clavdivs Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Teoria pokazuje że narzędzie powinno być ok, ale praktyka mówi co innego. Nie będzie tak łatwo :). Śruba przez opór zawsze będzie chciała uciec od osiowego położenia , a tym samym będzie krzywo wprasowywać.Po jednej misce może się udać, 2 na raz raczej nie. Dedykowana prasa jest lepsza, bo ma lepszą sztywność i pierścienie które dzięki swojej grubości przesuwają się tylko wzdłuż osi prasy, podkładki pracują też na boki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Dokładnie tak. Z pierściebiami centrującymi jest inna robota bo osadzenie sterów zajmuje max 10 min (jak nie potrzeba frezowania). Bez nich czasami trzeba się pomęczyć kilka x dłużej. Do wymiany raz na ruski rok lepsze takie coś niż nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 30 minut temu, clavdivs napisał: Skrecajac potrzeba znacznej siły i użycia dwóch kluczy takich solidnych najlepiej oczkowy Podpisuję się oburącz. Osobiście nakrętkę przytrzymuję oczkowym, śrubę kręcę nasadowym z grzechotką. Gwint posmarowany smarem grafitowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Z jednej strony tak, z drugiej strony do instalacji misek raz na kilka lat, powinno chyba starczyć. Swoją drogą, Park Tool robi ekonomiczną wersję swojej prasy i jest bardzo podobna do samoróbek. https://www.parktool.com/product/home-mechanic-bearing-cup-press-hhp-3?category=Headset Właśnie zauważyłem coś, co chyba nieco dyskwalifikuje prasę którą zrobiłem. Skok gwintu M16 jest tak duży, że podkładka wyraźnie "faluje" przy dokręcaniu. Trochę mam mieszane uczucia, bo miska nie będzie wciskana równo od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 28 minut temu, Dokumosa napisał: ,Do wymiany raz na ruski rok lepsze takie coś niż nic. ...lub decha i młotek :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 29 minut temu, skom25 napisał: Skok gwintu M16 jest tak duży, że podkładka wyraźnie "faluje" przy dokręcaniu. Myślę, ze skok gwintu tu nie zawinił. Podejrzewałbym raczej nędzną jakość nakrętki motylkowej. Te najtańsze potrafią mieć nawet nieobrabianą powierzchnię dociskową a gwint jest nacinany chyba "z ręki": Jak ta powierzchnia nie jest prostopadła do osi gwintu, to podkładka będzie falować przy kręceniu. Sprawdź na zwyczajnej nakrętce. Gwint drobnozwojny byłby lepszy, bo mniejszą siłą musisz kręcić nakrętka, ale zwykły też się sprawdza. Chyba najtańszy zestaw śruba + nakrętki z gwintem drobnozwojnym to oś tylnej piasty np: https://rowerek.pl/product-pol-10338-Os-piasty-tylnej-CH-JI-2319A-3-8-x-185-mm-uniw.html?gclid=EAIaIQobChMI1aeegump4gIVkYeyCh0ohg5kEAYYBSABEgJeuvD_BwE Tylko może być czasami trochę przykrótka. Gwint jest wprawdzie mniejszy (10mm lub 3/8") ale stal porządna wiec też dużo wytrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 @Garlock masz u mnie Izotonik Rzeczywiście, na zwykłej nakrętce idzie idealnie prosto. Dopiero teraz zauważyłem że motylek że tragicznie nierówny, jakieś 1 mm różnicy między stronami O_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 6 godzin temu, Dokumosa napisał: Scisk stolarski przede wszystkim nie utrzyma misek prostopadle do główki i w efekcie będzie się ześlizgiwał. Patrz panie, a kilka razy wkladalem i bez problemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Szczerze... to już lepiej decha i młotek 1/25 przypadków się uda w miarę sprawnie (zależnie od pasowania głowki i misek). m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Wszystko, ale wszystko kreci sie wokol tego, jak kto umie uzywac jakiekolwiek narzedzie. Nawet tak prosta sprawa jak wiercenie to temat skladajacy sie z kilku aspektow, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Maja 2019 Udostępnij Napisano 20 Maja 2019 Kiedyś do ramy Kross'a wbijałem młotkiem przez deskę. Do Peak i Apex w serwisie też mi wbijali, ale trochę to taka rzeźnicka metoda. Skoro małym kosztem można mieć coś bardziej "cywilizowanego", to czemu nie skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 8 Września 2019 Udostępnij Napisano 8 Września 2019 W dniu 19.05.2019 o 11:54, skom25 napisał: Teraz coś co rzeczywiście można nazwać narzędziem własnej roboty, czyli prasa do sterów. Zamiast tylu podkładek użyj dwóch kluczy nasadowych. Zdecydowanie łatwiej będzie utrzymać osiowość wprasowywania sterów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 8 Września 2019 Udostępnij Napisano 8 Września 2019 Taki jest plan, chociaż nasadka da radę tylko na górze, bo na dole tylko oczkowy. Podkładek użyłem tyle, bo słyszałem że pojedyncze się gną. Tyle że coś mi świta że ktoś pisał że miał podkładkę 1 mm z marketu, a ja kupiłem takie o grubości 4 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inforobert Napisano 8 Września 2019 Udostępnij Napisano 8 Września 2019 (edytowane) Jak się dobrze przypatrzeć to zestaw kluczy jest podobny to prasy. Dwie grube proste podkładki są niezbędne. Edytowane 8 Września 2019 przez inforobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 12 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Co mieć swoje to mieć swoje.Tym razem pomyślałem o miękkich szczękach do amorków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 to bedzie dostępne przez stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 13 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Niestety nie. Zrobiłem to tylko na swój serwis ponieważ do Suntoura potrzeba sporo szczęk gdzie z innych firm dostać nie idzie. Do standardowej produkcji by mi się to nie opłaciło bo nie dość że zbyt drogi materiał to także mnóstwo czasu trzeba poświęcić na wykonanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Małe a dużo daje. Wcześniej sporo butli z olejem leżało tu i tam, a teraz kłopot juz zniknął. Podchodzę, puszczam zawór i leje oleju ile mi potrzeba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team mrmorty Napisano 27 Września 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Września 2020 ja pierdziu, warsztacik to Ci się ładnie rozwinął, nie pogadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2020 Porządek to podstawa, bo lanie z beczek 20 litrowych tylko męczy człowieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malutki Napisano 30 Września 2020 Udostępnij Napisano 30 Września 2020 męczy to raz a dwa że często coś bokiem idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 19 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 Coś nowego. Gdyby ktoś potrzebował coś obrobic metalowego to zapraszam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aczi15 Napisano 5 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2023 (edytowane) Widzę że ciekawy temat zamarł. Czyżby się pomysły skończyły? Pozwolę sobie wkleić mój używany od kilku miesięcy stojaczek serwisowy. Jeszcze nie jest w pełni dokończony, jednak daje znakomicie sobie radę. https://photos.app.goo.gl/mZfKkqVrHkbGH3RY7 Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez aczi15 doklejka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi