Gość Napisano 27 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 Ja dobrze widze??? Za 10cm fi 140mm praktycznie dwie stowy????? http://allegro.pl/aluminium-pret-aluminiowy-fi-140-mm-pa9-7075t6-i6091372601.html?reco_id=1f69ed47-1be0-11e8-bb60-246e96321100 Czy ich popi.......o ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 27 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 W Polsce idzie dostać w dwóch miejscach te ALU co poszukuje czyli PA45 lecz za meter długości o przekroju 30x30 gdzie licząc na wałku wyjdzie około fi 45 kosztuje 270zł Natomiast wyliczając te rozmiary do uchwytów to potrzeba na jednej z tych dwóch elementów kompletu co najmniej 60mm szerokość a wysokość to 40mm; oczywiście po obróbce dużo wiórów odpadnie W sprzedaży są te wałki o przekroju 60x60mm lecz to już cena materiału wyjdzie kosmiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 (edytowane) Tyle, że wg. tego co znalazłem, to to aluminium dzieli się jeszcze na kilkanaście rodzajów. https://www.makeitfrom.com/material-properties/6061-AlMg1SiCu-3.3214-H20-A96061-Aluminum Może taniej by było zlecić wytopienie takiego aluminium? O ile "wytopienie" to dobre słowo Edytowane 28 Lutego 2018 przez Brombosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Standardowe Aluminium co jest w sprzedazy to T6 co myślę że jest odpowiednie do tych narzędzi. Co do "wytopienie" to jak w rytmie "zamówienie" , lecz żeby zamówić to min. w grę wchodzi tona o wymiarze jakim chcesz, gdzie 30zł kosztuje kilogram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 13 godzin temu, shotgun napisał: Czy ich popi.......o ?! Chyba trochę. Taki kawałek to ok. 4,2kg x 25,- to stówka z groszami (netto) + 23% vat . 41 minut temu, Brombosz napisał: Może taniej by było zlecić wytopienie takiego aluminium? O ile "wytopienie" to dobre słowo Wytopienie to złe słowo, myślisz o odlaniu. Nikt dla ilości mocno detalicznej w to się nie bawi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Na razie nic nie potwierdzam lecz moje wstępnie planowane dostarczenie materiału z Atestem jest z Włoch które zamówiłem. Czas oczekiwania to 2 tygodnie. Ceny to sporo tańsze niż w Polsce lecz zaś wysyłka wchodzi w grę. Bardzo mnie kusi zrobienie tych chwytów, tym bardziej że teraz mam specjalistyczny sprzęt do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Próbowałeś z poliamidu PA66? U mnie sprawdza się na kołach zębatych więc glut to nie jest a dla rur materiał przyjazny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Michuuu robiłem to nawet jak to powiedzieć z "gó...na" i lipa. Nie wiem czemu tylko ten stop aluminium jest do tego. Często rozmawiam z ludźmi na forum CNC i wczoraj właśnie potwierdzili mi że stop PA45 jest jedynym stopem do takich narzędzi. Tym bardziej chłopaki znają się na tym ze względu potrzebnych narzędzi do samochodów/motocykli itp. 6061 i 7050 to są materiały tzw lotnicze z czego wykonują samoloty a szczególnie stosowane w rowerach. W Polsce "kur....nie" ciężko z dostępnością tych materiałów Piszecie poliamid lub drewno to poradźcie mi czym łapnąć rurkę żeby odkręcić dolną nakrętkę natomiast rurka po ściągnięciu uchwytu nie może być ściśnięta nawet ułamek mm. bo potem tłoczek nie będzie płynnie pracował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 28 Lutego 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 7 minut temu, ACTIVIA napisał: poradźcie mi czym łapnąć rurkę żeby odkręcić dolną nakrętkę natomiast rurka po ściągnięciu uchwytu nie może być ściśnięta nawet ułamek mm. bo potem tłoczek nie będzie płynnie pracował A dlaczego do tej operacji jedynie alu PA45 się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 michuuu ty mnie się pytaj a ja ciebie?? też nie wiem lecz wiem że przy tym gatunku aluminium to w 100% działa. Próbowałem na PA4. PA6 i PA9 i moja opinia jest taka że PA4 i PA6 jest za bardzo gliniasta do tego - nie da się jej dobrze wyszlifować zaś PA9 jest bardzo fajny stop Aluminium lecz na tyle zaś twardy że przy ściskaniu zostawia ślady na rurkach. Możesz mi pisać że może