też jest warty zobaczenia i ocenienia przez Ciebie.Teraz nowe Epicony to naprawdę dobry sprzęt a wracając do Twoich linków to co byś nie wybrał to będzie dobry wybór. Fox klasa sama w sobie bardzo zaawansowany technicznie Rock shox też super maszyna .Kolega może miał na myśli , że Rock shox się popsuł może dlatego , że wcześniej rock shox-i były dual air a teraz solo air ale wydaje mi się , że to wcześniej ludzie mieli większy problem bo były trudności z wyregulowaniem. Serwis taki sam Foxa jak Rock shoxa.

lekki-rower.blogspot.com

Napisano

Chodziło mi o to, że spadła jakość amorów Rock Shox. Miałem ostatnio Recona i Rebę. W Reconie poszły uszczelki, a Reba ma przebarwienia anody. Co do Dual Air to był to akurat dobry patent, dawał więcej opcji ustawień. Rozumni dawali sobie z tym radę. Autorowi tematu radzę szukać Foxa albo Manitou. 

Napisano

Musisz też przemyśleć sprawę czy potrzebna Ci jest blokada z manetki bo Rock shox przeważnie ma każdy model natomiast Fox tylko model remote chya , że mi coś umkneło ale za to ma pokrętło kompresji.

lekki-rower.blogspot.com

• Mod Team
Napisano

Fox klasa sama w sobie bardzo zaawansowany technicznie

Faktycznie, Fox jest bardzo zaawansowany.....mniej więcej tak, jak przeciętny Epicon. 

Z podanych dwóch amorków wybrałbym Manitou Minute albo Marvela.

Napisano

Druga sprawa amortyzator Fox jest takim amortyzatorem jak go dobrze ustawisz to za Ciebie" myśli" .Co to znaczy możesz go tak ustawić , że na prostym terenie będzie się robił sztywny a jak napotka przeszkodę to się będzie uginał oczywiście to tak w skrócie.

lekki-rower.blogspot.com

• Mod Team
Napisano

Kidot, ja Cię proszę..... nie pisz bzdur. To o czym piszesz to wersja Terralogic, która nie występuje w modelach O/C. Poza tym model z linku to wersja Evolution,która występuje tylko jako OEM.

Sprawdź,zanim coś napiszesz.

Napisano

Każdy jeden fox ma taką opcje na dole jest pokrętło i ustawiasz kiedy i przy jakim nacisku ma się uchylać , górne pokrętło blokujesz amortyzator . 

lekki-rower.blogspot.com

• Mod Team
Napisano

Taaaa? Każdy???? Serio????

W sumie masz rację- ma pokrętło- Regulacji Tłumienia Odbicia ( Rebound),które wersjach bez Terralogic jest czerwone ( jak niżej)

fox-32-float-26-100-o-c_21362.jpg

a w wersji Terralogic jest niebieskie i służy do regulacji progu zwolnienia blokady ( z grubsza rzecz biorąc). W Terralogic Na górze jest pokrętło CTD ( czyli regulacja wolnej kompresji) i pokrętło regulacji tłumienia odbicia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...