źle obrobione albo źle coś wyszlifowane lecz sprawdzone jest to nie tylko przeze mnie lecz także przez zakłady specjalistyczne gdzie to wysyłałem i sporo materiału zostało na to poświęcone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lutego 2018 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Rozumiem, ze wszystko policzyles? Sciagniecie alu z Wloch, wytworzenie szczek, sprzedaz = oplacalnosc. Biorac pod uwage wszystkie ogolnodostepne produkty innych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 koszty materiału wraz z transportem wyniosą mnie ok 35-40% taniej w porównaniu co do Polski gdzie liczą za sam koszt materiału. Ponadto w tych polskich hurtowniach co mogą mi zaoferować ten produkt to też tylko na zamówienie przez to na pewno powstają te kosmiczne ceny Zamówiłem kawałek. Potem zobaczę jak mi to wyjdzie. Jak będzie git to produkcja ruszy wszystkich rozmiarów. Szczególnie ten temat ruszyłem bo do Suntoura ciężko znaleźć chwyty o odpowiednich wymiarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 1 Marca 2018 Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 ACTIVIA spróbuj miedź. Jeśli jutro znajdę odpowiedni symbol to Ci podam. Chodzi o miedż utwardzaną. Nie wiem jak to cenowo będzie wyglądało, bo materiał przychodzi z Niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 1 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Właśnie jest w tym problem że tu chodzi o szczęki miękkie. Z tego co wiem to miedź jest sporo droższa od aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 1 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Cena kilograma powala a i jest dużo cięższa od aluminium więc kumulacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 2 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Mam już zamówione te aluminium i także mam już pomysł jak te szczęki zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRIS00 Napisano 2 Marca 2018 Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Nie doczytałem że szczęki mają być miękkie. Jeżeli masz już to aluminim to powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Czekam na materiał. Mam nadzieję że będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 7 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Materiał dziś dostarczono. Teraz biorę się za wykonanie uchwytów. Trochę to potrwa bo jeszcze potem idzie do anadowania i napisów na anodzie rozmiaru otworu wykonane laserem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 I tu niespodziewanie otrzymaliśmy narzędzia od Suntoura. Jestem ciekaw w jakiej cenie były by narzędzia sprzedawane osobno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kishoth Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Cześć, Nie wiem czy tego nie było, jeśli tak to dajcie znać. Jakby ktoś miał jakiekolwiek problemy z wybijaniem misek sterów to voila: Oczywiście można to zrobić również dosyć skutecznie śrubokrętem oraz młotkiem, ale można tez użyć takiego narzędzia. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel2208 Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Sprawdzić się też może pierścień segera i rurka z niewiele mniejszą średnicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 ostatnio dość często zdarzało mi się wylewać troszkę oleju na podłogę przez to pomyślałem o takim podeście co poniżej: Materiał to: Płyta OSB 9mm Listy tzw kantówki które użyłem do zrobienia ramki. Tania wykładzina filcowa co w LEROY MERLIN kosztuje ok 7zł/m2 Kraty pomostowe - wymiary zależą od obramowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 31 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Pomyśl jeszcze by tam włożyć coś co będzie absorbowało rozlany olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 31 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Do środka wsadziłem filc koloru czarnego służący do wsiąkania tego oleju. Oczywiście przed złożeniem pomalowałem całe obramowanie farbą a kantówki jak przykręcałem to uszczelniłem silikonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi